Medzamir Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dzień dobry. Potrzebuję dokupić jakiegoś dongla BT aby połączyć trenażer Elite z komputerem stacjonarnym. Jest tego trochę na rynku począwszy od 15 zeta ale nie wiem, który wybrać aby to działało. Najbardziej przemawiają do mnie takie firmy jak Baseus czy TP-Link ale też mogę się mylić. Na pewno odrzucam Gembird, bo gdzieś (być może na tym forum) wyczytałem, że nie chce to działać - jest sprawny ale trenażera nie widzi. Mam ANT+ i wszystko działa ale do "jeżdżenia" używam Rouvy a firma wypuściła nowe oprogramowanie (na wszystkie urządzenia), w którym jest tylko obsługa BT. Przy okazji w poprzedniej dodali komunikat, że w starej wersji trasy AR (trasy, na których pojawiają się inni kolarze w postaci awatara a nie tylko jako ikonki na bocznym profilu) mogą mieć problemy z działaniem.
Medzamir Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Asus bt400 - taki został mi polecony na fb i taki kupiłem. U mnie działa z Win10 i ma większy zasięg niż ANT+ ale o tym będzie niżej. Z tego co dość pobieżnie wyczytałem to aby połączenie było możliwe adapter musi obsługiwać FTMS. Na stronie https://www.bluetooth.com/specifications/gatt/ widać piękną tabelkę i tak na mój mało techniczny rozumek jest to część większego protokołu o nazwie GATT. Nie mam na 100% pewności więc jeśli ktoś ma rozeznanie niech potwierdzi lub zaprzeczy. Będzie info dla potomnych. Niby każdy BT Smart lub jak kto woli BTLE powinien działać ale przykład wymienionego Gembirda pokazuje, że nie. Działanie. Rouvy AR. Adapter bardzo szybko wykrył mój trenażer Elite Qubo Digital Smart B+. Moc i prędkość trzymają się za to kadencja pływa jak diabli. Jadąc na najmiększym przełożeniu i kręcąc w granicach 75-80 nie miałem większych skoków, za to im szybciej tym gorzej. Skoki między 95 a 120 to norma a mój maks wypadł powyżej 200. Tu jednak zwalam winę na sam trenażer bo łącząc przez ANT+ wygląda to tak samo, bez względu na program czy łącząc z telefonem na Andku. Podłączyłem czujnik kadencji Magene - skoki między N/A, 0 i jakąś tam wartością. Meilan C3 tak samo jak już raczył połączyć bo wykrywa bez problemów. Za to z opaską HRM Geonaute działa bez zarzutu. Rouvy musi jeszcze popracować bo na telefonie jest identycznie. Może się to zmieni a może po prostu dodadzą ANT+ bo znaczek (na razie tylko znaczek) o obsłudze już jest. Rouvy Workout. Wykrywa wszystko (oprócz Meilana) bez problemów i działa jak wyżej. Z jedną różnicą - Magene podłączony ale wartości pływają. Elite My E-Training. Z opaską HMR i Meilanem działa poprawnie, Magene nie chce wykryć.
Rekomendowane odpowiedzi