SantaCruz Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Witajcie Spędziłem na szukaniu licznika ostatni miesiąc - więcej czasu niż z żoną 😉 Naprawdę temat mnie mocno przerósł... Przeczytałem ok 70% treści w dziale liczniki oprócz garminów i urządzeń przekraczających budżet 1000 zł. Do meritum: Używam 7 lat sigma 14.12 - rewelacja Na maratonach MTB najczęściej używałem wartości -przewyższeń 🙂 + ciągle "zerkanie" na pulsometr geonaute BT na nadgarstku. Z racji szeroko pojętego rozwoju i pracy na sobą potrzebuje: licznik który: - będzie mnie prowadził na maratonach -pokazywał koniecznie tętno - profil wysokości przedemną -> BAJKA -dobrze aby mial jakąś prostą nawigację -powinien mieć możliwość śledzenia swojego treningu i postępu, np. Jazda pod górę 500 metrów na maxa, i robię to samo co miesiąc- celem sprawdzenia porównania i wysunięcia wniosków -byłoby rewelacyjnie gdybym mógł z nim biegać i chodzić po górach + ew . Prowadzenie po szlaku z czasem dojścia do pkt B -absolutnie nie potrzebuję segmentów strava, kadencji i miernika prędkości- chyba ,że stroma jazda pod górę (ok 3km/h) licznik wyłącza, to wtedy do rozważenia... -miernika mocy nie planuję -możliwość podpięcia pod trenażer, jako warunek nie konieczny - język Polski w urządzeniu ( w obecnej sigmie jest ) - warunek konieczny Licznik który spełnia wszystko to Wahoo Bolt + Hr = ok 1200 zł Licznik który mocno mnie interesował to Lenzyne mega XL , ale po przeczytaniu tego forum odpuściłem, choć przyznam że coś mnie w nim urzekło. Sigma rox 10 - brak Pl języka odpada Sigma rox 11Hr - prawie idealny Bryton 450 Hr - prawie idealny Mio oraz Polar - fajne i ciekawe Budżet 800 zł MAX , koniecznie nowy, ew używany z roczną gwarancją Przeznaczenie MTB 70% szosa 20% Wypady i biegi 10% Dziękuję za każdą sugestię i podpowiedź
piotrassenior Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Ja tak samo walczę z wyborem licznika w ostatnich tygodniach. Przeznaczenie praktycznie podobne do Ciebie - głównie MTB. Nie wiem czy wybrać Sigme Rox 11 czy iść w Garmina Edge 130. Bryton - jakoś z dużym dystansem podchodzę do tej marki ... Wodotrysków nie potrzebuje, ma to być pierwszy "lepszy" licznik z funkcją wysokości oraz możliwością podłączenia HR w późniejszym czasie. Nawigowanie po wcześniej wgranej trasce też super sprawa i nic więcej mnie nie interesuje.
craroce Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Sigma Rox 10 oraz 11 nie nada się do prowadzenia po śladzie podczas jazdy MTB. Jest to po prostu kreska i w terenie ciężko ogarnąć. Na szosie świetnie się to sprawdza bo z tego korzystam ale teren odpada. Zobacz na Mio Cyclo 215 - w tym przedziale cenowym się łapie jednak działanie urządzeń MIO ma wiele do życzenia. Posiadałem wersję MIO 305 i pozbyłem się. Działanie tego urządzenia było tragiczne.
nctrns Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 51 minut temu, SantaCruz napisał: -powinien mieć możliwość śledzenia swojego treningu i postępu, np. Jazda pod górę 500 metrów na maxa, i robię to samo co miesiąc- celem sprawdzenia porównania i wysunięcia wniosków Od tego są segmenty na Stravie . A na poważnie. Żaden licznik tego nie ma "w sobie". Tego typu funkcje są albo w serwisach zewnętrznych, albo w oprogramowaniu towarzyszącym licznikowi na PC. Jako że sam mam Wahoo i jestem poniekąd zmuszony korzystać z serwisów zewnętrznych, to nie wiem jak ta kwestia wygląda w sofcie innych producentów.
SantaCruz Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Doprezycuję , że chodzi o oprogramowanie , tzn fajnie by bylo, 6 minut temu, nctrns napisał: Od tego są segmenty na Stravie . A na poważnie. Żaden licznik tego nie ma "w sobie". Ale nie jest to warunek konieczny.
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 @SantaCruz, ja bym się nawet nie zastanawiał i od razu szukał Garmina. Pierwszy lepszy z brzegu, z którego podejrzewam będziesz bardzo zadowolony: https://www.olx.pl/oferta/garmin-edge-520-nowy-gwarancja-do-2022-03-19-CID767-IDEzgpo.html#9e89bfba87 Garmin Connect - oprogramowanie dedykowane, jest rewelacyjne. Do tego możliwość sprzężenia ze Stravą, na Stravie instalujesz dodatek Stravistix i masz optymalną platformę treningową do w zasadzie profesjonalnego monitorowania swoich postępów i planowania rozwoju, łącznie z wykresami formy, zmęczenia, kondycji, świeżości, obciążeń treningowych, pułapu tętna i pierdyliarda innych ważnych informacji.
SantaCruz Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 W takim razie szukam Garmina , ten jest w Katowicach. W Krakowie ma gość za 800 zł i taniej nie sprzeda, a dokładając czujnik HR przekraczam ustalony - i tak już mocno naciągnięty (miało być 600max) budżet 😉
Dziaku Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Na bikeinn jest Garmin Edge 130 z HR chyba za coś koło 650
SantaCruz Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Dziękuję wszystkim zwłaszcza koledze "Łabędź" za konkretne rozjaśnienie tematu... Biorę na fv vat licznik garmin 530. Jak się okazało mogę "jakoś" wrzucić w firmę ,więc tylko dlatego taki przeskok cenowy.. Nie chcąc zaśmiecać forum, bieżący temat do zamknięcia. Pozostaje właściwe symboliczne pytanie czy garmin 530 czy sigma rox 12... Tak już ostatecznie i definytywnie co wybrać 🙂
Rekomendowane odpowiedzi