Hęcior Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 Witam Czy ktoś mial podobne doświadczenie i czy jest na to jakaś rada?Zakupiłem z Ali widelec w celu odchudzenia roweru. Koszt około 200zl bardzo dobre opinie wiec zaryzykowalem. No i tu parę niespodzianek rura sterowa za gruba podkładki dystansowe nie dalo rady nałożyc.Pomyślałem szlifne papierem udało się. Drugi problem kiepsko nagwintowane miejsca pod śruby od zacisku hamulcowego ok poprawiłem. Kolejny po założeniu kola tarcz uderza o zacisk czy można zastosować podkładkę aby zacisk odszedł z 2-3mm myślę ze rozwiąże problem. No i najgorsze co mnie martwi skręcając juz widelec nie da sie go tak skrecic zeby bylo ok tzn.za lekko luzy a jak skręcę z wyczuciem to juz kierownica ciezko chodzi i cos mi szura przy łaczeniu widelca z główką ramy moze powinienem jakąś inną podkładkę zastosować bo wykorzystalem z wyjętego wczesniej amora? Jakieś rady czy widelec nadaje się na śmietnik?
jaro0011 Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Czego się spodziewałeś za takie pieniądze? U nas normalny karbonowy widelec kosztuje około 1,5k PLN. Za 200 zł to nawet nic dobrego w alu nie dostaniesz. Jeśli szanujesz swoje zdrowie i życie to lepiej na tym nie jeździj. Ten widelec możesz np użyć do zrobienia filmu dla potomnych i pokazać jaki to wytrzymały jest tani Chiński karbon - pewnie złamie się przy lekki uderzeniu o cokolwiek... Edytowane 11 Maja 2020 przez jaro0011 1
Yan Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 Niestety opinie na alie nie są wiarygodne. Już nie raz zdarzyło mi się naciąć na produkt pomimo bardzo dobrych recenzji. Podobne problemy pojawiały się na forum ale nie przypominam sobie żeby ktoś miał takie combo. Napisz do ali że widelec jest do niczego niech oddają kasę. Z mojej strony polecam aluminiowy widelec Forca 29". Może nie najtańszy ale nie ma nic wspólnego z lipnym karbonem z Chin.
Grzegorz_Macko Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Ostatnia przypadłość (luzy) też czasem się zdarza, jak nieprawidłowo składasz stery. Sprawdź, czy czegoś nie pomyliłeś, może bieżnie zamień.
KonradTrek800 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Kupowałem 3 karbonowe wielce na Ali. Dwa z mocowaniem pod tarcze i faktycznie te płaszczyzny nigdy nie są idealnie splanowane. Czasami wystarczy usunąć lakier a czasami bez korekty podkladkamu się nie obędzie. Co do sterów to popełniłeś błąd jak wielu. W tanich widelcach road za ok 30$ trzeba czasami pilniczkiem usunąć jakiś "glut". W tych MTB za ok 60$ płaszczyzny są idealnie przygotowane, frezowane. Nie wolno nic szlifować! No i rozwiązanie problemu jest następujące... Musisz zastosować stery z przeciętą dolną podkladką bieżni! Tak samo jak górnym pierścieniem. To oczywiście wymusza stosowanie tylko i wyłącznie zamkniętych łożysk maszynowych! Wiem, że większość popularnych, tanich sterów przychodzi z pełną podkładką. Dlatego mały dremelek w dłoń, cieniutka tarcza i jedziemy albo już kupujesz takie. Problem rozwiązany. Co do jakości to oczywiście jak zwykle straszenie piekłem i dziadkiem z brodą przez tych co nigdy nie mieli ale słyszeli, że jakiś kolega kolegi... To co w Polsce przeplacasz za naklejki czyli 1500zł kupujesz od skosnych za 100$.Te droższe widelce taperowane do ER29 czy 27.5 są perfekcyjnie wykonane. Można także wybrać z wewnętrznym prowadzeniem linki. Czyli jak nie chcesz rzeźbienia to trzeba wydać 100$. Czołowi producenci to BXT i FLX.
vdcmike Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Sprawdź czy korona widelca nie szoruje o główkę ramy - mogą potrzebować wyższych łożysk (te są dostępne co 0,5mm od 6 do 8mm grubości). Miałem kontakt z kilkoma tanimi widelcami z chin i BXT (zarówno z 3k jak i UD) zbyt mało sztywne dla mnie były, dobre wrażenie zrobiła ElitaOne (UD) ale najlepsze z tanich widłów to Og-Evkin (około 400zł + ew. koszty transgraniczne). Edytowane 12 Maja 2020 przez vdcmike
KonradTrek800 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Te Og-Evkin to pośrednik, sklep, który sprzedaje ramy i widelce głownie FLYXII. Najlepiej kupić bezpośrednio od producenta i zapłacić PayPal - będzie 6 miesięcy gwarancji. http://www.flyxii.com/PRODUCTS1?product_category=67&brd=1
vdcmike Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Owszem tyle że z flyxii nie ma nic wspólnego. Flyxii obecnie oferuje nieco podstarzałe albo udziwnione crapy.
leejoonidas Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 5 godzin temu, KonradTrek800 napisał: Musisz zastosować stery z przeciętą dolną podkladką bieżni! Tak samo jak górnym pierścieniem. Bardzo byś się zdziwił jakie niedokładności potrafią być w widelcach z Chin, czasami nawet przecięte podkładki bieżni nie są w stanie pomóc aby zredukować luz powstały z powodu zbyt małych średnic rury sterowej .I co wtedy zrobisz? A tu klient czeka i się niecierpliwi i widzi że serwisant sobie nie radzi z problemem.
KonradTrek800 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 1 godzinę temu, vdcmike napisał: Owszem tyle że z flyxii nie ma nic wspólnego. Flyxii obecnie oferuje nieco podstarzałe albo udziwnione crapy. Oczywiście, że sprzedają mydło i powidło ale z FLY mają wiele wspólnego. Przykład: Ich grafiki z przegiętą ceną: https://pl.aliexpress.com/item/32960176705.html?spm=a2g17.12010612.8148356.5.613061edK9SGRk na ramie FLX-FR-603 http://www.flyxii.com/PRODUCTSDetial?product_id=216&brd=1 Jeszcze lepsi są nasi pośrednicy z Accenta CX-ONE CARBON za 4500zł http://accent-bikes.com/produkty/czesci/ramy/ramy-przelajowe/cx-one-carbon czyli piękne malowanie na FLX-FR-609 http://www.flyxii.com/PRODUCTSDetial?product_id=244&brd=1 Tu już z ceną grubo pojechali, prawdopodobnie wliczyli ubezpieczenie jak się pod kimś połamie ta rama
vdcmike Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Co nie zmienia faktu, że flyxii nie ma obecnie nic godnego uwagi a og-evkin miewa np. wspomniany wideł (jeden z bardzo nielicznych w węglu o takiej wysokości oś-korona) czy rama cf052.
Rekomendowane odpowiedzi