Skocz do zawartości

GoPro Hero

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja używam Virba, bo ten dedykowany jakoś mi nie leży. Wszystko zależy, w jakiej jakości chcesz mieć wyjściowy plik. Procesor cztero i więcej rdzeniowy, na pewno szybciej ukończy pracę niż dwu rdzeniowy. Ja np nie publikuję materiału, więc wyjściowe pliki do udostępniania, lub na telefon, robię w 720p lub 1080p 30klatek. Oczywiscie wycinam sporo, bo w praktyce tylko parę , kilkanaście minut jest wartościowe.

Opublikowano
W dniu 26.10.2018 o 12:44, Sziva napisał:

Najprościej sprawdzić kabel na jakimś innym urządzeniu i w ten sposób wyeliminować jeden czynnik.

Witam, jednak nieodpowiedni kabel hdmi, troszkę inna końcówka kabelek wchodzi ciut głębiej i wszystko gra.😀😀

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. 

Kupiłem gopro6 black. Nagrałem flmik 1080p 120kl/s około 110min i ku mojemu zdziwieniu film został podzielony na 9 części po prawie 4gb każdy. Jakim darmowym prostym najlepiej polskim programem dość szybko scale te pliki w jeden film???? jak to robicie??? Jestem totalnie zileony z obróbki filmowej. w gopro studio chyba nie idzie? zrobiłem w video joiner ale pojawia się w darmowej werjsi napis na zrobionym wideo. Proszę o odpwiedź wszystkich co mogą pomóc;/

Opublikowano
2 godziny temu, lechoo80 napisał:

Witam. 

Kupiłem gopro6 black. Nagrałem flmik 1080p 120kl/s około 110min i ku mojemu zdziwieniu film został podzielony na 9 części po prawie 4gb każdy. Jakim darmowym prostym najlepiej polskim programem dość szybko scale te pliki w jeden film???? jak to robicie??? Jestem totalnie zileony z obróbki filmowej. w gopro studio chyba nie idzie? zrobiłem w video joiner ale pojawia się w darmowej werjsi napis na zrobionym wideo. Proszę o odpwiedź wszystkich co mogą pomóc;/

Zawsze będziesz miał takie nagrania w formie "poklatkowanej". Jeśli chodzi o darmową i doba wersję do obróbki wideo na Mac'i to polecam imovie, co do Windowsa to się nie znam.

Opublikowano
18 godzin temu, lechoo80 napisał:

Witam. 

Nie chce się koledze zerknąć na stronę trzecią, gdzie był już poruszony ten temat? Nawet link nie trzeba wstawiać. Wystarczy "cofnąć" o jedną stronę, lub poczytać posty od początku.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Wracam do tematu. Chcę zmienić SJCAM SJ4000 na coś lepszego. Moje priorytety to pojemna bateria i stabilizacja obrazu. Trochę się pozmieniało na rynku kamer sportowych. Możecie coś polecić? Ile wam wytrzymuje bateria w GoPro Hero 7? Wg oficjalnych tabel niecałe 1:30h. To SJCAM SJ4000 w trybie 1920x1080p30 na początku była w stanie nagrywać blisko 3h. Obecnie bateria pada już po 1:30h.

Edytowane przez Korposzczur
Opublikowano
7 godzin temu, Korposzczur napisał:

Wg oficjalnych tabel niecałe 1:30h. To SJCAM SJ4000 w trybie 1920x1080p30 na początku była w stanie nagrywać blisko 3h. Obecnie bateria pada już po 1:30h.

SJCAM SJ4000 oficjalnie dla 1080p (max) 90min. Sorry, ale ten model można porównać, co najwyżej z "najgorszym" modelem gopro hero7 white (oficjalnie tryb 1440p107-146min) a w testach zewnętrzych ponoć do 3 godz. Więc chyba  ci się coś "potentegowało".

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem na dysku film z rajdu w Kosinie, który trwa 2:45h. Możliwe, że pożyczałem od kogoś bank mocy.

Wymienna bateria to duży plus, ale ile trwa taka wymiana (łącznie z ponownym uruchomieniem kamery i przywróceniem nagrywania)? Chodzi mi o to, że jak nagrywam maraton, który trwa czasami nawet 3 godziny, nagrać całość, ale nie tracić czasu na wymianę baterii. Czy da się dokupić pojemniejszą baterię?

Edytowano: Najdłuższy film SJCAM SJ4000 bez dodatkowego źródła zasilania trwa 1h 50m. Nawet go wrzucałem na forum.

Opublikowano (edytowane)

A to musisz popatrzyć w dodatkowych akcesoriach. Ja mam akurat 6 black i widziałem jakiś adapter (gopro) z dodatkową baterią. Jak znajdę link to wrzucę.

Dla mnie to osobiście dodatkowy balast , krępujący czasami ruchy. No, ale jak się chce mieć materiał z jazdy , to trzeba coś poświęcić.

btw w porównaniu do gopro6 czas się nie wydłużył a wręcz przeciwnie.

Edytowane przez piotr.solek
  • Pomógł 1
Opublikowano

Prawdopodobnie zdecyduję się na GoPro Hero 7 Black. Mocną konkurencją jest DJI Osmo Action, ale przeczytałem recenzję obu i jeśli ktoś nie potrzebuje ekranu z przodu, to GoPro lepsza. Jeśli chodzi o baterię, to dobrze, żeby inne osoby też się wypowiedziały. Dużo osób nagrywa maratony, które trwają kilka godzin z kamerą przymocowaną do klatki piersiowej. Macie adapter z dodatkową baterią, power banka, a może pojemniejszą baterię? Chociaż żadna raczej 3 godziny nie wytrzyma. 

Fajna jest też Fusion, ale na rowerze potrzebny dodatkowy wysięgnik (nawet na kasku). Co myślicie o nagrywaniu tras rowerowych i tras maratonów w 3D?

Opublikowano (edytowane)

Podnoszę, żeby nie zakładać kolejnego wątku.

Chcę trochę ponagrywać (najbliższy maraton już w piątek) i chciałbym się dowiedzieć od was kilka rzeczy.

1. Jak sobie radzicie z nagrywaniem długich filmów na maratonach?

Wymiana baterii w trakcie trwania wyścigu raczej nie wchodzi w grę. Jeśli montujemy kamerę na kierownicy, to można podpiąć power bank. Natomiast na klatce piersiowej to chyba nie jest najlepsza opcja. Z tego, co widzę, to żadne szelki na kamerę nie posiadają dodatkowych kieszonek. Power bank w koszulce rowerowej + kabelek wystający luzem to nie jest zbyt bezpieczne. Druga opcja to power pack, do którego wkłada się kamerę. Markowy to koszt 400 zł. Znalazłem jeszcze coś takiego na Ali:

https://www.aliexpress.com/i/32950196620.html

Ale teraz nie ma czasu na Ali. Potrzebuję coś na już. Jakie rozwiązania Wy stosujecie podczas nagrywania długich maratonów?

2. Jakie szelki do kamery lub uchwyt na kierownicę?

Oryginalne kosztują blisko 200 zł, a jest masa tańszych zamienników. Szaj testował oryginalne szelki i u niego pojawiły się pęknięcia. Podobno jednak coś się zmieniło. 

Za szelkami przemawiają mniejsze drgania. Natomiast na kierownicy mogę podejrzeć, co się nagrywa. Mam jednak z tym złe doświadczenia. Moja aktualna kamera to SJCAM SJ4000 i to pewnie wina lipnych akcesoriów. Gdzieś wrzucałem filmik, jak to wygląda. Telepie na najmniejszej dziurze. W końcu za mocno dokręciłem śrubę i uchwyt się złamał. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Udało mi się zdjąć osłonę ekranu (żółwia) z GoPro Hero 7 Black. Zmoczyłem brzegi naklejki i udało się ją odkleić mokrym paznokciem za lewy górny róg.

Wcześniej próbowałem sposobu, który podał producent, czyli nakleić taśmę klejącą i pociągnąć. Niestety osłona ekranu jest tak mocno przyklejona, że ten sposób nie działa.

A jak wy sobie z tym poradziliście?

Opublikowano
W dniu 4.08.2019 o 00:05, Korposzczur napisał:

1. Jak sobie radzicie z nagrywaniem długich filmów na maratonach?

Wymiana baterii w trakcie trwania wyścigu raczej nie wchodzi w grę. Jeśli montujemy kamerę na kierownicy, to można podpiąć power bank. Natomiast na klatce piersiowej to chyba nie jest najlepsza opcja. Z tego, co widzę, to żadne szelki na kamerę nie posiadają dodatkowych kieszonek. Power bank w koszulce rowerowej + kabelek wystający luzem to nie jest zbyt bezpieczne. Druga opcja to power pack, do którego wkłada się kamerę. Markowy to koszt 400 zł. Znalazłem jeszcze coś takiego na Ali:

Ja w git2 stosowałam taki patent, że w kieszeni koszulki miałam powerbank, a do kamery podłączony kabel, ale taki skręcany (w telefonach stacjonarnych się taki stosuje). Nic mi się przez to nie plątało, a przy dodatkowym przepleceniu kabla przez gumę szelek nie było bata, żeby zahaczyć o niego.

Opublikowano

Witam posiadam kamerę gopro hero 2018 i wgrałem soft z gopro hero 5.

czy zna ktoś sposób na powrócenie do softu z gopro hero 2018.

Opublikowano (edytowane)

Zaryzykowałem i nagrałem film z maratonu z "pajączka". Na linii startowej próbowałem kilku sposobów montażu i wybrałem najlepszy. Było widać, co się dzieje przede mną. Niestety, podczas jazdy kamera zaczęła opadać. Pierwsze rozwiązanie - mocniej ścisnąć górne szelki, aby podnieść kąt kamery i bardziej ją ustabilizować. Drugie rozwiązanie - mając bardziej pochyloną pozycję na rowerze można zamontować kamerę od dołu i obrócić obraz w ustawieniach. Przy wyprostowanej pozycji będziecie wtedy nagrywać niebo, bo konstrukcja pajączka uniemożliwia odchylenie kamery bardziej w dół.

Tak więc przyda się adapter lub inna ramka na GoPro. Jakieś pomysły?

Jest też masa zamienników. Tych od SJCAM SJ4000 nie da się użyć ze standardowymi śrubkami.

Jeszcze taka mała dygresja odnośnie podpięcia power banku. Gdybym zamontował kamerę na kasku, od której wychodzi jakiś kabelek, to dziwnie by to wyglądało. Chyba jednak zdecyduję się na montaż na kierownicy. Mam oficjalny uchwyt, ale dostosowany do cieńszych kierownic.

Edytowano: bateria w GoPro to porażka. Tuż po zakupie SJCAM SJ4000 potrafił nagrywać przez blisko 2 godziny, a GoPro 7 Black uciągnął ledwo godzinę z hakiem. Zawiodłem się. Gdybym teraz miał kupować GoPro, to bym się porządnie zastanowił, czy nie postawić na konkurencję. Jeśli nie wierzycie, to w temacie "nasze filmy" zamieściłem nagranie z SJ4000, które trwa 1h 50min bez dodatkowego źródła zasilania. Ale to tuż po zakupie. Teraz bateria u chińczyka też trzyma ledwo godzinę.

Edytowano 2: Są aż 4 możliwości zamontowania GoPro na pajączku:

1: śruba po lewej / śruba po prawej
2: kamera odchylona do góry / kamera odchylona w dół

Dopiero teraz znalazłem, jak poprawnie zamontować kamerę i nie trzeba żadnych przejściówek. Trzeba się pobawić.

Ponadto szelki muszą ściśle przylegać do ciała, bo kamera będzie opadać.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 29.07.2019 o 08:34, Korposzczur napisał:

Chodzi mi o to, że jak nagrywam maraton, który trwa czasami nawet 3 godziny, nagrać całość, ale nie tracić czasu na wymianę baterii.

Hmm, tak z ciekawości - po co nagrywasz cały maraton?! Dla potomnych? W celach treningowych? W celu późniejszego montażu?

Przejrzałem jeden z Twoich filmów a tam jazda po trawie przez jakieś sady, podchodzenie pod górkę itp W sumie żadnej akcji. Nie lepiej skorzystać z pilota /nie wiem czy jest takowy dla Twojej kamery/ i nagrywać tylko ciekawsze fragmenty?

Opublikowano
40 minut temu, Quadic napisał:

Hmm, tak z ciekawości - po co nagrywasz cały maraton?! Dla potomnych? W celach treningowych? W celu późniejszego montażu?

Wszystkie odpowiedzi są poprawne.

41 minut temu, Quadic napisał:

Przejrzałem jeden z Twoich filmów a tam jazda po trawie przez jakieś sady, podchodzenie pod górkę itp W sumie żadnej akcji. Nie lepiej skorzystać z pilota /nie wiem czy jest takowy dla Twojej kamery/ i nagrywać tylko ciekawsze fragmenty?

Lepiej nagrać całość i wybrać najlepsze fragmenty podczas montażu.