Skocz do zawartości

Elite novo force 8 - ustawienie

szymar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

cześć.

Kupiłem używany trenażer elite novo force. W sumie to był praktycznie nowy ale dostałem go już zmontowanego. 

Jeżdżę sobie już dwa tygodnie i jest super ale zauważyłem, że przy większym oporze coś jakby w ramie trenażera mi trzeszczało czy skrzypiało. Spróbuje dzisiaj dokręcić bardziej te zaciski żeby rower sztywniej siedział i może to zniknie. Zobaczę. 

Ale mam jeszcze pytanie o ustawienie kąta ramy trenażera. Mam zamontowane na końcach ramy takie ograniczniki z napisem OVER 28, a z trenażerem dostałem też drugi komplet z napisem 24-28. Które z nich używać do szosy? W końcu koło 28 cali, więc na granicy ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. 

Pozdrawiam!

Edytowane przez szymar
Opublikowano

Jeśli szosa ma 28 cali, to ja bym używała 24-28. Over 28 znaczy powyżej 28.

Opublikowano

To skrzypienie może nie zniknąć. Miałem podobnie. Smar w gniazdach załatwił sprawę.

Opublikowano
48 minut temu, Medzamir napisał:

To skrzypienie może nie zniknąć. Miałem podobnie. Smar w gniazdach załatwił sprawę.

O ale się wstrzeliłeś!! Faktycznie nie zniknęło. Mocniejsze zakręcenie tych zacisków trenażera troche sytuację poprawiło ale ogólnie przy mocniejszym depnieciu albo lekkim bujaniu skrzypienie nadal jest. Miałeś ten sam trenażer? Smar normalnie w te dziury w zaciskach dawałeś? Jaki smar? 

Opublikowano

Mam Elite qubo digital smart b+. Też na początku dokręcałem ale ile można? Sam wypytywałem co zrobić, więc nie jesteś jedyny. Trochę łt-40 lub jakiegokolwiek stałego smaru w gniazda ale bez przesady.

Opublikowano
9 godzin temu, Medzamir napisał:

Mam Elite qubo digital smart b+. Też na początku dokręcałem ale ile można? Sam wypytywałem co zrobić, więc nie jesteś jedyny. Trochę łt-40 lub jakiegokolwiek stałego smaru w gniazda ale bez przesady.

Wybacz może głupie pytanie ale chodzi o te gniazda tak? I tak do środka troche smaru? 

a ten smar to może być na łt43 z Orlenu? Albo coś co można na stacji benzynowej kupić bo teraz wolę po budowlanych sklepach nie łazić. Chyba, że wejdę do samochodowego sklepu tak na szybkości. 

A596161B-A6C6-4DA3-8137-00863BBAEE58.jpeg
Opublikowano

Smar do eliminacji pisków i trzasków może być jakikolwiek. ŁT43 spokojnie się nada - nawet wazelina techniczna byłaby spoko. Trzeba posmarować części, które się ze sobą stykają, więc albo główki zacisku koła albo wnętrze gniazd albo jedno i drugie.

Opublikowano

Tak to te gniazda i tak jak pisze@Sziva albo do gniazda albo na zacisk. Nie pamiętam gdzie kupiłem swój smar ale być może nawet zwykła Nivea dałaby radę.

• Pomógł 1
Opublikowano

Kupiłem smar i posmarowałem tak jak pisaliście. Jest dużo lepiej. Poobserwuję jeszcze i najwyżej za jakiś czas znowu podsmaruję.