Lunkan Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Witam serdecznie, piszę do was w celu udzielenia porady odnośnie roweru Giant Fastroad Sl3. Stałem się użytkownikiem roweru Giant Fastroad SL3, ktory posiada grupę napędową SHIMANO CLARIS FD R2000 z przodu a z tylu SHIMANO CLARIS RD R2000 i tu sie pojawił problem przy pierwszych 2 dniach użytkowania... W ciągu 2 dni jazdy czyli po przejechaniu 80km ogolnie cicha jazda odbywa sie tylko na przeżutkach 1x1, 1x2, 1x3, 2x6, 2x7 oraz 2x8 a przy całej reszcie łańcuch ociera o przednia przeżutke niestety. W serwisie mówią, że to normalne bo łańcuch układa się pod ukosem i powinienem używać tylko tych co są powyżej. Proszę o poradę czy to normalne zachowanie w przypadku tej grupy napędowej? Bo trochę jestem tym zmartwiony i gotowy oddać rower na reklamację bądź odstąpić o umowy kupna. Czy może niesłusznie się martwię i to normalna sytuacja? W moim odczuciu taka sytuacja wygląda jakby ktoś sprzedał Ci samochód i powiedział, że biegi które można używać to 2, 3 i 5. Proszę o pomoc bo jestem trochę w kropce. Szybki edit. Rower został kupiony 02.06.2020
Yan Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Powyższej przerzutki na oczy nie widziałem ale z tego co piszesz to jest coś nie do końca dobrze ustawione. Jesteś pewny że to hałas z przedniej przerzutki? Może w innym miejscu coś ociera? Ja mam 2x11 i problemy z ocieranim pojawiają się na 1x1, 1x2 potem 1x11 a na 2 przy 1,2 i 3. Na najniższych (1x1, 1x2) ociera o plastikowy element wiec jest to praktycznie niesłyszalne. Pomimo że napęd jest praktycznie nowy to ogólnie jest głośny. Z początku myślałem że coś ociera albo jest źle wyregulowane ale zwyczajnie całość hałasuje.
pitban Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Witam. Jeździłem w decathlonie na podobnym napędzie i też coś hałasowało. Ogólnie z tymi skosami to mają trochę racji. Trzeba przełożenia odpowiednio zmieniać. A tak z drugiej strony to się podpaliłem na tego ginta ale może lepiej z wyższą grupą napędową się zdecyduje. Jak ogólne wrażenia i pozycja za kierownicą? Ile masz wzrostu i jaki rozmiar masz?
Rekomendowane odpowiedzi