Skocz do zawartości

Hamulce hydrauliczne 105 R7000 vs Ultegra R8000

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie i Panowie,

chodzi mi po głowie wymiana hamulców w Tribanie RC520 na hydrauliczne. Wiem, że to znowu podwoi mi wartość roweru, ale jest to element, który można w przyszłości przełożyć do innej ramy. 

Obecnie posiadam klamkomanetki 105 R7000 i hamulce TRP HY/RD. Niestety, jałowy skok klamki jest dla mnie za duży, a że posiadam małe płetwy, to ledwo dosięgam do klamek w dolnym chwycie, a w górnym nie jestem w stanie mocno zahamować. Przybliżenie klamek do kierownicy powoduje, że przy mocniejszym zaciśnięciu  spotykają się one z kierownicą. Próbowałam wyciągać koła i na sucho wysuwać tłoczki, żeby klocki były jak najbliżej tarczy, ale pomaga to na krótko i po paru hamowaniach całość wraca do poprzedniego stanu. Klocki mam już wymienione na kevlarowe ze sklepu Szajbajka.

Cała ta sytuacja powoduje u mnie olbrzymi dyskomfort psychiczny i obawę o własne bezpieczeństwo. Stąd chęć wymiany hamulców i klamkomanetek na układ hydrauliczny.

Zestaw dla 105 kosztuje 1700, a dla Ultegry 2200 (oba zestawy z małymi klamkomanetkami 7025/8025). I teraz pytanie do Was - czy opłaca się dołożyć te 500 do Ultegry? Najbardziej zależy mi na możliwości ustawienia klamki możliwie blisko kierownicy i małym jej skoku przy hamowaniu. No i czy Ultegra będzie współpracować bez problemu z resztą osprzętu na 105?

Co byście mi doradzili?

Opublikowano

ultegra z 105 będzie banglać bo obydwie grupy są 11s. Ale czy ultegra ma więcej ustawień niż 105 czy kwestia samej wagi - nie mam pojęcia. Wydaje mi się, że nie będzie różnic 

Opublikowano
2 minuty temu, trollu napisał:

ultegra z 105 będzie banglać bo obydwie grupy są 11s

Tak myślałam, ale przed zakupem lepiej się 3 razy upewnić.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Pewnie będziecie mocno zaskoczeni tym, co teraz usłyszycie, ale w przypadku klamek też spotkamy ten sam schemat budowy, co w przypadku Ultegry R8020. HE HE HE. Różnice ponownie polegają na zastosowaniu innych materiałów (co widać porównując dźwignie obu manetek)

https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_czesci/17669/test_grupa_shimano_105_r7000?strona=2

Edytowane przez trollu
Opublikowano

Dwie sprawy:

Nie kupuj zestawu z zaciskami, bo zestaw zawiera zaciski w systemie Flat Mount, a triban ma mocowania Post Mount. Jest jedna, jedyna firma w Kanadzie, która robi na to adaptery, z zastrzeżeniem, że nie do każdego roweru pasują. Trzeba kupić same klamki, a osobno zaciski, np RS-785 albo te od Deore M6000. W wyższych grupach MTB będzie problem z przewodem, bo mają banjo i trzeba więcej kombinować.

Druga sprawa jest taka, że wiele osób twierdzi, że klamki 105 strasznie "nurkują", tj. trzeba je głęboko wcisnąć, zanim złapią hamulce. Nie wiem czy ST-R7025 jest to poprawione. Dwa i pół, GRX ma trochę inaczej usytuowaną oś obrotu, a wersji RX800 dodatkowo servowave. Nie wiem tylko czy występują w wersji dla małych dłoni.

Opublikowano

R7020/R7025 nie mają free stroke adjustment

c8bc84f2161b8a89fa82adfccf41b77698b3c16a

Opublikowano

No właśnie doczytuję, że tylko w  Ultegrach można sobie to ustawić. Do tego Ultegry mają servo wave. Czyli nie takie same do końca są te klamkomanetki.

Opublikowano

Czyli faktycznie lepiej kupić ultegry...Drogi gips.

Opublikowano

Mam klamkomanetki sram Rival i nurkują bardziej niż u kolegi w RC520 gravel.

Mam krótkie palce i to też jest dla mnie problemem w Rival. Musiałem kilka razy odpowietrzać hamulce, żeby łapały klocki twardo jak kamień.

Może poszukaj klamek z regulacją "free stroke", bo inne mogą mocno nurkować w zależności od egzemplarza.
/Nie sprawdzałem czy takie są w szosach/

Opublikowano

Ultegra i DuraAce oraz GRX810 i 815 mają free stroke adjustment i servowave.

Opublikowano

Podliczyłam, że zestaw klamkomanetek Ultegry, zacisków RS-785 i przewodów SM-BH90-JK-SSR kosztowałby około 481 Euro w bike-discount czyli na nasze 2150 złotych. Do tego jeszcze olej do zalania, więc jakieś 2200 trzeba by mieć na tę imprezę.

Muszę jeszcze nad tym pomyśleć, bo ten Triban drogi się robi, ale z drugiej strony zębów nowych za tyle też nie kupię.

Opublikowano

A jak pokręcisz śrubką regulacji linki to nie zmniejszysz zapadania klamki?
Jak to działa?

Opublikowano (edytowane)

A ja mam zapytanie:
na hamulcach  TRP HY/RD, w górnym chwycie nie jesteś w stanie zablokować koła? (wiem że w hamowaniu nie o to chodzi, ale z czystej ciekawości).
Bo np hamulce szczękowe 105 spokojnie takie coś potrafią zrobić, bez wielkiego siłowania się.

No i to co kolega wyżej napisał, jak zaciągniesz mocniej linkę, czy to baryłką czy kombinerkami, to powinno się to zapadanie dać wyeliminować. Jak w zwykłych hamulcach szczękowych

Edytowane przez Zajop
Opublikowano

Wczoraj jechałem chwilę sprawdzając ustawienie przerzutki i hamulce łapały rewelacyjnie. W górnym chwycie spokojnie ogarniałem hamowanie.

Opublikowano
Godzinę temu, Bujak napisał:

Jak to działa?

Zmniejsza. Tylko to już dość zegarmistrzowska robota. Ja bawiłem se z tym 3 godziny w HyRd. Obecnie maksymalnie wciśnięta klamka zapada się dużo mniej ( połwę ?) niż w GRXach, które mam w przełaju. Co do siły to ja tylne koło w szosie blokuje od niechcenia ale nie wiem jak to wygląda u kogoś kto ma mniej siły.

Opublikowano
4 godziny temu, Sziva napisał:

Próbowałam wyciągać koła i na sucho wysuwać tłoczki, żeby klocki były jak najbliżej tarczy, ale pomaga to na krótko i po paru hamowaniach całość wraca do poprzedniego stanu. Co byście mi doradzili?

Czyli za duża szczelina?

Przyklej od strony zewnętrznej klocka do blachy nalepkę (do jednego albo do 2 klocków)

Nawet durna papierowa nie powinna ulec zmiażdżeniu. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Sziva napisał:

Czyli nie takie same do końca są te klamkomanetki

czyli w tych opisach na portalach oszukujo :P

a co do hamowania - ja miałem raz awaryjne hamowanie na swoich trp - wszystko seria - gośc w aucie najpierw mnie wyprzedził ale po chwili (tak przypuszczam) że jego dziewczyna/mama kimkolwiek była ta kobita na widok sklepu z sukienkami stwierdziła "skręcaj tuuu!". W krytycznym momencie miałem na oko niecałe 10cm od koła do zderzaka samochodu :ph34r: jako że już szykowałem się do wypinania spd i ratowania się - podniosłem tyłek, tylne koło zblokowane, na przednim niby jeszcze była przyczepność więc może mocniejszy hebel miałby rację bytu ale tutaj nie jestem teraz w stanie tego ocenić. Za dużo uwagi poszło na rozkminę "jak wyjść z tego g*wna". Za to ze slajdu tylnym kołem jestem z siebie dumy, ustane B|

Raz jeździłem na hydraulicznej ultegrze ale to była moja pierwsza jazda na rowerze z barankiem i pomimo tego, że wtedy chyba miałem już Zee w fullu - trochę bałem się ultegry. Nad hydrauliką do gravela myślę od dawna ale ceny na razie studzą mój zapał 

ogólnie - mi by hydro 105 wystarczyła ale z drugiej strony - i tak trzeba rzucić kasę na stół więc nie ma co iść w półśrodki, kupić raz a porządnie  

Edytowane przez trollu
Opublikowano
3 godziny temu, Bujak napisał:

Jak to działa?

Linka nie ma już w pancerzu luzu. Naciągnięta kombinerkami i napięta śrubą tak, że dalsze kręcenie powoduje już zaciskanie się hamulca.

3 godziny temu, Zajop napisał:

A ja mam zapytanie:
na hamulcach  TRP HY/RD, w górnym chwycie nie jesteś w stanie zablokować koła? (wiem że w hamowaniu nie o to chodzi, ale z czystej ciekawości).
Bo np hamulce szczękowe 105 spokojnie takie coś potrafią zrobić, bez wielkiego siłowania się.

No i to co kolega wyżej napisał, jak zaciągniesz mocniej linkę, czy to baryłką czy kombinerkami, to powinno się to zapadanie dać wyeliminować. Jak w zwykłych hamulcach szczękowych

Nie jestem w stanie. Mam do tego małe dłonie i przy hamowaniu moje małe palce są gdzieś w połowie klamki, więc musiałabym mieć dużo więcej siły w rękach niż osoba z większymi dłońmi, która byłaby w stanie nacisnąć klamki przy ich końcach. 

Godzinę temu, Motke napisał:

Czyli za duża szczelina?

Przyklej od strony zewnętrznej klocka do blachy nalepkę (do jednego albo do 2 klocków)

Nawet durna papierowa nie powinna ulec zmiażdżeniu. 

Czyli podkleić klocki blachą z puszki i tym samym zbliżyć je do tarczy? Spróbuję jeszcze tej metody, ale to już druciarstwo pierwszej wody ;)  Muszę się teraz tylko poświęcić i kupić piwo w puszce.

Ale tak sobie myślę, że dołożenie czegokolwiek po zewnętrznej stronie klocków zadziała pewnie do czasu, aż same klocki się nie dotrą o tę grubość i problem pozostanie (tłoczki zresetują się do grubości całego klocka).

Opublikowano

[mention=143]Sziva Linka nie ma już w pancerzu luzu. Naciągnięta kombinerkami i napięta śrubą tak, że dalsze kręcenie powoduje już zaciskanie się hamulca.[/mention]

Właśnie o to chodzi, żeby klocki na luzie były możliwie najbliżej tarczy, tylko tyle, żeby nie ocierały.

Hamulce mechaniczne mają to do siebie, że w miarę zużycia klocków trzeba zmniejszać luz podkręcając śrubę baryłkową.

Nie wiem czy w tych miksach jest tak samo, ale wydaje mi się logiczne, że jak pokręcisz śrubę to klocki będą bliżej tarczy i tym samym luz będzie mniejszy.

Opublikowano
5 minut temu, Bujak napisał:

[mention=143]Sziva Linka nie ma już w pancerzu luzu. Naciągnięta kombinerkami i napięta śrubą tak, że dalsze kręcenie powoduje już zaciskanie się hamulca.[/mention]

Właśnie o to chodzi, żeby klocki na luzie były możliwie najbliżej tarczy, tylko tyle, żeby nie ocierały.

Hamulce mechaniczne mają to do siebie, że w miarę zużycia klocków trzeba zmniejszać luz podkręcając śrubę baryłkową.

Nie wiem czy w tych miksach jest tak samo, ale wydaje mi się logiczne, że jak pokręcisz śrubę to klocki będą bliżej tarczy i tym samym luz będzie mniejszy.

No właśnie w HY/RD jest tak, że one same sobie regulują odległość klocków od tarczy - tak jak robią to hydrauliczne. To nie są do końca mechaniczne hamulce i tutaj nie można za bardzo naciągnąć linki, bo wtedy nie będzie tej automatycznej regulacji odległości klocka od tarczy. Miałeś może już do czynienia z tymi hamulcami?

Opublikowano

Właśnie ich nie miałem, dlatego pytam jak to działa.
Jak podciągniesz bardziej baryłkę to co się stanie?

Opublikowano
2 godziny temu, Bujak napisał:

Właśnie ich nie miałem, dlatego pytam jak to działa.
Jak podciągniesz bardziej baryłkę to co się stanie?

Jak zacznę naciągać linkę, to wymuszę działanie samego hamulca, przez co nie będzie on w stanie wrócić do pozycji neutralnej i przez to nie będzie działać automatyczne ustawianie odległości klocków od tarczy w miarę zużycia. W tym jest największy problem, że te hamulce mają właśnie dość spory skok jałowy, którego bez utraty w/w funkcji nie można zmniejszyć.

Opublikowano

To moze wymiana samych hamulców na mechaniczne? Tanio i regulacji masz ile chcesz. Brak głupot w stylu jałowy skok. Pewnie też lżej by to chodziło