gacusx Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Tak jak w temacie,używał ktoś z was Mi banda 4 do pomiaru tętna? Jest to wiarygodne,czy tak średnio? Na obecną chwilę nie stać mnie na pulsometr a kiedy pomierzę sobie tętno podczas jazdy to max miałem 115..(średnia 28km/h na trasie 50km z dużą ilością podjazdów). Czy to jest realne ,żeby moje tętno było tak niskie czy po prostu band przekłamuje?
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Wszelkie nadgarstkowe to zwykle tak średnio z wiarygodnością. Na moje oko to Miband 4 nie jest tu wyjątkiem i Ci przekłamuje.
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Dokładnie jak napisała @Sziva Należy traktować pomiar z nadgarstka jako poglądowy, absolutnie nie jako pewnik i wyznacznik czegokolwiek.
mareq Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Nadgarstkowe jakotako mierzą jak nie jesteś w ruchu. Zatrzym się i zmierz na spokojnie. Mój samsung w taki sposób daje dobry wynik a w czasie jazdy potrafi mi nawet wywalić tętno koło 200 a realnie nie dochodzi wtedy do 170 . 1
gacusx Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2020 Myślę,że te opinie mi wystarczą. Czyli jakbym chciał dowiedzieć się o moim realnym tętnie podczas treningu to muszę się doposażyć w pulsometr. Dzięki za pomoc
Krystiano Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 14 minut temu, gacusx napisał: Myślę,że te opinie mi wystarczą. Czyli jakbym chciał dowiedzieć się o moim realnym tętnie podczas treningu to muszę się doposażyć w pulsometr. Dzięki za pomoc Funkcja pojedynczego pomiaru wgl nie działa i zawsze pokazuje cuda. Nie wiem czy firma jest tego świadoma, ale nic z tym nie robi. Jeżeli poprawnie założysz opaskę (ok 1cm od kości nadgarstka na lewo i lekko mocniej) i uruchomisz trening, gdzie puls w trybie ciągłym jest podawany to nawet pokazuje dość dobrze. Jeżeli nie jedziesz bardzo interwałowo, to można spoglądać sobie na tętno. Nie będzie to profesjonalny pomiar, ale na początek styknie.
pecio Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Xiaomi Miband ze swoimi pomiarami to jeden wielki pic na wodę. Pomiary tętna czy wykazywanie innych parametrów, jest to nazwijmy - mocno umowne. Żona stosuje go tylko jako zegarek i tu też nie jest demonem precyzji. Taka tania budżetowa zabawka dla dzieci do piaskownicy.
Bartosh Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Mam Garmina Fenixa 3 HR i pomiary są jak najbardziej ok.
pecio Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgadza się ,są zegarki sportowe w których są topowe bardzo zaawansowane sensory i one czynią pomiar prawie idealny . Ale nie budżetowa opaska ze stajni Xiaomi.
Eddek Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Powiem tak, gdybym kupił Mibande dla pulsometru, to byłbym srogo wkurzony: Precyzją nie grzeszy. To było po zrobieniu chyba 40km i wniesieniu roweru na IV piętro. Bryton ma pomiar z pasa na klacie. I to nie jest największy błąd, jakiego doświadczyłem. Ogólnie używam Mibandy4 od grudnia i w tym czasie zauważyłem, że potrafi prawidłowo zmierzyć puls, ale musi leżeć w idealnym miejscu na nadgarstku. Co jest w zasadzie niewykonalne gdy się ruszasz, masz spoconą rękę i opaska pływa w górę i w dół. Jeżeli nie leży idealnie, to pokaże coś z zakresu 72-78bpm. Raz kiedyś przyzna się, że "nie można wykonać pomiaru", ale w większości przypadków jak nie potrafi zmierzyć, to pokaże 75bpm. Podobnie jest z pomiarem snu, miałem kilka nocy, gdzie budziłem się co chwilę, godzinę siedziałem z telefonem w ręku, ale koniec końców Banda pokazała, że spałem 10,5h, w tym 5h głębokiegu snu (któego tej nocy na bank nie zaznałem, a spałem do kupy może ze 4h). Jak wspomniałem, nie kupiłem jej dla pulsometru, a raczej jako takie coś, żeby nie sięgać do kieszeni, jak przyjdzie SMS, czy tam inne powiadomienie z komunikatorów czy żeby sterować muzyką wygodniej (znaczy bez wyciągania telefonu z kieszeni). Tą robotę robi dobrze, szczególnie jak na gadżet za ~100zł, ale pulsometr to pomyłka. 1
Danuel Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 Podbiję temat, bo pojawił się nowy miband. Tak się zastanawiam, do czego w takim razie służy ta SPORTOWA opaska, skoro do sportu się nie nadaje? Sam chciałem go kupić od pana Tonga, bo fajnie by było bardziej precyzyjnie jeździć w zonie, a tak pozostaje kupić coś na szelce... Dam propsa Eddkowi, bo takie porównanie daje więcej niż mylion opinii z internetu. Co więcej, fajnie by było zobaczyć profesjonalne testy z miernikami medycznymi a tymi wszystkimi "sportowymi" zegarkami/opaskami i innym szajsem.
Rowerowa Szajba Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 W dniu 23.09.2020 o 18:28, Danuel napisał: Podbiję temat, bo pojawił się nowy miband. Tak się zastanawiam, do czego w takim razie służy ta SPORTOWA opaska, skoro do sportu się nie nadaje? Sam chciałem go kupić od pana Tonga, bo fajnie by było bardziej precyzyjnie jeździć w zonie, a tak pozostaje kupić coś na szelce... Dam propsa Eddkowi, bo takie porównanie daje więcej niż mylion opinii z internetu. Co więcej, fajnie by było zobaczyć profesjonalne testy z miernikami medycznymi a tymi wszystkimi "sportowymi" zegarkami/opaskami i innym szajsem. Właśnie jestem po zakupie nowego mi banda 5. Jak dojdzie i cokolwiek przetestuję to ci PW napiszę. Co do treningów to jako taką ciekawostkę podgladowa sobie kupiłem. Ogólnie gadżet który chcę dla powiadomień, zegarka,budzika zobaczyć jak to wyglada. W trakcie jazdy, w pracy nie zawsze słyszę kto dzwoni, mając telefon w plecaku też sprawdzę kto dzwoni żeby specjalnie nie zatrzymywać się podczas jazdy i tracić cenny czas na wyciąganie telefonu. Jak mi nie spasuje oddam małżonce 🙂
pecio Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Gdyby dodali płatności przy pomocy tej opaski była by bomba (na chiński rynek mi band 5 ma NFC ). Nie każdy chce nosić wielkiego "sikora" ja Fenix. Zegarek , powiadomienia , płatność , sterowanie niektórymi funkcjami telefonu .......no i przy okazji pulsometr , pulsoksymetr ( brand tej opaski na rynek USA posiada pomiar saturacji )i czego chcieć więcej . Byłby hit . A tak to celowo wersja global ma zablokowaną połowę swoich możliwości. Edytowane 7 Października 2020 przez pecio
pinok Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Nawet w Garminie za 1,5tyś pomiar tętna z nadgarstka w trakcie ćwiczeń jest niewiarygodny. Mam Vivoactive 4 i opaskę na klatkę piersiową, często pomiary są zbliżone ale nie zawsze, więc nie można mu wierzyć. Przetestowałem też kilka innych urządzeń: opaskę, zegarek WeLoop Hey 3S, Ticwatch S, Ticwatch c2 i ta sama historia, losowo generowane cyferki.
Rowerowa Szajba Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 4 godziny temu, pecio napisał: Gdyby dodali płatności przy pomocy tej opaski była by bomba (na chiński rynek mi band 5 ma NFC ). Nie każdy chce nosić wielkiego "sikora" ja Fenix. Zegarek , powiadomienia , płatność , sterowanie niektórymi funkcjami telefonu .......no i przy okazji pulsometr , pulsoksymetr ( brand tej opaski na rynek USA posiada pomiar saturacji )i czego chcieć więcej . Byłby hit . A tak to celowo wersja global ma zablokowaną połowę swoich możliwość. Ja tak szczerze to nie korzystam z czegoś takiego jak płatność telefonem. Po prostu nie ufam płatnością telefonem a nie mogę pojąć płatności opaską. Za to GPS jak najbardziej wskazany i tutaj już była by dla mnie idealnym narzędziem. Ile ludzi tyle zastosowań.
pecio Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Tylko z GPS czas działania to kilka godzin. Ładowanie dwa razy dziennie dla mnie odpada.
Rekomendowane odpowiedzi