Marcin_BRT Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Czołem kołem, zrobiłem przegląd tematów i postanowiłem otworzyć ten. Mój problem jest odwrotnością wskazanego w temacie ale do początku. Pewnego razu kręciłem do treningu. Zwift wybrał mi jakiś lekki interwał 130W/90W. Było mi to mało i postanowiłem dokręcić. Przy około 350W coś strzeliło, wyświetlił się komunikat ERG "not connected" i wzrósł opór na rolce. Akurat był to ostatni dzień subskrypcji, więc nie próbowałem powtarzać, ale pracuję również na TrainerRoad i MyEtraining. Trenażer stawia mi taki opór, że nie jestem w stanie osiągnąć pułapu P1 podczas kalibracji a test RAMP na Trainer Road wykazał, że moje FTP wynosi 60W (bez żartów, przy takiej wartości nie byłbym w stanie ustać na nogach). Pytanie brzmi, co się mogło stać i czy jestem w stanie samodzielnie usunąć usterkę, czy wymaga to kontaktu z serwisem?
Marcin_BRT Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Opublikowano 13 Maja 2020 !!!UPDATE!!! Po rozebraniu jednostki oporowej znalazłem maleńki magnesik przyczepiony do silniczka krokowego. Magnes ma na oko 4x8 mm. Ma na sobie ślad kleju, ale za nic nie potrafię znaleźć miejsca, w którym był pierwotnie zamocowany. Duże neodymy hamujące rolkę są na miejscu.
Marcin_BRT Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) Żeby nie było pytań bez odpowiedzi. Ten magnes jest jednym z dwóch magnesów mierzących prędkość obrotową rolki. Puścił klej, magnes wypadł, trenażer odbierał zliczenia indukowane połową magnesów, więc pokazywał połowę niższą prędkość. Latający w jednostce oporowej magnes zdążył narobić nieco boruty, na szczęście zdolny kolega elektronik poskładał to do kupy. Jak się zamyka temat? Edytowane 31 Maja 2020 przez Marcin_BRT
Rekomendowane odpowiedzi