Skocz do zawartości

Hamulce hydrauliczne 105 R7000 vs Ultegra R8000

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie rozumiem. Jak pokręcisz śrubkę baryłkową to będziesz miała to samo co w machaniku tylko z mniejszymi oporami na tłoczku?

Opublikowano
3 godziny temu, Bujak napisał:

Nie rozumiem. Jak pokręcisz śrubkę baryłkową to będziesz miała to samo co w machaniku tylko z mniejszymi oporami na tłoczku?

No nie do końca. Obejrzyj to wideo:

Przy montażu linki trzeba zablokować ramię hamulca. I teraz nawet jeśli po montażu zacznę podciągać linkę śrubą baryłkową, to ramię zacznie mi się ruszać i klocki zbliżą się do tarczy, ale kosztem systemu automatycznego ustawiania klocków, bo ten hamulec wymaga całkowitego cofnięcia tego ramienia, aby ten system działał. Gdyby tak nie było, to nie miałabym problemu z tym hamulcem. Dlatego też TRP wstawiło nawet blokadę na to ramię na czas montażu linki.

Opublikowano

A co szkodzi teraz przekręcić baryłkę o 1/4 czy 1/2 obrotu i sprawdzić czy pomogło?

Opublikowano
To moze wymiana samych hamulców na mechaniczne? Tanio i regulacji masz ile chcesz. Brak głupot w stylu jałowy skok. Pewnie też lżej by to chodziło

Dziewczyna ma TRP Spyre i pancerze Jagwire. Całość do mocnego hamowania wymaga całkiem sporej siły więc nie polecam takiej zamiany.

[mention=143]Sziva[/mention] zastanów się nad sprzedażą tego roweru bo wymiana na hydraulikę moim zdaniem nie ma sensu.

No chyba że zdecydujesz się zakupić np. GIANT Conduct. Siła hamowania bdb jak i modulacja. Klamkę wciska się jednym palcem, ale jej nurkowania to nie załatwia.

Opublikowano

Póki co zamówiłam olej do hamulców i spróbuję uzupełnić poziom. Zgodnie z tym poradnikiem klik powinno to pomóc. Jeśli nie, to chyba będę zbierać na nowy rower, bo za moment ten Triban będzie mnie 10k kosztować.

Opublikowano (edytowane)

Potencjalny fix, acz dosyć inwazyjny fizycznie:

Cytat

I drilled a small hole the width of the brake cable inline with the cut line and it works great. It also give me the sense of greater stability since I did not have to remove so much material from the lever

Edytowane przez Insanet
Opublikowano

Ciekawe...skrócenie pracy dźwigni po prostu, hebel łapie szybciej ale za to siła włożona w klamkę musi być większa.

Opublikowano

No więc tak - dzisiaj przyszedł olej do hamulców. Zdemontowałam przedni zacisk i po otwarciu pokrywy okazało się, że hamulec jest zalany praktycznie po korek. Zaczęłam się bawić dźwignią, powysuwałam tłoczki, a potem przy otwartej klapie wcisnęłam je z powrotem. Nie polecam tego nikomu, bo olej poleciał fontanną i zarówno ja, jak i pół kuchni do prania, a podłoga do mycia. Jak już się wyklęłam, zalałam oleju po korek i po skręceniu całości, zamontowałam zacisk. Tylnego hamulca już nie ruszałam pod kątem dolewania oleju.

Za to przybliżyłam klamki do kierownicy za pomocą śrub regulacyjnych, a potem naciągnęłam linkę i zrobiłam to, przed czym tak się broniłam - pociągnęłam dźwignię i tym samym zbliżyłam klocki do tarczy. Może nie będę mieć samoregulacji klocków, ale dosięgam do klamek i łapią one bardzo szybko (zarówno przedni, jak i tylny hamulec). Do tego klamki nie dotykają mi już do kierownicy przy mocniejszym ich wciśnięciu.

W garażu podziemnym przeprowadziłam testy hamowania i tylne koło jestem w stanie zablokować bardzo łatwo, na przednim roweru wprawdzie nie postawię, ale gdy hamuję jednym i drugim hamulcem jednocześnie, rower wreszcie zaczyna hamować, a nie spowalniać. Zobaczymy jeszcze jak to na trasie wyjdzie.

Opublikowano

Super.

Napisz koniecznie za jakiś czas co się dzieje w miarę zużycia klocków, czy trzeba podkręcać i jak często.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jestem po jeździe testowej - po płaskim, z górki i pod górkę. Teraz to mogę uwierzyć, że te hamulce hamują, a nie tylko zwalniają (zarówno z górnego, jak i z dolnego chwytu). Tylne koło blokuję bez problemu.

Póki co jestem zadowolona z efektu - siła jest odpowiednia, skok krótki, a ja spokojnie dosięgam do klamek. Jak klocki się trochę zużyją, to dam znać czy trzeba było podciągać linkę.

Opublikowano

Super, gratki Sziva, Twój portfel odetchnął z ulgą :D 

Opublikowano
50 minut temu, Kruk napisał:

Super, gratki Sziva, Twój portfel odetchnął z ulgą :D 

Ja też. Jak pomyślałam o rozbebeszaniu znowu kierownicy, owijki, montowaniu wszystkiego, dopasowywaniu itd., to mi się zaczęło odechciewać. A tak? Nic nie muszę robić i działa :) 

Opublikowano
2 minuty temu, Kruk napisał:

No i na serio super :) Bo koszta straszne :D 

Nooo, ceny hydraulików do szosy, to nawet mnie przerażają.

Opublikowano

I najgorsze to to że nie spodziewałem się że 105 nie mają servo wave tylko ultegry i dura ace a różnica między 105 i ultegrą jest duża. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

@SzivaCzy możesz się pochwalić długotrwałymi efektami regulacji? Trzeba było podciągać klocki, czy autoregulacja działa?

Opublikowano

@Shade, póki co niczego nie podciągałam bardziej w tych hamulcach, ale też nie hamowałam tyle, aby mi się klocki znacząco starły, więc trudno mi orzec jednoznacznie.