d2s Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Witam Mam pytanie chcę zakupić nowy trenażer kasetowy. I tu pojawia się moje pytanie chciałbym aby mogły korzystać z niego dwa rowery. Kaseta w trenażerze było by to Shimano105 11s taka sama jak w jednym z rowerów z kolei w drugim zamontowana jest kaseta Shimano Tiagra 10 rzędowa. Czy Tiagra będzie współpracować ze 105 na trenażerze bez konieczności przestawiania przerzutek?
Medzamir Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Nie. Jedyna rada to druga kaseta 10s i za każdym raz em przekładka.
d2s Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 Medzamir dzięki za odpowiedz. W takim razie przekładanie będzie trochę bez sensu i problematyczne.
Krystiano Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Jeszcze pytanie jakie mają ośki, bo jeżeli takie same to spoko, kasetę można dość szybko zmienić. Więcej zabawy z adapterami jeżeli standardy są inne.
d2s Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Krystiano takie same osie mają. Tak przy okazji zakładając że na trenażerze mam kasetę 11 rzędową 11-28 a na rowerze będę miał też 11 rzędową tylko, że 11-32 to trzeba będzie ustawiać od nowa przerzutki w rowerze? Edytowane 29 Maja 2020 przez d2s
Krystiano Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 14 godzin temu, d2s napisał: Tak przy okazji zakładając że na trenażerze mam kasetę 11 rzędową 11-28 a na rowerze będę miał też 11 rzędową tylko, że 11-32 to trzeba będzie ustawiać od nowa przerzutki w rowerze? I tak i nie. W przypadku 32 oraz 28 będziesz miał inną odległość górnego kółeczka przerzutki i przy normalnej jeździe dla precyzji musiałbyś ustawiać. W Twoim przypadku polecam zrobić ustawienia dla 32 żebyś w terenie miał precyzję, a na trenażer nie musisz nic robić, da radę;)
m-peter Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Ja korzystam z trenażera 'zwykłego' z rolką pod tylnym kołem. Do jeżdżenia na nim mam drugie koło z kasetą 11-36, w kole 'zewnętrznym' mam kasetę 11-40. Odległość przerzutki ustawiona jest na większą kasetę. Jedyne co czasami podregulowuje, ale to już w biegu, to baryłkę naciągu linki (jednak minimalne różnice na obu kasetach są). Nie przestawiam nic w przerzutce. Na trenażerze łańcuch nie lata góra-dół jak w jeździe na żywo więc nie ma problemu.
d2s Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Opublikowano 31 Maja 2020 Panowie dziękuję za odpowiedzi. W takim razie pozostanę przy 11-28 po górach nie mam zamiaru latać więc niech zostanie jak jest.
Rekomendowane odpowiedzi