Fryc111 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Cześć witam wszystkich. Miał być Cannondale CAAD12 a wyszedł ten oto Felt. Rower kupowałem dwa razy.Pierwszy raz kupiłem go w 2018 roku ale wycofałem się z transakcji i kupiłem coś innego. W grudniu miałem już kupić CAAD-a ale znalałem Felta w dobrej cenie w sklepie MERLIN(UK). Rower oczywiście był nowy na gwarancji. W ofercie Felta modele VR (variable road) to szosówki endurance o pewnych cechach graveli. Rower ma dość ciekawie rozwiązane mocowania do bidonów.Są trzy wewnątrz trójkąta plus mocowanie na rurze górnej ale brakuje mocowania pod rurą dolną. Można tutaj założyć opony max 35mm(choć producent podaje,że max to 30mm) ale będzie ciasno. Pewną wadą okazała się kiera której średnica ma 35mm a nie standardowe 31,8mm.Efektem tego był problem z montażem lampki na kierownicy. Jak się jeźdźi? Bardzo wygodnie jak na enduranca przystało. Można na nim nawijać kilometry przez kilka godzin i nie czuć zmęczenia czy jakieś niewygody. Rower jest nowy więc dobrym obyczajem jest coś w nim zmienić.Ja wymieniłem siodło na jakieś niedrogie od Meridy. Zmieniłem też opony na Gravelkingi slick 32c Fabrycznie były Vittoria Zaffiro 28c Specyfikacja Frame:Felt Variable Road Disc FLite Custom Butted 6069 aluminum, Hydroform TIG-welded construction Fork:Felt Variable Road Disc UHC Advanced carbon fiber construction, size specific ControlTaper carbon fiber steer tube and carbon fiber steer tube, crown, blades with flat- mount disc standard and 12 x 100mm Maxle style dropouts Headset:51 - 61cm: FSA NO.38/42, 1.125|| - 1.5|| sealed cartridge bearing Stem:Felt VR OS SuperLite, ±6° rise, Ø35mm, 51cm =90mm, 54 - 56cm =100mm, 58cm =110mm, 61cm =120mm Bars:Felt VR OS SuperLite Road VariableShape, short 65mm reach, 125mm drop, Ø35mm, 51cm = 420mm, 54cm = 440mm, 56 - 61cm = 460mmFelt VelvetGel Tape with 3M Reflective BaseFelt Bubble-Tech ||F Wing|| Front Brake:Shimano RS505 Hydraulic Disc with Shimano Ice-Tech 160mm rotor Rear Brake:Shimano RS505 Hydraulic Disc with Shimano Ice-Tech 140mm rotor Brake Lever:Shimano RS405 Hydraulic Front Mech:Shimano Tiagra clamp-on, Ø34.9mm Rear Mech:Shimano Tiagra long cage Shifters:Shimano RS405 Hydraulic Speed:20 Rims:Felt Versatile Road VR21 Disc (tubeless ready), 21mm Width (Inner), 23mm Depth Front Hub:Felt Versatile Road RSL3 Disc, 12mm Thru Axle, sealed bearing, 28H, Center Lock Rear Hub:Felt Versatile Road RSL3 Disc, 12mm Thru Axle, sealed cartridge bearing, 28H, 11-speed, Center Lock Spokes:2.0mm stainless steel Front Tyre:Vittoria Zaffiro Folding, 700cx28c Rear Tyre:Vittoria Zaffiro Folding, 700cx28c Seat Post:Felt VR UHC Performance carbon fiber, Ø27.2mm, 330mm length Chainset:FSA Vero Pro Adventure BB386 EVO, 43-47cm =165mm, 51cm = 170mm, 54 - 56cm = 172.5mm, 58 - 61cm = 175mmFSA 48/32T Bottom Bracket:FSA PF30 w/19mm Reducer Chain:KMC 10-speed Cassette:Shimano 10-speed, 11-34T Weight:9.75kg, 21.5lbs. 3
Chino Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) No proszę, kolejny Felt na forum, mimo że marka nie jest dostępna od dłuższego czasu w PL. Uwielbiam ten rower, mam VR30 i chyba ciężko będzie mi się z nim rozstać, ale doszedłem do ściany z rozsądnymi modyfikacjami, a chciałbym w przyszłości coś lżejszego. Widzę, że podobnie, jak ja założyłeś Gravelkinga slick 32C, jestem bardzo zadowolony z tej zmiany, ja oryginalnie miałem Schwalbe Durano 28C. Potwierdzam maksymalną szerokość, założyłem nawet na styk (2mm prześwitu) 35c z bieżnikiem. Kierownica bardzo wygodna, ale standard 35mm i 46cm przy rozmiarze 56, zmieniłem na 31.8 - FSA 41.5 i 44 w dropsach. Widzę, że prawdopodobnie masz rozmiar 54, a na olx jest frameset karbonowy VR1 w rozsądnych pieniądzach. Gdyby nie rozmiar byłby mój. Ta rama alu jest dość ciężka, zysk na karbonie to wg mnie ok. 0.7-0.8 kg. Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez Chino
Fryc111 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Faktycznie tych Feltów za dużo to tu nie ma. Kwestia dostępności ,serwisu itp Przed VR-em miałem Cannondale Synapse świetny rower złego słowa nie dam powiedzieć. Tyle,że był to najbardziej podstawowy model na Clarisie ,korbie na kwadrat itd. Nie przeszkadało mi to ale wiadomo im człowiek dużej jeźdźił to chciało się coś zmieniać. I pewnie kupił bym lepsze koła może z czasem napęd ale trafił się kupiec na Synapsa. Felt okazał się bardzo wygodną uniwersalną maszyną. Rama oczywiście nie jest tak finezyjna jak u Cannondale-a ale ja wielkiej różnicy w komforcie nie czuję. Zresztą jestem zdania ,że w szosówkach geometria geometrią ale największy wpływ na komfort mają opony,ciśnienie,siodełko i dobra owijka na kierze. Natomiast co do karbonu to chyba nie dla mnie.W zeszłym roku rozwaliłem karbonowy widelec w moim drugim rowerze(zderzenie z ławką parkową)i czasem sie zastanawiam czy gdybym miał aluminiowy czy stalowy to efekt byłby inny. Swoją drogą niezłą jazdę miałem żeby później załatwić ten widelec. Co do wagi to rzeczywiście zawodnik wagi lekkiej to to nie jest. Ale dramatu nie ma jak się depnie to też pójdzie. 1
Chino Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Spoko, zadowolenia z maszyny. Co do komfortu, to dużą robotę w tym rowerze robi fajnie podatna sztyca podsiodłowa, nie wiem, czy zauważyłeś, jak pracuje siodło, jak naciskasz na nie np. przedramieniem. Ja niestety swoją przygniotłem trochę i poszła do gravela. Swoje w tej materii robi też duży sloping ramy, dzięki czemu sztyca jest mocno wyciągnięta, co sprzyja jej pracy. Co do serwisu, to bym nie dramatyzował, standardowe części, taką rzecz, jak hak przerzutki udało mi się kupić na allegro. Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi