johnnymario Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Cześć wszystkim Chciałbym dopytać Was o doświadczenia z użytkowania sztyc regulowanych o skoku 100mm i wzroście ok. 190cm. Czy możecie polecić taką "konfigurację" sztycy i jeźdźca - czy taki skok jest wystarczający? Pytam konkretnie o ten skok sztycy, ponieważ przy średnicy 27,2mm niestety trudno dostać coś o większym skoku. W sklepie polecali mi poniższy model (podobno mało awaryjny, pod tym względem lepszy od KS Eten R), czy możecie podzielić się jakimiś swoimi opiniami na jego temat? https://rowerowy.com/sklep/czesci/sztyce-obejmy/sztyce-regulowane/prod/brandx-ascend-ii
vdcmike Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) IMHO skok 100mm dla tak wysokiej osoby jest kompletnie bez sensu. Jak ustawisz prawidłową wysokość do wspinaczki to min opuszczenie nie zapewni nadal poczucia większego komfortu (i bezpieczeństwa) na ostrzejszych zjazdach. Dla nas są sztyce o skoku 170-200mm. Jeśli rama ogranicza wybór to moja rada taka - odpuść sobie ten zakup bo i tak nie będziesz zadowolony. Edytowane 30 Maja 2020 przez vdcmike
Kruk Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Mam ten sam problem, a raczej miałem. Miałem sztyce 27,2 Thomsona Elite Dropper o skoku 125mm i ją sprzedałem bo była za wiotka pod wagę 95 kg. Niestety dopiero sztyce o przekroju 30,9 np fox transfer to jest dobra konstrukcja czy sztyce Revive. Teraz mam sztyce amortyzowaną Cane Creeka i komfortu mam więcej. Jako ciekawostka dodam bo nie wiem czy widzieliście: https://www.dt4you.pl/d232-d232odkaadca29727s-p-3375.html?osCsid=105b5d77068eb77729f95a617384d2cb szokująca długość, 60mm Budowa odwrotna fakt pomysł, dobry, sam na toteż wpadłem ale widzę teraz minusy tego rozwiązania. Plus taki że średnica shaftu jest podobna do sztyc 30,9 przez co na pewno jest sztywniej.
Gość Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Tez mam 190 cm wzrostu. Miałem sztyce 125 mm teraz mam 150 i jest ok. A jeszcze lepiej jakby bylo 170 mm. Na 100 mm szkoda pieniedzy, moim zdaniem.
johnnymario Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Opublikowano 30 Maja 2020 Godzinę temu, Kruk napisał: https://www.dt4you.pl/d232-d232odkaadca29727s-p-3375.html?osCsid=105b5d77068eb77729f95a617384d2cb szokująca długość, 60mm Budowa odwrotna fakt pomysł, dobry, sam na toteż wpadłem ale widzę teraz minusy tego rozwiązania. Plus taki że średnica shaftu jest podobna do sztyc 30,9 przez co na pewno jest sztywniej. Jakie minusy tego widzisz? Znalazłeś może coś podobnego o większym skoku? Cena jednak trochę przeraża 😜 W międzyczasie przemierzyłem trochę moją sztycę i przy obecnym jej ustawieniu (mierzone ustawienie sztycy pod długość nóg/wzrost), mogę maksymalnie zjechać w dół o 9cm. Wtedy sztyca (sama rura) wystaje jeszcze na 6cm powyżej ramy. Próbowałem już tego wcześniej na zjazdach i w moim odczuciu różnica w komforcie była bardzo duża (jak dla mnie). Czyli teoretycznie te 100mm skoku było by wystarczające... Trudne wybory 😛 Pozostała kwestia to waga - ja mam stale 89-90kg, gdzie teoretycznie mieszczę się w zakresie.
Motke Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 1 godzinę temu, Kruk napisał: https://www.dt4you.pl/d232-d232odkaadca29727s-p-3375.html?osCsid=105b5d77068eb77729f95a617384d2cb szokująca długość, 60mm Ale po co np w grawelu więcej?
Kruk Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 1 minutę temu, johnnymario napisał: Jakie minusy tego widzisz? Znalazłeś może coś podobnego o większym skoku? Cena jednak trochę przeraża 😜 Konstrukcja wymusza niską pracę, bo czym dłuższa miała on by być tym wyższy korpus u góry musiałby by być z prostej przyczyny, shaft musi się gdzieś schować. To jest autorskie rozwiązanie DT, pierwszy raz taka sztyca myk myk została zrobiona. Jak ważysz 90 kg, ja bym odpuścił, to waga za duża jak na sztyce myk myk w rozmiarze 27,2, niektórzy producenci jasno piszą maks 90kg przy tym rozmiarze sztycy. Ja w Thomsonie miałem 115 kg maksu ale i tak wyginała się trochę pode mną. 4 minuty temu, Motke napisał: Ale po co np w grawelu więcej? Fakt, do gravela to możę ma sens Też ubolewam, że nie ma mocnej sztycy 27,2 myk myk o skoku około 100 mm.
johnnymario Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) 16 minut temu, Kruk napisał: Konstrukcja wymusza niską pracę, bo czym dłuższa miała on by być tym wyższy korpus u góry musiałby by być z prostej przyczyny, shaft musi się gdzieś schować. To jest autorskie rozwiązanie DT, pierwszy raz taka sztyca myk myk została zrobiona. Faktycznie, w takim rozwiązaniu skok jest częściowo uzależniony od tego ile sama rura wystaje ponad ramę - musi być to co najmniej długość skoku razy 2 żeby wykorzystać pełny zakres. Nie mniej jednak ciekawe rozwiązanie. 16 minut temu, Kruk napisał: Jak ważysz 90 kg, ja bym odpuścił, to waga za duża jak na sztyce myk myk w rozmiarze 27,2, niektórzy producenci jasno piszą maks 90kg Kolejny powód żeby zrzucić trochę brzucha 😜 albo zmienić rower Przemyślę w każdym razie jeszcze decyzję, może też trafi się coś tańszego/używanego w międzyczasie... Edytowane 30 Maja 2020 przez johnnymario
Kruk Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Ciekawe, bo daje grubszy shaft co przy sztycy 27,2 jest na plus. ale skok musiałby być 120mm Rower lub ramę zmienić Próbuj ja nie mniej mam przekonanie graniczące z pewnością że sztyce myk myk 27,2 przy wadze około 100 kg to jednak nie jest dobre rozwiązanie. Musiałaby taka sztyca mieć konstrukcje jak w leftym, na łożyskach to wtedy to miałoby to sens i sztywność. 1
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Lekko odświeżę. Zapytam o jakość wykonania i serwis sztycy z linku powyżej zamieszczonego? Jeszcze raz go podam https://rowerowy.com/sklep/czesci/sztyce-obejmy/sztyce-regulowane/prod/brandx-ascend-ii Mam 176cm wzrostu i jakieś 96kg wagi. Dla mnie te 100mm skoku wystarczy a waga zejdzie blisko dopuszczalnej
johnnymario Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Hej, Pytałem o serwisowanie sztycy w sklepie rowerowy.com - dostałem odpowiedź, że sztyca nie jest rozbieralna. Nie mogę jednak być w 100% pewien tego, ponieważ poniżej swojej odpowiedzi zamieścili link do sztycy brand x ascend z wewnętrznym prowadzeniem linki, a ja wyraźnie pytałem o tą z linku powyżej. W każdym razie możesz spróbować dopytać w sklepie o tą konkretnie - ja raczej odpuszczę sobie zakup - przed zimą waga wskazywała 89kg, a teraz 95 🙄
vdcmike Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Akurat brand-x ascend są rozbieralne i są to te same sztyce które sprzedaje np. giant, tranz-x czy kilku innych pod swoją marką. Jak chcesz tą sztycę to szukaj na chainreactionscycles albo wiggle bo tam można nabyć często za 450zl (często promo robią i wychodzi okolo 100EUR a przesyłka gratis). Z ciekawych sztyc na Ali og-evkin coś miewa - konstrukcyjnie to samo co b-x. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez vdcmike
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Na chwilę obecną różnica w cenie to niecałe 20pln. Czy ta sztyca jest warta swojej ceny czy dołożyć i kupić coś innego w rozmiarze 27,2?
johnnymario Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Również mam odpowiedź z tego sklepu: Chociaż fajnie gdyby ktoś poparł to również swoimi doświadczeniami.
vdcmike Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Za b-x'a nigdy nie dałbym więcej niż 500zł bo cena w tym przypadku jest jedynym istotnym plusem. B-Xa możesz sobie rozebrać, przesmarować, może nawet dobierzesz uszczelkę kurzową od innego droppera i praktycznie na tym koniec (chociaż słyszałem, że te "grubsze" b-x'y bazują na uniwersalnym cartridge'u powietrznym z foteli biurowych). Tu popatrz: Edytowane 4 Czerwca 2020 przez vdcmike
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Naoglądałem się filmów i całkiem nieźle ta sztyca wypada. Luzy akceptowalne. Tylko że nie ma nigdzie recki 27,2 Ale pewnie wszystkie są składane na nierozbieralnym kardridżu. Zadzwonię lub napiszę do sklepu. Zobaczymy co powiedzą.
johnnymario Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 24 minuty temu, Habi napisał: Naoglądałem się filmów i całkiem nieźle ta sztyca wypada. Luzy akceptowalne. Tylko że nie ma nigdzie recki 27,2 Ale pewnie wszystkie są składane na nierozbieralnym kardridżu. Zadzwonię lub napiszę do sklepu. Zobaczymy co powiedzą. Daj znać gdybyś miał jakieś info jeszcze w temacie tej sztycy 27,2 lub postanowił ją kupić. Być może rozważę temat ponownie gdy przestanę jeść kababy 😜
vdcmike Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Ja mam b-x'a 30,9x150 od roku. Dałem za niego 89EUR. Zero jakichkolwiek problemów. W podobnym czasie mój poprzedni reverb zdążył się 2x zapowietrzyć i raz się zmulić. Generalnie bardzo lubię rzeczy w pełni naprawialne ale reverb to IMHO trochę przerost formy nad funkcją. Co do 27,2 to szukaj info o konstrukcjach siostrzanych - tranz-x czy pro bo to praktycznie ten sam produkt. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez vdcmike
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Godzinę temu, johnnymario napisał: Daj znać gdybyś miał jakieś info jeszcze w temacie tej sztycy 27,2 lub postanowił ją kupić. Być może rozważę temat ponownie gdy przestanę jeść kababy 😜 Mocno się napaliłem Pewnie kupię. Kebabów nie żrem ale browara chlam na potęgę
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zamówiłem w sklepie Wiggle. Odbiór za 3 dni. Wcześniej zamówiłem w polskim sklepie ale dziś dowiedziałem się że czas oczekiwania to nie normalne 10 dni a 10 dni roboczych ( tak uczciwie podchodzą do klijenta ) . Do tego czas się wydłuży do prawdopodobnie końca czerwca. Widać że jesteśmy na końcu świata i wszelkich list dostaw. Na szczęście u nas wziąłem za pobraniem bo jeszcze bym czekał uj wie ile na zwrot kasy.
Yare Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Brand-X Ascend II mam świeżo zamontowane i oprócz luzu na goleni nie mam się póki co do czego przyczepić. Kilka jazd zaliczone i doznania tylko pozytywne. 176cm wzrostu przy 105mm wydaję się okej. Z powodu szerokiego zintegrowanego zacisku sztycy już i tak niżej nie mógł bym zamontować u siebie zachowując właściwą maksymalną wysokość. Powiedziałbym że pasuje idealnie dla moich potrzeb. Rowerowy.com dostawa w 9 dni kalendarzowych więc bez tragedii biorąc pod uwagę że w miedzy czasie rower spędził 10 dni w serwisie ;]
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) Powiedz mi czy miałeś problemy z regulacją? U mnie to jakieś piekło. Sztyca dziś przyjechała. Myślałem że montaż prosty jak budowa cepa a tu niespodzianka. Jutro jeszcze zmienię linkę i pancerz, może to coś da. Jak nie to trzeba będzie zmienić manetkę na coś lepszego. Wymiana linki i pancerza pomogła. Nawet nieźle to chodzi. Edytowane 23 Czerwca 2020 przez Gość
Rekomendowane odpowiedzi