Skocz do zawartości

Trwałość licznika bezprzewodowego w górach

BesKid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś prostego licznika, coś typu Sigma BC 16.12. Szukałem na forum wypowiedzi na temat zachowania licznika w górach ale ten temat chyba jeszcze się nie pojawił. Mam pewne wątpliwości co do samego nadajnika - jest on duży w porównaniu do systemu przewodowego. Czy nie będzie się przesuwał/skakał po widelcu w terenie? Przy przesunięciu jest niebezpieczeństwo wkręcenia w koło i zniszczenia nadajnika. Czy ktoś używa takiego sprzętu czy w górach lepiej postawić na przewodowy licznik (z mniejszym czujnikiem)? To ważna kwestia bo za bezprzewodowy cyfrowy dopłaca się dosyć sporo, oczywiście dzięki temu nie ma niebezpieczeństwa przerwania kabelka. 

Dzięki za pomoc!

Opublikowano

Miałem taki licznik. Wg mnie masz 2 opcje:

- jeżeli kupisz Sigmę, jesteś skazany na ich czujniki - Sigma z niczym innym nie współpracuje. Pozostaje zamocować czujnik na widelcu w sposób max. trwały. Ja owinąłem widelec w miejscu mocowania paskiem folii ochronnej i zamocowałem czujnik na 2 opaski, tzw. "trytytki". Bez folii lub taśmy opaski będą ciąć widelec;

- kupić jednak inny licznik, np. Bytona i korzystać z całego wyboru czujników z Allegro i Ali :)

Opublikowano (edytowane)

Pomyślę nad opcją z Brytonem, masz jakąś propozycję?

Czyli jeśli mocno zepnę trytytkami to nie powinno być kłopotu z ruchem podczas drgań i wstrząsów? Tak w sumie myślę, że jednak to jest plastik i dużej wagi nie ma. A miałeś może jakiś problem kiedyś bo czujnik oberwał kamieniem? 😜 Planuję go zamontować nie z przodu widelca ale tak jakby od tyłu, żeby widelec go zasłonił w razie czego.

Edytowane przez BesKid
Opublikowano
2 godziny temu, BesKid napisał:

Planuję go zamontować nie z przodu widelca ale tak jakby od tyłu, żeby widelec go zasłonił w razie czego.

I w razie czego koło wciągnęło i zmieliło. Z przodu prędzej zahaczysz o jakiś krzaczor.

Opublikowano

Kurcze... trudno o dobre rozwiązanie
Teraz nie wiem po której stronie zamontować :/ 

Opublikowano

Nie pomogę z Brytonem, musisz sobie określić funkcję, na których Ci zależy. Sigma produkuje naprawdę przyzwoite liczniki, mam jeden model z 2006 roku, który ciągle działa. Model 16.12 kupowałem ze względu na kadencję. Było to kilka lat temu i nie bardzo wiedziałem o innych opcjach. Jeździłem wyłącznie na szosie, więc kamieniem nigdy nie dostał. Ale jest to system zamknięty, to samo dotyczy ich pulsometrów - zegarek sigmy łapie sygnał z niektórych opasek, ale opaski Sigmy już z niczym nie sparujesz. Dziś wolałbym coś innego, co można później wykorzystać z różnymi czujnikami, a naprawdę duża rzecz to licznik z GPS i rejestrowaniem trasy. Wtedy koniec z telefonami na kierownicy itp. No, ale nawet za Brytona z taką opcją trzeba dać ponad 400zł. Z tym, że moim zadaniem, warto.

Opublikowano

Rozumiem, dzięki za pomoc :D Raczej chciałem podstawowe funkcje, GPS na ten moment nie znalazłby u mnie zastosowania - może kiedyś w przyszłości się to zmieni. A smart opasek też nie używam na razie więc nie mam tego problemu.

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Mam signę bezprzewodową w rowerze MTB i jest straszna lipa. Trochę wybojów i gubi sygnał z czujnika. Jakiś patyk, czy muśnięta choinka - problem z czujnikiem. Męczę się z tym już 2 lata, własnie będę się przesiadał na jakiś licznik GPS.

• Lubię to! 1
Opublikowano
11 minut temu, Łza Włóczynutka napisał:

Mam signę bezprzewodową w rowerze MTB i jest straszna lipa. Trochę wybojów i gubi sygnał z czujnika. Jakiś patyk, czy muśnięta choinka - problem z czujnikiem. Męczę się z tym już 2 lata, własnie będę się przesiadał na jakiś licznik GPS.

Właśnie tego się obawiałem. Dzięki za pomoc!
Dzięki odpowiedzi Argi zwróciłem uwagę na zwykłe opaski sportowe, które można sparować z telefonem (zawsze go wożę). Kupiłem smartbanda, zobaczymy jak się sprawdzi w górach i nie tylko ;D 

Opublikowano
4 minuty temu, BesKid napisał:

Dzięki odpowiedzi Argi zwróciłem uwagę na zwykłe opaski sportowe

Abyśmy się dobrze zrozumieli. Miałem na myśli opaski pulsometru na klatę. Najlepiej kupić dwusystemowe, ponieważ z telefonem połączysz się w zasadzie tylko po Bluetooth, a jeśli kupisz jakiś fajny licznik to raczej ANT+, bo system pozwala łączyć kilka urządzeń jednocześnie, a BT nie. Liczniki również bywają dwusystemowe. Zegarki sportowe już różnie, np. Polar uparcie trzyma się BT. Powtórzę: warto mieć opaskę dwusystemową, wykorzystasz ją ze wszystkim. Oprócz Sigmy :) Chociaż moja Sigma 15.11 (zegarek) łapała sygnał z opaski Polara.

Opublikowano

Okej, teraz rozumiem. Ale w sumie dzięki temu pomyślałem o opaskach sportowych na rękę i postawiłem na smartband Xiaomi Mi Band 4, taki zupełnie podstawowy sprzęt, żeby był pod ręką - a też mniejsze ryzyko zniszczenia.