marcin2m Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Cześć, od niedawna użytkuję SRAM SX / Eagle (1x12), i często zdarza mi się sytuacja, że jak stanę na korbach na najniższym przełożeniu to słyszę/czuję przeskok łańcucha. Początkowo myślałem, że to przeskok łańcucha na wyższą zębatkę i to kwestia regulacji, ale zauważyłem, że nie, że łańcuch jest na najniższym przełożeniu. Zastanawia mnie czy możliwe jest, że z racji raptem kilku zębów na najniższej zębatce możliwe jest że łańcuch po niej przeskakuje o ząb. Zastanwiam się czy to taki urok tego modelu, czy może jednak to kwestia regulacji. Druga rzecz jaka mnie nurtuje, to czy regulację SX wykonuję się tak samo jak np. model SRAM - XX1. Dlaczego pytam, bo znalazłem w sieci filmik jak wyregulować XX1, a poszukiwania jak regulować SX na razie są bezskuteczne. Podobnie jak info, czy regulacji można dokonać za pomocą przymiaru SRAM 11.7518.082.000 - wszędzie jest opis, ze pasuje do XX1 / X01 / GX / NX ale czy do SX także?
marcin2m Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 Rower ma zaledwie 3tygodnie, może 100km przejechane. Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka
marcin.jka Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 SX to jest beznadziejny napęd którego wyregulowanie jest wielkim problemem.
Kruk Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Już z NX bywały czasem problemy ale SX to już nie chce nawet myśleć
turzol Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Stosowałeś się do manuala dostępnego na stronie Sram? Przecież tam nie ma większej filozofii. Dolne kółko ustawiasz względem najmniejszej koronki lekko do zewn. Górne kółko na równi z największa zębatka. Do tego regulacja odstępu gornego kolka względem największej zębatki za pomocą przymiaru i nie ma prawa złe pracować. Chyba ze masz krzywy hak, wyedyczeka cię jego prostowanie. Mam SX w rowerze żony i naped pracuje idealnie, przelatane 3500km.
marcin2m Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 Jeszcze nic nie robiłem, mam rower 3 tygodnie i na razie próbuję się rozeznać w sytuacji. Poza tym o czym pisałem przerzucanie odbywa się prawidłowo i płynnie, nie mogę złego słowa powiedzieć, ale nie mam też punktu odniesienia... amator ze mnie. Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi