Skocz do zawartości

Zakup Garmina Edge

KubaM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Planuje zakup nowego Garmina Edge 820 w media ekspert za 1050 zł z tego co mi się wydaje to nie ma on wgranych map topograficznych Pl takie sa do kupienia na eAzymut za 150 zł i tu moje pytanie można jakoś za darmo wgrać takie mapy ? 

Opublikowano

Dlaczego myślisz, że będziesz potrzebował takich map?

Pozdrawiam, Jarek

Opublikowano

No nie wiem do jeżdżenia po lasach nie trzeba? Ja się nie orientuje 

Opublikowano

Mam wrażenie, że nawet te wbudowane mapy mają wystarczającą dokładność. Ale jak kolega wyżej napisał - open Cycling maps są dostępne za free.

Pozdrawiam

Opublikowano
22 minuty temu, jhartman napisał:

Mam wrażenie, że nawet te wbudowane mapy mają wystarczającą dokładność. Ale jak kolega wyżej napisał - open Cycling maps są dostępne za free.

Pozdrawiam

Koleżanka :D 

Opublikowano
Koleżanka  

Oups, ale wpadka Przepraszam.
Opublikowano

Do Garmina w przeciwieństwie do innych tego typu urządzeń możesz wgrać samodzielnie "totalnie zaczarowane" mapy jakie tylko zapragniesz /znajdziesz/ sam sobie stworzysz - byle były tylko w IMG.

Opublikowano
W dniu 15.05.2020 o 09:21, pecio napisał:

Do Garmina w przeciwieństwie do innych tego typu urządzeń możesz wgrać samodzielnie "totalnie zaczarowane" mapy jakie tylko zapragniesz /znajdziesz/ sam sobie stworzysz - byle były tylko w IMG.

Warto pamiętać, że wtedy jest sam obrazek, tzn. nie ma nawigacji.

Opublikowano
4 godziny temu, michal_hubert napisał:

Warto pamiętać, że wtedy jest sam obrazek, tzn. nie ma nawigacji.

A pliki map to z jakim kolego masz rozszerzeniem w Garminie  ?????????  Trochu poczytaj  o tym temacie zanim znów wypalisz. IMG - plik obrazu dysku , tak krótko celem informacji.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, pecio napisał:

A pliki map to z jakim kolego masz rozszerzeniem w Garminie  ?????????  Trochu poczytaj  o tym temacie zanim znów wypalisz. IMG - plik obrazu dysku , tak krótko celem informacji.

IMG to format https://en.wikipedia.org/wiki/Garmin_.img .Funkcjonalność zależy co jest w środku. Jak robisz "customowe" mapy np. poprzez skanowanie to masz tylko ich renderowanie na urządzeniu. Jak nie wygenerujesz NOD'a w IMG to nie masz nawigacji. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin/IMG_File_Format

Edytowane przez michal_hubert
Opublikowano (edytowane)

Mapy które czyta Edge to tylko 'WEKTORÓWKI "  i one nie mają nic wspólnego z obrazkami w postaci skanów map.  Pomyliły się szanownemu koledze odbiorniki. Niektóre turystyczne "ręczniaki" Garmina mają możliwość pracy na mapach rastrowych (tych skanowanych)  ALE NIE  GARMIN EDGE !!!!  A to co będzie w pliku wsadowym IMG to zależy już od inwencji twórcy. Mogą być "wektorówki" routowalne lub nie  , może być własny plik TYP odpowiedzialny za sposób wyświetlania mapy lub nie  itd.

Tak jeszcze dodam ,mapy skanowane masz w formacie KMZ , który jest czytany przez niektóre garniaki tak jak napisałem powyżej.

A generować NODa do skanowanej mapy to sobie możesz .................... Rączki opadają.

Edytowane przez pecio
Arbusialskyy DDL
Opublikowano

Próbowałem szukać map TOPO polski kilka miesięcy temu, znalazłem mapy topograficzne polski 2012 jak by ciebie to interesowało, jestem w stanie ci uplodnąć ja w moim Edge korzystam z garminowskich (OSM)