Skocz do zawartości

Który trenażer wybrać? Elite, Wahoo, TACX

pawcyb15954

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Który trenażer kupić : ELITE Direto X, WAHOO Kickr Core czy TACX Flux 2. Na początku byłem 100% przekonany że kupię TACXa, ale po obejrzeniu kilku recenzji już nie jestem taki pewny. Potrzebuję pomocy który z tych trzech byłby najlepszy i dlaczego. Zdaję sobie sprawę, że różnice między nimi są niewielkie. Cena wszystkich trzech jest zbliżona więc to się dla mnie nie liczy. 

Opublikowano

Nie sądzę, żeby ktoś odpowiedział Ci na tak postawione pytanie. 

Jeśli masz jakieś konkretne wątpliwości to napisz - jestem pewien, że  użytkownicy konkretnych modeli podzielą się swoimi obserwacjami.

Dla mnie wykładnią jest https://www.dcrainmaker.com/2019/10/the-smart-trainer-recommendations-guide-winter-2019-2020.html gdzie Ray pisze, że Tacx Flux 2 "it’s still the same price as the KICKR CORE, but is noiser and doesn’t have as good a road feel". Więc dla mnie to skreśla ten trenażer (jako że mi zależało głównie na najmniejszym hałasie).

Pozdrawiam,
Jarek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pawcyb15954 jaki trenażer wybrałeś. Sam zastanawiam się nad tymi samymi modelami. Ponoć flux 2 został poprawiony w tym roku (wersja 2.1). Szukam najlepszego trenazera aby podpiąć mojego MTB ht 29" 2x10. Zależy mi abym nie musiał mieć dodatkowych czujników czyli wszystko powinno być już na wyposażeniu.

Opublikowano

Hejka m@rcin. Wybrałem Wahoo kickr core. Jak na razie bez zarzutu (odpukać). Jak masz jakies konkretne pytania pisz. 

Opublikowano

Pawcyb15954 kickr core jest moim faworytem. Z tego co przeczytałem w kilku testach jest bardzo dobry do treningu i interwałów. Głównie to mnie interesuje aby przygotować się do maratonów xc. Jaki masz wpięty rower do niego ? Ja mam 2 opcje 1 ht 29 2x10 qr a 2 to full 1x12 sztywna oś. Bo jeśli dobrze rozumiem przyjmuje max kasete 11 rządową. Chyba tylko do kickr 2018 można kupić inny bębenek na kasetę 12 rzędową. Jeśli chodzi o soft to jak wygląda podłączenie mam licznik, który łączy się tylko przez bt chciałem zapytać czy połączenie jest stabilne. 

Opublikowano

Hejka m@rcin. Wybrałem Wahoo kickr core. Jak na razie bez zarzutu (odpukać). Jak masz jakies konkretne pytania pisz. 

m@rcin ja mam 11 rzędową kasetę SHIMANO 105 (trenuje głównie pod wyścigi szosowe) na sztywnej osi 142mm. Nie jestem pewien jak z twoją kasetą 12 rzędową, ale na pewno z 10 rzędową nie będziesz miał problemu bo w zestawie jest dołączony odpowiedni spacer i QR skewer (ponadto są w zestawie adaptery na sztywną oś 142 i 148mm). Polaczenie BT jak na razie działa bez zarzutu. Osobiście radziłbym jednak nie korzystać z licznika tylko z telefonu. Przez aplikację Wahoo możesz sobie sterować ERG, nachylenie podjazdu itd.. Albo oczywiście Zwift itp (warto wypróbować różne i wybrać taką która ci najbardziej odpowiada) . Jeszcze tak na marginesie wszystko lepiej działa przez BT (HR montor) więc darowałbym sobie cokolwiek pod ANT+. Pamiętaj o tym że jak wyciągniesz koło (nie ważne jaki trenażer oczywiście) to wsadź sobie zaślepkę w hamulec żeby cię nie zacisnął. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki za cenne informacje. Czyli wahoo ma jakąś swoją aplikację do trenowania. Przy opisach różnych trenażerów widziałem że po zakupie masz jakiś czas darmową subskrypcję np na swift lub trainerRoad. Czy musisz używać podstawki pod przednie koło ? Czytałem gdzieś że po ostatniej aktualizacji oprogramowania nie trzeba używać czujnika kadencji. Czyli wg Ciebie kickr core to jedyny słuszny wybór młynka do treningów.

Opublikowano

m@rcin nie uważam że Kickr core to jedyny słuszny wybór ale po moim "śledztwie" wypadło na niego i decyzji nie żałuję. Na pewno na jakiś czas mi w zupełności wystarczy. Jak będę potrzebował trenażera do symulacji 20% podjazdu to będę już raczej w innej galaktyce jeśli chodzi o ściganie. Po zalogowaniu się na konto Wahoo dostaniesz mejla z kodami do wszystkich liczących się na rynku aplikacji wykorzystujących możliwości trenażera żebyś sobie mógł przetestować (1 lub 2 miesiące) która ci najbardziej odpowiada. Podstawkę pod przednie koło będziesz potrzebował bo nie tyle chodzi o podstawkę co o unieruchomienie przedniego koła żeby Ci się kierownica nie ruszała. Albo sobie kupisz albo weźmiesz 3 deski i pozbijasz je odpowiednio do kupy i masz podstawkę/stabizator (jak nie chcesz wydawać pieniędzy będziesz musiał wykazać się pomysłowością) . Czujnika kadencji nie potrzebujesz bo Kickr oblicza ją z mocy. Przy okazji dodam żebyś od razu rozejrzał się za dobrym wiatrakiem bo jest on KONIECZNY - po godzinie dobrego wysiłku na trenażerze się bez niego zagotujesz a potem rozpłyniesz i wyparujesz. Jazda na trenażerze zmieniła oblicze mojej pasji bardzo mocno więc nie powstrzymuj się wydania kasy na to bo żaden trening w terenie ci tego nie zastąpi. Na trenażerze nie ma zmiłuj się. 

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 23.07.2020 o 12:12, pawcyb15954 napisał:

..... bo żaden trening w terenie ci tego nie zastąpi. Na trenażerze nie ma zmiłuj się. 

Tylko jak "odpłynę" na trenażerze to z niego spadam i jestem w domu. W terenie jak jestem 60 km od domu i moc mnie opuści to jestem w przysłowiowej p...e.  U mnie po zepsuciu Fluxa 2 i zwrocie kasy kupiłem Elite Direto X. Zależało mi na konkretnym obciążeniu i dodatkowo niejako w gratisie otrzymałem precyzyjny pomiar mocy 1,5%  w porównaniu do 2% Wahoo. Po za tym Elite wygląda na bardziej stabilny i w zestawie była podkładka pod koło oraz system montażu pod każdą oś. Zimą maszyna dostanie wycisk to się przekonam ile jest warta bo teraz to walę hektary po górach w realu.

Opublikowano

Ja mam Elite Direto X. Zwróć uwagę na zaips w instrukcji dotyczący kadencji.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PingNoMore napisał:

Ja mam Elite Direto X. Zwróć uwagę na zaips w instrukcji dotyczący kadencji.

Chodzi o to ,że jest obliczana z czujnika mocy ?

To się założy czujnik Garmina na korbę i zweryfikuje pomiar.   Moc prawie idealnie się pokrywa z vektorkami Garmina bo to już sprawdziłem przy pierwszym teście czy działa  tak samo jak śmiganko w Rouvy.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Taki tekst znajduje się w instrukcji. e445c89f090a5a2ae893de42c63a7fae.jpg

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W Wahoo kickr core jest to samo. Ta kadencja jest bo jest ale nie jest precyzyjna  i wystarczająco szybka (zmiany szybkosci pedałowania) dlatego używam dodatkowego czujnika w rowerze na korbie (który i tak tam był).

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Stało się zostałem właścicielem Kickr Core. W związku z tym mam do posiadaczy tego trenażera pytanie, czy podstawiacie coś pod nogi trenażera aby stał wyżej ? Chodzi mi o to czy oś w trenerze musi być na tej samej wysokości jak oś w kole ?

Opublikowano

Os trenażera jest na tej samej wysokosci co w rowerze. Nic nie trzeba podstawiać. Producent o to zadbał. A nawet jakby nie była to raczej nie stwarza to żadnego problemu. 

Opublikowano

Niestety oś koła jest 4 cm wyżej niż oś w trenażerze. Nie stwarza to problemu dla mnie, jestem tylko ciekaw czy kompensujecie tą różnicę. 

Opublikowano

Przecież to zależy do osi jakiego koła to porównujesz 26", 27,5", 28" czy 29"

Opublikowano
4 minuty temu, pawcyb15954 napisał:

Przecież to zależy do osi jakiego koła to porównujesz 26", 27,5", 28" czy 29"

No tak zapomniałem dodać do młynka mam podpiętego MTB 29". 

Opublikowano

Plus szerokość opony :) moje kolo 700c is opona 25 i os wypada tak jak w kole