Skocz do zawartości

Wymiana napędu 3x9

Arkadiusz 09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poproszę o wskazówki na jaki napęd mogę wymienić posiadany zużyty napęd 3x9 ?

Mam na myśli kasetę (można włożyć 11?) co wtedy z przodem ? Może zostać 3x? Cały napęd to XT , manetki deore. Zaczęła niedomagać tylna przerzutka i lub manetka gdyż pojawił się problem z przerzucaniem łańcucha, od dołu idzie po kolei do góry przy czym w niektórych przełożeniach muszę kliknąć manetką o dwa razy , natomiast w dół potrafi zawiesić się i po trzykrotnym kliknięciu na dół zleci jeszcze niżej... Sprzęt ma około 5lat przy czym przejechał ok 50tys km wg licznika. Założyłem na chwilę dobrze pracująca w innym rowerze identyczną przerzutkę i jest minimalna poprawa ale nie jest to to co powinno być na XT. Nie widzę manetek na 9 biegów w sklepie i stąd zacząłem się zastanawiać o większej kasecie. Rower to standardowy trekking wykorzystany na codzienne dojazdy do pracy (szybkim tempem) i niedzielne wycieczki w rekreacyjnym tempie.

Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam Arkadiusz

Opublikowano

Dzięki za linki ale mieszkam poza Pl i koszty wysyłki mnie straszą, a aledrogo wogole nie wysyła.... przeglądałem tu kilka sklepów internetowych m.in. , w którym robię zakupy...

Moja wina, nie wspomniałem, że XT lub wyżej wchodzi w grę....

Opublikowano

Moim. Zdaniem 3x9 to bardzo dobra kombinacja. Jak dotad Twoj sprzet byl serwisowany? Jak czesto przechodzil jakis przeglad, czyszczenie, smarowanie?

Zapewne manetki beda dobre. Ja stawial bym na problem z kaseta, lancuchem, przerzutka, pancerzami i linka.

A jesli chcesz unowoczesnic naped. To najlepsze byloby to przejscie na 2x10, 2x11 moim zdaniem. Ale to zapewne koszty. Mozna zostac rowniez przy 3 rzedowej korbie. Nie wiem tylko jak z szerokoscia zebow by lancucha nie lapalo.

Opublikowano

Witam ponownie. 

Dziękuję za poradę. Wiem, że jest to kombinacja ok , w MTB mam identyczny napęd tylko całkowicie XT i nie narzekam. 

Problem rozwiązała wymiana linki i pancerza do przerzutki oraz wymiana haka przerzutki. Przełożenia śmigają jak nowe. 

Pozdrawiam serdecznie Arkadiusz

Opublikowano

To jeszcze zapytam. Te 50 tys zrobiles na jednej przerzutce i kasecie? 

Bo jak tak to ladny wynik. 

No i czy duzo w terenie jezdzisz czy raczej po plaskim?

Super ze bedzie Ci to dalej dzialac.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć Wojtek.

Przepraszam za późną odpowiedź, nie dostałem powiadomienia o Twojej reakcji.

Generalnie teraz mam drugą kasetę , i szósty lub siódmy łańcuch. Moim największym problemem są rozciągające się łańcuchy. Teraz testuję KMC X9SL, niestety Shimano HG nie pamiętam dokładnie modelu , ale jeden z wyższych nie wytrzymał długo , a jak przeskoczył po zębach pierwszy raz to już napęd poszedł do kosza. W kolejnych byłem przezorniejszy i dokonywałem pomiarów częściej i wyrzucałem do kosza jak tylko przyrząd wskazywał połowę zużycia.

To mój trekking, więc dziennie 30km po ścieżkach rowerowych (asfalt, bruk) , a wypady to różnie bywa asfalt , szuter ,twarde leśne dukty itp. Teren to głównie Belgia i Niemcy oraz Holandia. Holandia płaska jak stół ale w Ardenach już można podeptać więc nie ograniczam się i ile daje rady tyle depczę, wiadomo ,że trasy 100KM nie robię ale 60-70km w ładnych górkach pokonujemy... MTB używam okazjonalnie i w cięższym terenie ale tam wymieniłem napęd po 8 latach....

Ot i cała historia...

Pozdrawiam Arek 

Edytowane przez Arkadiusz 09