Seba70 Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 (edytowane) Witam Kolegów Jestem nowy, ale obserwator i czytelnik już jakiś czas. No i oczywiście powiem, że jak trwoga to do Boga, założyłem konto bo nie mogę sobie poradzić z heblami. Kupiłem sobie zestaw do odpowietrzania hamulców Shimano, bo przecież taniej, ale nie popatrzyłem jakie mam zaciski no i okazało się, że chyba nie bardzo kumam o co chodzi. W zestawie mam strzykawkę i wężyki bez końcówek z gwintem, a w zacisku mam niewykręcany odpowietrznik i wkręconą śrubkę imbus 4. Nijak nie wiem jak się za to zabrać, czy można wcisnąć wężyk w wykręconą śrubkę czy jak to zrobić ? Jeżeli Koledzy się nie obrażą to proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Seba Edytowane 4 Maja 2020 przez Seba70
Seba70 Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Opublikowano 4 Maja 2020 Dzięki za filmik, ale od dwóch dni oglądam wszystko co można i niestety nadal nie wiem czy mogę "wsadzić" sobie wężyk w miejsce odkręconej śrubki czy też nie. Może i mam "dziadowskie" hamulce, w końcu bicykl kosztował tylko 3 klocki z kawałkiem, ale naprawdę nie wiem jak się do tego dobrać. Pozdrawiam Seba
Gość Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 Tak trochę na tym filmiku sobie życie komplikuje Odpowietrznik jest od góry tam gdzie zaznaczyłeś strzałką,jak wykręcisz trochę śrubkę płyn powinien się pokazywać Czyli w klamkę wkręcasz lejek W zacisk dajesz wężyk Lejek zalewasz płynem Pod wężyk dajesz np słoiczek Odkręcasz tą śrubkę z boku Płyn powinien się przelać z gry do dołu
Gość Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 1. Imbusem odkręcasz zawór. 2. Na odpowietrznik nakładasz strzykawkę z wężykiem.
Seba70 Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Opublikowano 4 Maja 2020 Dzięki , jak rozumiem to wszystko to OK, ale mój odpowietrznik nie jest wykręcany. Czyli: - lejek w manetkę i zalać płynem, - wężyk w miejsce wykręconej śrubki ? - bo nic innego nie wykręcę w zacisku - z odpowietrznika zdjąłem tylko kapturek, - a czy powietrze nie pójdzie "niedopasowanym" wężykiem do góry układu - czy na zasadzie grawitacji płyn wypcha mi powietrze w dół ? Pozdrawiam Seba Oki PrzeLuka dziękuję, czyli idę "pchać" olej przez odpowietrznik i delikatnie odkręcam zawór aż zobaczę płyn. Pozdrawiam Seba
Kruk Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 39 minut temu, PrzeLuka napisał: Wpierw w miejsce 2 przyczepiasz strzykawkę z wężykiem zalane olejem, a następnie w miejscu 1 wkładasz imbus i odkręcasz. Wtedy masz dostęp do uładu. Zrób tak. 1. Odkręć w klamce śrubkę i wkręć lejek 2. Nałóż wężyk na strzykawkę i napełnij ją lejem tak na 20 ml. 3.Wyczyść odpowietrznik z paprochów 4.ściągnij koło 5.wyciągnij klocki i poluźnij zacisk, nie odkręć, poluźnij. 6.włóż żółty bloczek w zacisk 7.naciągnij wężyk na miejsce 2 , włóż imbus w miejscu 1 i odkręć o około 80-90 stopni 8, Zacznij pompować olej w strzykawce ( jeśli nie idzie nie pchaj na chama, odkręć bardziej śrubę 1) ( zawsze zostawiaj trochę oleju w strzykawce) 9. gdy olej zacznie się pojawiać w lejku sprawdź jego barwę, jeśli jest ciemny, mętny lub czarny, zatkaj lejek i wylej olej. Potem wkręć na nowo lejek, odetkaj go i wlej świeży olej do lejka 10. zacznij powoli wciągać olej w strzykawce, zaczną się pokazywać bąble. zrób takie przepychanie oleju raz w jedną raz w drugą tak z 5-10 razy. 11. Jak zobaczysz że nie ma już bąbli to zakręć zawór 1, ściągnij wężyk ze strzykawką, wytrzyj dokładnie zacisk odtłuszczaczem, wyciągnij bloczek, włóż klocki i załóż koło z tarczą ( tarcze też umyj odtłuszczacem) 12. Jeśli masz mało oleju w lejku to dolej tak do połowy. 13. zacznij pomału pompować klamkę. 14. Jak zacznie robić się twarda i nie będzie bąbli w lejku to zamknij lejek, odkręć i zamknij klamkę. 15. umyj klamkę. 16. Ustaw zacisk hebla i gotowe. Możesz ominąć ściąganie koła i klocków lecz jeśli choć trochę oleju się dostanie na klocki to umarł w butach.
Franz Mauer Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 A jaki model hamulców Shimano posiadasz?
Seba70 Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Opublikowano 5 Maja 2020 KRUK, wielkie dzięki tak zrobiłem oprócz pompowania klamki. Jestem jeszcze na etapie czyszczenia kasety i przymierzam się do zdjęcia bebenka ale to wymaga wiedzy więc jej poszukuje w necie. Może nie jestem aż tak " lewy" ale czasem pomysły kolegów są jak woda na pustyni. Po prostu doświadczenie. Mogę godzinami wkładać kulki do wolnobiegu roweru córki, ale jak nam coś nowego to chce to rozebrać od podstaw do całości. A przy okazji kaseta "chodzi" na nitach czy to czas na wymianę. Nie umiem dodać filmiku. Pozdrawiam Seba
Kruk Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 Czyli co hamulec udało Ci się zrobić? Wrzuć na YT i dodaj link.
Seba70 Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Opublikowano 8 Maja 2020 KRUK, wielkie dzięki tak zrobiłem oprócz pompowania klamki. Jestem jeszcze na etapie czyszczenia kasety i przymierzam się do zdjęcia bebenka ale to wymaga wiedzy więc jej poszukuje w necie. Może nie jestem aż tak " lewy" ale czasem pomysły kolegów są jak woda na pustyni. Po prostu doświadczenie. Mogę godzinami wkładać kulki do wolnobiegu roweru córki, ale jak nam coś nowego to chce to rozebrać od podstaw do całości. A przy okazji kaseta "chodzi" na nitach czy to czas na wymianę. Nie umiem dodać filmiku. Pozdrawiam Seba Ok, na weekend wrzucę zdjęcia, bo z telefonu mi nie wychodzi. Dziękuję kolegom za pomoc jeszcze raz. Seba Ej udało się, przy okazji przydała się maseczka 😁 Ok, na weekend wrzucę zdjęcia, bo z telefonu mi nie wychodzi. Dziękuję kolegom za pomoc jeszcze raz. Seba Ej udało się, przy okazji przydała się maseczka 😁. Przepychałem pomału kilka razy góra dół i działa. Z tyłku miałem kilka sporych bąbli i klamkę na 1 cm od kiery, teraz ok 3. Z przodu kilka bąbelków. Trochę się motam z tymi plikami Ale napie... przyłem. Przepraszam
Gość Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Jak wejdziesz na kompa to możesz śmiało usunąć to co nie chcesz by było w poście
Seba70 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Opublikowano 9 Maja 2020 Dzięki postaram się posprzątać. A wracając do odpowietrzania to dzisiaj po 40 km klamka znowu "spadła" do kiery. Kruk miał chyba rację że trzeba pompować klamkę. Będę wieczorem się bawił jeszcze raz.
Kruk Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 Nie chyba tylko na pewno, to przecież jest logiczne.
Rekomendowane odpowiedzi