ONX Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Aloha! Słuchajcie, mam rozkminkę bo stoję przed zakupem pierwszego kompa rowerowego, ostatecznie planowałem się zdecydować na Garmina 520 Plus (bo nie chce dotyku a + jest dosyć świeży) Tylko im więcej czytam recenzji i opinii, tym bardziej sie zastanawiam czy to dobry pomysł i czy warto dopłacić większą kwotę i wziąć Garmina 530? Tak wiec pytanie raczej do osób, które obcowały z obydwoma modelami - Czy warto dopłacać 500zł i brać 530? Bo wiadomo, milion nowych bajerów z których użyje kilku Ale najbardziej zależy mi na Navi i Segmentach Stravy. Czy 520Plus ma faktycznie aż taki problem z przeliczaniem trasy ? Słyszałem, że trasa 100km to nawet do 40 minut "liczenia"... czyli rozumiem, że jak zbocze z trasy to znów będzie mi przeliczał przez 30 minut jak wrócić na trasę, lub alternatywę? Różnica w cenie spora jak na mój amatorski budżet, bo na Bikeinn 520+ do wyrwania za 750 a 530 za 1250zł Jeszcze rozkminiam szukania używek ale obstawiam ze 520+ będzie wytyrany a 530 raczej nikt z nudów nie sprzeda w dobrym stanie/dobrej cenie
nctrns Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Mam wahoo i powiem, że niekoniecznie. Bolt nie ma przeliczania trasy, Roam, w cenie pomiędzy garminem 530 a 830, wcale nie jest oczywistym wyborem. Trochę inna filzofia działania i obsługi, trochę inne możliwości. Jeśli komuś zależy tylko na nawigacji to ok. Ale mnie garmin kusi funkcją Climb Pro, integracją ze swoimi zegarkami (akurat mam własnie zegarek garmina), aplikacjami Connect IQ.
ONX Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Dokładnie, dodatkowo Wahoo po prostu mnie nie przekonuje Brak przeliczania, monochrom i slaby wskaźnik nachylenia. Jakoś Garmin mimo swoich minusów bardziej do mnie trafia
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Ja swego czasu też podobnie do Ciebie rozkminiałem pomiędzy różnymi modelami, ale wtedy jeszcze nie było 530. U mnie ostatecznie wpadła okazja na kupienie Garmina 1000. Wiem, nie chcesz dotykowego ekranu, ale w tym modelu on działa naprawdę dobrze. Jest większy, ale po dłuższym czasie używqnia stwierdzam z całą pewnością, że ma to więcej plusów niż minusów. Używki w dobrym stanie można wyrwać za mniej niż tysiaka. Może to jest opcja?
ONX Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Dzięki za pomysł Rzuciłem okiem na ten model ale zostanę jednak przy tych dwóch tytułowych modelach, bo bardziej wizualnie mi pasują. A ma ktoś doświadczeni z 520+ i może potwierdzić jak to jest z tym przeliczaniem trasy ?
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) . Edytowane 2 Lutego 2021 przez Gość
Łukasz_P Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Plus Climb Pro, które jest naprawdę super opcją jak ktoś jeździ trochę podjazdów. Oczywiście w serii x30.
mareq Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 ^ to jakaś opcja pokazywania ile podjadu jeszcze zostało? Kurcze, mi by się czasem przydało, żeby móc sobie rozkładać siły na cały podjazd. Jeszcze fajnie byłoby znać faktyczne nachylenie w danym momencie. Moja sigma to tak pokazuje, że lepiej tego nie używać a ma barometr...
Łukasz_P Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Dokładnie. Wszystkie podjazdy na zaplanowanej trasie i w trakcie pokonywania danego ile pozostało do końca (odległość + metrów w pionie), aktualne nachylenie oraz średnie nachylenie do końca.
pecio Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Pod warunkiem , że mamy dane DEM w Garminie. Od "rozdzielczości" danych DEM zależy jakość i precyzja wskazań ClimbPro. Te wgrane fabrycznie są delikatnie mówiąc o pupeńkę rozbić.
ONX Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 No to zostaje czekać aż pojawi się jakaś promka na 530
ONX Opublikowano 7 Maja 2020 Autor Opublikowano 7 Maja 2020 Bikeinn ma aktualnie spoko cenę za Garmina 530 - Pytanie czy ktoś zamawiał ostatnimi czasy coś od nich i wie jak z dostawą do PL w czasach dżumy i malarii? Na necie komentarze sporo negatywnych opinii, a jak kiedyś do nich pisałem (w innej sprawie) to chyba umieją średnio w angielski
AgusiaMTB Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 A powiedzcie mi czy jak wgram do 520 plus ślad gpx po lesie to powie mi jak będę jechała np. Za 20m zakręt w lewo ¿
Razis Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 W dniu 10.05.2020 o 20:24, AgusiaMTB napisał: A powiedzcie mi czy jak wgram do 520 plus ślad gpx po lesie to powie mi jak będę jechała np. Za 20m zakręt w lewo ¿ Podpinam się pod to pytanie. Czy do wyświetlania kierunków konieczne jest dodanie waypoints czy urządzenie samo sobie z tym radzi i jak zakręt ma ileś stopni to informacja pojawia się automatycznie?
nctrns Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Samo sobie radzi, pojawia się automatycznie
Kris87 Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 na 520 plus jest promocja za 899 zł w internecie. Mam 520 plus i nie łączy mnie z trenażerem tacx genius smart. Kręce korbą i nic. Trenażer działa i jest ok, bo już sprawdzałem go na innych urządzeniach. Miał ktoś taką sytuację, że licznik nie może znaleźć trenażera? Jedynie zostaje napisać do ,,Garmina Polska" i czekać na odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi