majkelC Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Cześć, Korzystam z aplikacji MiFit(opaska mi band 2), oraz mam przewodowy licznik rowerowy. Dziś na aplikacji mam 144 km, na rowerze też, dokładnie tyle samo, z tym że licznik założyłem około 7 kilometrów później, więc jest problem, aplikacja chodziła od samego początku a licznik około 7 km później. Wyniki są takie same, pokazują 144 km. Zaatanawiam się, jak to sprawdzić, które urządzenie przekłamuje. Macie jakieś porady? Będę wdzięczny.
nctrns Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Przejechać się po trasie o znanej długości (np wyznaczoną z dobrej mapy), najlepiej w miarę prostą, w otwartym terenie i bez obszarów z wysokim budynkami albo gęsto zadrzewionych (bo to wpływa na dokładność GPS).Około 10 km powinno Ci spokojnie starczyć na ocenę błędu.Możesz też na początku sprawdzić ślad trasy z opaski, czy nie zawiera jakichś oczywistych przekłamań, oraz sprawdzić czy masz w liczniku poprawnie ustawiony obwód koła. 1
mareq Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 Sprawdź czy masz dobrze skalibrowany licznik w rowerze. Z reguły ustawienie według średnicy koła i szerokości opony nie jest za dokładne. Najlepiej ustawiać przez pomiar faktycznej drogi pokonanej przez rower na jeden obrót koła. 1
jhartman Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 Ewentualnie popraw kalibrację w liczniku (to jest pisany tam obwód koła) o 7/144 = 0,06140350877193. To znaczy podziel ten obwód o tę wartość. Jeździć, obserwować, w razie potrzeby - powtórzyć Pozdrawiam, Jarek 1
barto125 Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Na 99% źle licznik ustawiony, GPS może przekłamywać, ale to w metrach, a nie kilometrach. 1
Rekomendowane odpowiedzi