Skocz do zawartości

Odpowietrzanie hamulców

Seba70

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Kolegów

Jestem nowy, ale obserwator i czytelnik już jakiś czas. No i oczywiście powiem, że jak trwoga to do Boga, założyłem konto bo nie mogę sobie poradzić z heblami.

Kupiłem sobie zestaw do odpowietrzania hamulców Shimano, bo przecież taniej, ale nie popatrzyłem jakie mam zaciski no i okazało się, że chyba nie bardzo kumam o co chodzi. W zestawie mam strzykawkę i wężyki bez końcówek z gwintem, a w zacisku mam niewykręcany odpowietrznik i wkręconą śrubkę imbus 4. Nijak nie wiem jak się za to zabrać, czy można wcisnąć wężyk w wykręconą śrubkę czy jak to zrobić ? Jeżeli Koledzy się nie obrażą to proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam Seba

Zacisk tylny.jpg zestaw Shimano.jpg Edytowane przez Seba70
Opublikowano

Dzięki za filmik, ale od dwóch dni oglądam wszystko co można i niestety nadal nie wiem czy mogę "wsadzić" sobie wężyk w miejsce odkręconej śrubki czy też nie.

Może i mam "dziadowskie" hamulce, w końcu bicykl kosztował tylko 3 klocki z kawałkiem, ale naprawdę nie wiem jak się do tego dobrać.

Pozdrawiam Seba 

Opublikowano

Tak trochę na tym filmiku sobie życie komplikuje

Odpowietrznik jest od góry tam gdzie zaznaczyłeś strzałką,jak wykręcisz trochę śrubkę płyn powinien się pokazywać 

Czyli w klamkę wkręcasz lejek 

W zacisk dajesz wężyk 

Lejek zalewasz płynem 

Pod wężyk dajesz np słoiczek 

Odkręcasz tą śrubkę z boku 

Płyn powinien się przelać z gry do dołu  

Opublikowano

1. Imbusem odkręcasz zawór.

2. Na odpowietrznik nakładasz strzykawkę z wężykiem.

gregrereger.jpg

Opublikowano

Dzięki , jak rozumiem to wszystko to OK, ale mój odpowietrznik nie jest wykręcany. Czyli:

- lejek w manetkę i zalać płynem,

- wężyk w miejsce wykręconej śrubki ? - bo nic innego nie wykręcę w zacisku - z odpowietrznika zdjąłem tylko kapturek,
- a czy powietrze nie pójdzie "niedopasowanym" wężykiem do góry układu
- czy na zasadzie grawitacji płyn wypcha mi powietrze w dół ?

Pozdrawiam Seba 

Oki PrzeLuka dziękuję, czyli idę "pchać" olej przez odpowietrznik i delikatnie odkręcam  zawór aż zobaczę płyn.

Pozdrawiam Seba

Opublikowano

Śrubkę popuszczasz wtedy otwierasz przepust 

Opublikowano
39 minut temu, PrzeLuka napisał:

gregrereger.jpg

Wpierw w miejsce 2 przyczepiasz strzykawkę z wężykiem zalane olejem, a następnie w miejscu 1 wkładasz imbus i odkręcasz. Wtedy masz dostęp do uładu.

Zrób tak.

1. Odkręć w klamce śrubkę i wkręć lejek

2. Nałóż wężyk na strzykawkę i napełnij ją lejem tak na 20 ml.

3.Wyczyść odpowietrznik z paprochów

4.ściągnij koło 

5.wyciągnij klocki i poluźnij zacisk, nie odkręć, poluźnij.

6.włóż żółty bloczek w zacisk

7.naciągnij wężyk na miejsce 2 , włóż imbus  w miejscu 1 i odkręć o około 80-90 stopni

8, Zacznij pompować olej w strzykawce ( jeśli nie idzie nie pchaj na chama, odkręć bardziej śrubę 1) ( zawsze zostawiaj trochę oleju w strzykawce)

9. gdy olej zacznie się pojawiać w lejku sprawdź jego barwę, jeśli jest ciemny, mętny lub czarny, zatkaj lejek i wylej olej. Potem wkręć na nowo lejek, odetkaj go i wlej świeży olej do lejka

10. zacznij powoli wciągać olej w strzykawce, zaczną się pokazywać bąble. zrób takie przepychanie oleju raz w jedną raz w drugą tak z 5-10 razy.

11. Jak zobaczysz że nie ma już bąbli to zakręć zawór 1, ściągnij wężyk ze strzykawką, wytrzyj dokładnie zacisk odtłuszczaczem, wyciągnij bloczek, włóż klocki i załóż koło z tarczą ( tarcze też umyj odtłuszczacem)

12. Jeśli masz mało oleju w lejku to dolej tak do połowy.

13. zacznij pomału pompować klamkę.

14. Jak zacznie robić się twarda i nie będzie bąbli w lejku to zamknij lejek, odkręć i zamknij klamkę.

15. umyj klamkę.

16. Ustaw zacisk hebla i gotowe. 

Możesz ominąć ściąganie koła i klocków lecz jeśli choć trochę oleju się dostanie na klocki to umarł w butach.

Opublikowano

A jaki model hamulców Shimano posiadasz? 

Opublikowano

KRUK, wielkie dzięki tak zrobiłem oprócz pompowania klamki.  Jestem jeszcze na etapie czyszczenia kasety i przymierzam się do zdjęcia bebenka ale to wymaga wiedzy więc jej poszukuje w necie. Może nie jestem aż tak " lewy" ale czasem pomysły kolegów są jak woda na pustyni.  Po prostu doświadczenie.  Mogę godzinami wkładać kulki do wolnobiegu roweru córki, ale jak nam coś nowego to chce to rozebrać od podstaw do całości. 

A przy okazji kaseta "chodzi" na nitach czy to czas na wymianę.  Nie umiem dodać filmiku. 

Pozdrawiam Seba

Opublikowano

Czyli co hamulec udało Ci się zrobić? :)

Wrzuć na YT i dodaj link.

Opublikowano

KRUK, wielkie dzięki tak zrobiłem oprócz pompowania klamki.  Jestem jeszcze na etapie czyszczenia kasety i przymierzam się do zdjęcia bebenka ale to wymaga wiedzy więc jej poszukuje w necie. Może nie jestem aż tak " lewy" ale czasem pomysły kolegów są jak woda na pustyni.  Po prostu doświadczenie.  Mogę godzinami wkładać kulki do wolnobiegu roweru córki, ale jak nam coś nowego to chce to rozebrać od podstaw do całości. 

A przy okazji kaseta "chodzi" na nitach czy to czas na wymianę.  Nie umiem dodać filmiku. 

Pozdrawiam Seba

Ok, na weekend wrzucę zdjęcia, bo z telefonu mi nie wychodzi.

Dziękuję kolegom za pomoc jeszcze raz.

Seba

Ej udało się, przy okazji przydała się maseczka 😁

20200504_213503.jpg 20200504_214008.jpg 20200504_213429.jpg

Ok, na weekend wrzucę zdjęcia, bo z telefonu mi nie wychodzi.

Dziękuję kolegom za pomoc jeszcze raz.

Seba

Ej udało się, przy okazji przydała się maseczka 😁. Przepychałem pomału kilka razy góra dół i działa. Z tyłku miałem kilka sporych bąbli i klamkę na 1 cm od kiery, teraz ok 3. Z przodu kilka bąbelków.

Trochę się motam z tymi plikami

20200504_213503.jpg 20200504_214008.jpg 20200504_214008.jpg 20200504_213429.jpg

Ale napie... przyłem. Przepraszam

Opublikowano

Jak wejdziesz na kompa to możesz śmiało usunąć to co nie chcesz by było w poście

Opublikowano

Dzięki postaram się posprzątać. A wracając do odpowietrzania to dzisiaj po 40 km klamka znowu "spadła" do kiery. Kruk miał chyba rację że trzeba pompować  klamkę. Będę wieczorem się bawił jeszcze raz. 

Opublikowano

Nie chyba tylko na pewno, to przecież jest logiczne.