Skocz do zawartości

Kross Trans 9.0 - montaż sztycy.

register

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, 

Kupiłem rower trans 9.0 meski rozmiar S do użytku przez kobietę. Niestety dziewczyna jest niska i mimo rozmiaru S brakuje kilku cm do komfortowej jazdy. Siodelka nie da się obniżyć, ponieważ sztyca 350mm opiera się na mocowaniach bidonu w rurze podsiodlowej. Po wykręconiu sruby, zostaje wspawana(lub zgrzana) nakretka w środku ramy. Niższe wersje Kross Trans nie maja na tej rurze mocowan i nie byłoby kłopotu. Podobno trochę twardo jest i tylek boli, więc chciałaby żeby amortyzator został. Widzę trzy rozwiązania:

1. Wymiana amortyzowanej szytycy na sztywna 250mm, ktora rozwiąże problem, ale nie będzie tej amortyzacji( ktora może średnio działa ale coś tam jest)

2. Wymiana na sztycę 250mm + wymiana siodla na bardziej komfortowe. Jakie?

3. Trochę druciarstwo ale rozwiercenie otworu z nakretka w ramie, dzięki czemu sztyce będzie można opuścić niżej. Tylko co zrobić potem z tym jednym większym otworem w ramie żeby to wyglądało jakoś. Stracę gwarancję, ale nie zależy mi na niej. 

Dzięki za podpowiedzi.

Opublikowano

Nie widziałem tej amortyzowanej sztycy na żywo ale.... Nie idzie wyjąć jej i skrócić od dołu kątówką o te kilka brakujących cm? Odetnij te 3-5 cm a fotelik pójdzie w dół, bynajmniej teoretycznie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem sztycę amortyzowaną. Zamieniłem ją na sztywną i... nie zauważyłem żadnej różnicy w komforcie. Polecam więc wymienić sztycę na sztywną i zobaczyć czy tego komfortu na pewno zabraknie.

Opublikowano

Przytnij sztycę od spodu i po kłopocie. Po co ruszać ramę?