Salon Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć, właśnie zamówiłem trenażer Tacx Flux Smart (Dechatlon). Ma być w przyszłym tygodniu i do tego czasu chce skompletować wszystko tak by móc od razu korzystać z niego na 100%. Kupiłem mate i nową kasetę i wydaje mi się ze to wszystko. Pytanie jednak mam o czujniki. Mam zegarek Garmin Fenix 5 i do niego dokupiłem czujniki tętna oraz kadencji (komunikacja po ANT+). Docelowo chciałbym korzystać z ZWIFT'a (ale i przetestować inne aplikacje). Wiec czy moje czujniki skomunikują się z trenażerem a następnie trenażer przekaże te dane (tętno i kadencja) na ZWIFT'a ? Jak wiadomo laptop/tablet nie ma możliwości komunikacji się po ANT+ bez odpowiedniej anteny - a nie chce jej kupować w ciemno bo może okazać się zbędna. EDIT: Zapomniałem dodać ze w teorii TacX Flux ma możliwość komunikowania się po ANT+ Pozdrawiam, Tomasz Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez Salon
korea83 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Komputer jakoś musi się komunikować z trenażerem więc jeśli chcesz używać zwifta ta antenę byś musiał kupić. Nie kosztuje to majątku, a zapewnia bezproblemowa pracę całości.
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zwift osobno wykrywa trenażer i osobno czujniki tętna i kadencji. Bez anteny raczej się nie obędzie. Z przydatnych rzeczy, to jeszcze kup sobie osłonę przeciwpotną na ramę z Deca: https://www.decathlon.pl/ochraniacz-roweru-do-trenaera-id_8056757.html
Salon Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2020 ok, dzięki za info. Myślałem że skoro trenażer komunikuje się po bluetooth z komputerem a sam ma możliwość ANT+, to że jest w stanie zebrać informacje z czujników (po ANT+) i wysłać je do komputera.(po Bluetooth)
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Salon napisał: ok, dzięki za info. Myślałem że skoro trenażer komunikuje się po bluetooth z komputerem a sam ma możliwość ANT+, to że jest w stanie zebrać informacje z czujników (po ANT+) i wysłać je do komputera.(po Bluetooth) Tak dobrze, to nie ma.
AdiX Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 jak dobrze pamiętam to można również połączyć czujniki i trenażer za pomocą apk zwift companion i to wszystko będzie szło za pomocą bluetooth. Jak nie posiadałem anteny ant+ to własnie tak korzystałem ze Zwift
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, AdiX napisał: jak dobrze pamiętam to można również połączyć czujniki i trenażer za pomocą apk zwift companion i to wszystko będzie szło za pomocą bluetooth. Jak nie posiadałem anteny ant+ to własnie tak korzystałem ze Zwift O ile czujniki są też na BT.
Salon Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Tak czy siak zamówiłem antenę do ANT+. Czujniki są oczywiście na ANT+. Spróbuje je podłączyć najpierw przez bluetooth (via trenażer) i dam znać czy się udało (wtedy antena do zwrotu) - po coś ten ANT+ jest w trenażerze...
Salon Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Przy okazji mam pytanko ponieważ ciężko mi znaleźć na ten temat informacje. Czy ktoś wie czy różni się "Flux Smart" od "Flux Smart S" ? Ten z dechatlona jest teoretycznie bez "S" wiec się zastanawiam czy jednak za 2400 to dobry zakup - podobno pierwsze modele miały jakiś problem. Z drugiej strony te które idą do "sieciówek" czasami mają inna nazwę a w praktyce są tymi samymi modelami. Pozdrawiam
AdiX Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Flux bez S miały jakaś wadę fabryczna i po jakimś czasie hałasowały wydaje mi się ze mechanizm oporowy ocierał o obudowę a te z S już tej wady nie mają
staszek.s Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Kolego ANT w trenażerze jest po to, że np z licznikami (Garmin) lub z telefonami, trenażer gada po ANT - jest to znacznie stabilniejsze połączenie. Niestety trenażer nie da rady zadziałać jak bridge/hub i 'przekierować' danych z czujników dalej...:( Z zegarkiem, jeśli podepniesz to trenażer też po ANT pogada. Poza tym kadencji w domu nie potrzebujesz - trenażer sam poda kadencję razem z mocą... BTW - nieźle Ci się udało - ja poluję od miesiąca na trenażer DD bo moje Qubo wyzionęło ducha - zamówiłem już upolowane Direto, Fluxa też brałem pod uwagę, ale jeszcze parę dni temu e Decathlonie nawet tego nie było
Salon Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 @staszek.s Dzięki za odpowiedź. W dechatlonie pojawily sie w poniedziałek (kumpel dostał maila i od razu zadzwonił). Jak skonczyłem zamwiać to juz były niedostępne. Wiec dostępne były ze 3 min @AdiX Dzięki za odpowiedz. Też coś takiego obiło mi sie o uszy. Mam rozumieć że Dechatlon sprzedaje właśnie te wadliwe modele (bo jeżeli tak to poważnie sie zastanowię nad obieraniem go - zawsze w końcu moge odesłać nie otwierając go). Może po jakimś czasie ta usterkę wyeliminowali i od jakiejś daty produkcji są już wolne od usterek - wiesz może ?
zaq Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Nie masz czym się stresować na zapas. Masz 2 lata gwarancji, a Decathlon jest całkowicie bezproblemowy w kwestii reklamacji. Popsuje się to oddasz i tyle... Sam od dwóch dni mam Fluxa z Deca i nie myślę o awarii tylko kręcę
staszek.s Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Hmm...ja się bujam od 2 .iesiecy z gwarancją na elite qubo...tak więc D wcale nie jest idealny...bardzo zależy.. Co nie zmienia faktu ze jak jest to brać i nawijać kilometry;)
Kris87 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Witajcie Mam zegarek suunto spartan sport z pasem na klatce piersiowej. Jaki warto kupić czujnik ant+ ? Dodam, że czekam na trenażer tacx genius smart t2080. Jaki kupić czujnik? Czy to będzie zczytwyało puls? Czy kupić oryginał ? czy to wystarczy, czy muszę dokupić od suunto jeszcze jakiś dodatkowy element? Czy są jakieś inne opcję? https://www.rowertour.com/p/44487/tacx-t2028-antena-ant-do-genius-bushido-vortex?gclid=CjwKCAjwnIr1BRAWEiwA6GpwNUhW-jyqi27HIOcZIkFAKganx0GXaQnX6LA4_DJP9w6FpLeMPAjpuxoCS-cQAvD_BwE Dziękuje za podpowiedź albo takie na olx https://www.olx.pl/oferta/magene-usb-modul-ant-czujnik-tacx-zwift-wysylka-gratis-CID767-IDEA3QR.html#a5a0675e5b ten chyba nie podejdzie ze wzgledu na elektornikę https://www.olx.pl/oferta/odbiornik-usb-ant-tacx-elite-zwift-win-mac-CID767-IDxf3qE.html#a5a0675e5b https://allegro.pl/oferta/czujnik-antena-usb-ant-stick-garmin-tacx-zwift-8474329144 czy zegarek suunto spartan komunikuje się po ant+?
Salon Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Cześć, wiec tak jak ktoś pisał powyżej nie da się zmostkować połączenia via trenażer. Ale ku przestrodze mam inna wiadomość - kupiłem najtańszego dongla do ATN+ na Alledrogo i wydawało się ok - jednak nie działało mi oporowanie (sterowanie trenażerem). Ostatecznie musiałem się przepiąć na bluetooth i dopieto ta funkcja działa. Tak więc ta pseudo antena tylko odbiera dane a pewnie nie może już ich wysłać do trenażera. Wiec jak ktoś chce korzystać tylko z ANT+ to lepiej dołożyć 100zł i kupić dedykowaną antenę (tak zakładam) wtedy będzie wszystko działać. Pozdro
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Reklamuj. Ja kupiłam dongla Ant+ noname i działa mi w każdą stronę.
staszek.s Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Większość powinna działać i łaski nie robić...ale faktycznie, wid,ialem takie, gdzie nawet w opisach było ze nie obsługuje sterowania trenażerem.. tylko obsługa danych...
flopear Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Witam wszystkich forumowiczów ;) @Salon czy możesz napisać jak sprawuje Ci się zamówiony trenażer? Zastanawiam się jak bardzo powinienem się obawiać tych problemów z paskiem w zwykłym Tacx Flux Smart. Pozdrawiam, flopear
pecio Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Ja mam a raczej miałem drugą generację(czekam ponad miesiąc na wymianę) w której już miało nie być problemów i właśnie się maszyna zrypała. W związku z tą sytuacją zawinszuję sobie zwrot kasy i kupię innej firmy. Tak ,że prędzej czy później napewno doświadczysz problemów .
flopear Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 W dniu 13.06.2020 o 12:21, pecio napisał: Ja mam a raczej miałem drugą generację(czekam ponad miesiąc na wymianę) w której już miało nie być problemów i właśnie się maszyna zrypała. W związku z tą sytuacją zawinszuję sobie zwrot kasy i kupię innej firmy. Tak ,że prędzej czy później napewno doświadczysz problemów . Dzięki @pecio. Twój przypadek utwierdza mnie w przekonaniu, że muszę poszukać alternatywy dla Fluxa. Czy możesz napisać jakie modele bierzesz pod uwagę?
pecio Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zwrócili kasę i kupiłem Trenażer Elite Direto X. Na razie bzyknęłem się raz testowo bo wolę kilometry walić w plenerze. Z pierwszych odczuć same pozytywy - świetny bardzo precyzyjny pomiar mocy . Dogłębnie wypowiem się na jego temat dopiero zimą lub jak znowu wszystko pozamykają z powodu koronowanego wiruska.
staszek.s Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Ja po awarii Qubo, też kupiłem Direto I zdanie mam dokładnie takie samo Dużo przyjemniej i dużo płynniej jedzie sie na direto
Salon Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2020 W dniu 12.06.2020 o 13:19, flopear napisał: Witam wszystkich forumowiczów @Salon czy możesz napisać jak sprawuje Ci się zamówiony trenażer? Zastanawiam się jak bardzo powinienem się obawiać tych problemów z paskiem w zwykłym Tacx Flux Smart. Pozdrawiam, flopear @flopear nie wchodziłem dawno na forum i nie widziałem Twojego pytania. Wiec trenażer używałem dość intensywnie przez ok 3 miesiące (potem zrobiło się już ładnie i zrezygnowałem ze Zwifta). Miałem sporo problemów natury technicznej - nie mogłem spraować urządzenia za pomocą odbiornika ANT+ tak aby komunikacja działała w obie strony. Tzn zczytywał mi moc ale sam nie odbierał danych ze Zwifta i nie był w stanie dynamicznie dostosowywać oporu (w czasie jakiegoś treningu lub symulacja nachylenia). Być może jest to kwestia "dongla" z Allegro z którego korzystam - może na antenie z Taca (2x droższej - 200zl) nie bedzie tego problemu - ja rozwiązałem go w ten sposób że moc mam podpietą po Bluetooth a pas od tętna na ANT+. Czasami trzeba sie nagimastykowac zeby to zadziałalo (np. zrestartować aplikacje, wyłączyc BT w telefonie) ale reguły nie znalazłem. Z urządzenia jestem zadowolony jednak nie mam porównania z innymi (jezdziłem tylko na jakims starym Tacx'ie u kumpla prze 15 min). Uważam że za sprzet za tą cenę nie powinienem mieć tego typu problemów - ale tak jak pisałem, musiałbym to jeszcze zweryfikować na orginalnej antenie (może na zimę ją kupię). W każdym razie nie spotkałem żadnych problemów opisywanch jako "wady fabryczne" (zsuwające się rolki, piszczenie itp). Jakbym mogł wybrać w tym momencie chyba bym dołożył do Elite
pecio Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Jak z Fluxa nie korzystasz wyczynowo tylko od czasu do czasu do czasu "lekko pyrkniesz" to powinien wytrzymać okres gwarancyjny. 😁 W przeciwnym wypadku można go zarżnąć nawet w miesiąc ( jak się trafi "wybitny" egzemplarz). Co do Elite jego czas pomału się zbliża (tzn. idzie zima). Ze szpeju poleci sok i jak dożyje do końca śniegów to nie omieszkam o tym poinformować. Na razie "szczeka" w kącie funkiel nówka dziewica.
Rekomendowane odpowiedzi