lelek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Witam, szykuje się do zmiany roweru i szukam odpowiedniej konfiguracji. Amorki będą 150mm przód i 140mm tył. Nie mogę nigdzie znaleźć konkretnych różnić miedzy modelami rhythm a performance elite / factory (factory to tylko dodatkowo powłoka kashima). Jedyne różnice jakie udało mi się znaleźć to znacznie większe różnice regulacji w regulacji z fit4 i grip2. Planuje tez zakup fox lever dual pull więc te dodatkowe opcje regulacji raczej nie będą mi potrzebne. Może będziecie w stanie mi w pomoc czy są jakieś konkretne różnice w działaniu tych modeli. Dziękuję
vdcmike Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Rhythm to taka wersja dla ubogich ważąca 0,5kg więcej, z gorszego stopu alu, w środku pewne uproszczenia i plastik. Co do różnic w działaniu to odczuwalne w bardzo szczególnych przypadkach jak np. szybki zjazd ze schodów gdzie rhythm może mieć problem z odpowiednio szybkim powrotem więc będzie działał na pół gwizdka. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez vdcmike 1
Huberto20 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Różnią się tak jak vdcmike powiedział wykonaniem i tłumikiem. Rhythm ma gripa, a PE i Factory mają gripa 2 lub fita 4
lelek Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2020 7 godzin temu, unknow01 napisał: Możesz wyjaśnić jaki plastik ? jakie 0.5KG WIĘCEJ ?? CO TY BREDZISZ !! NA PÓŁ GWIZDKA ?? A może naćwierć czajnika,, ochłoń...chłopie Napisz najpierw jaki masz amortyzator, lub jakie miałeś Rhytmy bo ja miałem trzy.. Podaj więcej danych, jaki rower jaki styl jazdy, to Ci doradzę czy GRIP2 czy FIT4, manetkę sobie od razu odpuść.. Dzieki za odpowiedzi Do mojego stylu jazdy, czyli trasy mtb na mazowszu to chyba bardziej bedzie pasowal przod 130mm i tyl 120mm. Waga okolo 110kg. Kazda trase jezdze na czas i glowny problem to bolace plecy. Priorytet to dobra amortyzacja na korzeniach. Od jakiegos czasu przegladam rozne modele fulli i wydaje mi sie ze radon wypada rewelacyjnie pod wzgledem tego co oferuje i za jaka kwote. Troche obawiam sie carbonu (tyl jest aluminiowy): https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/fullsuspension/skeen-trail-cf/skeen-trail-cf-100-sl-2020/
lelek Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2020 Dzieki, wiec skupie sie na amortyzatorach fit4. Czasem na trasach znajdzie sie skok do maksymalnie 50cm ale 120mm chyba spokojnie wystarczy ? Jakis czas temu szukalem po sklepach tego modelu ale nigdzie juz nie bylo: https://www.giant-bicycles.com/pl/trance-29-1-2019 Na razie chyba najlepsza opcja jaka znalazlem bedzie radon. Bardzo fajny jest tez propain hugene, mozna samemu konfigurowac specyfikacje, ale amorki foxa tylko grip2 albo rockshox: https://www.propain-bikes.com/en/bikes/trail/hugene/
vdcmike Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 23 godziny temu, unknow01 napisał: Możesz wyjaśnić jaki plastik ? jakie 0.5KG WIĘCEJ ?? CO TY BREDZISZ !! NA PÓŁ GWIZDKA ?? A może naćwierć czajnika,, ochłoń...chłopie Napisz najpierw jaki masz amortyzator, lub jakie miałeś Rhytmy bo ja miałem trzy.. OK napiszę to wyraźnie wprost bo chyba nie wyłapałeś - w pewnych skrajnych sytuacjach może nawet na ćwierć ;). Jak ktoś będzie tym jeździł tylko po lesie to pewnie nigdy nie poczuje żadnej różnicy względem zwykłego performance (poza masą) i jakąś niewielką względem perf elite i wyższymi. Obecnie mam 34 factory z fit4 ale pod biurkiem leży pike ulitimate na podmianę. Wcześniej miałem rhythma 34 z 2018 na którym przejeździłem jeden sezon (zaledwie kilka kkm). Po przesiadce co mocno rzuciło się w oczy to mniej tępa praca i wyczuwalna różnica na szybszych zjazdach z gęsto ułożonymi przeszkodami. Rhythm czasami potrafił się pogubić i odczuwalnie spadała pewność prowadzenia oraz poczucie przyczepności. Rhythm był za to zauważalnie sztywniejszy (mniej się wyginał i mniej skręcał). To tyle z takich moich subiektywnych porównań jabłko do jabłka bo obydwa były eksploatowane w tym samym rowerze i serwisowane w ten sam sposób. Jeździłem też na innych rowerach z rhythmami ale bez bezpośredniego odniesienia i często bez dłuższej zabawy z ustawieniami. Uważam, że grip w rhytmach w pełni otwarty ma mniejsze przepływy niż w performance. Co do masy to zgadza się - zagalopowałem się - różnica względem performance to ze 100g, względem factory około 200g. Z innych kwestii rhythmy mają gorszą anodę (co jest w sumie naturalne na alu 6061) - częściej widuję w nich przetarcia pomimo, że statystycznie trafia ich do nas dużo mniej niż performance i wyższych. Fabryczne uszczelki kurzowe też robią wrażenie trochę bardziej plastikowych niż te z wyższych modeli. 1
lelek Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2020 Tak, moja waga to okolo 110kg, +/- 5kg. Moge jeszcze skonfigurowac propain hugene na pike ultimate, wyjdzie troche drozej, skok 140 przod i 130 tyl. Ale jednak Radon jest teraz w promocji i oferuje bardzo duzo w cenie 3.3k euro W przyszlosci moze wyskocze do Swieradowa przetestowac trasy
vdcmike Opublikowano 28 Października 2021 Opublikowano 28 Października 2021 Za taka kasę jest przyzwoity canyon neuron cf9
Rekomendowane odpowiedzi