staszek.s Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Hej, Używam od paru miesięcy Garmina E820 i czujników z zestawu bundle (prędkość, kadencja i puls - wszystko Garmina z jednego pudełka). Do tej pory wszystko było ok - ruszam, czujniki pokazują, zatrzymuję sie gdzieś na łyka z bidonu (mam włączoną auto pauzę), później znów jadę... Wszystko działa. Parę dni temu, weszła mi aktualizacja 12.3... I zaczęły się jaja... Ruszam - jest ok... ale tylko do pierwszego zatrzymania. Po ponownym ruszeniu czujników juz nie ma... Nie wyświetla kadencji, pulsu, prędkość pokazuje ale nie wiem czy z czujnika czy z gps'a... Ponowne zatrzymanie (pauza) i ruszenie nic nie zmienia... Dopiero jak skończę trening, klikam koniec, zapisz jazdę, po zapisaniu jazdy, nagle zaczyna pikać radośnie że 'znaleziono czujnik'... No kurczę nie będę 'kroić' treningu na osobne odcinki tylko dlatego że licznik nie chce pokazywać danych... Nic innego, poza aktualizacją nie było zmieniane - ani w ustawieniach ani w setupie... Próbowałem usunięcia czujników i ponowne ich dodanie - dodało ale problemu nie rozwiązało... Mieliście kiedyś taką sytuację ?
Łukasz_P Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Powrót do ustawień fabrycznych. Jak nie pomoże, to kontakt z supportem Garmina i najpewniej wymiana urządzenia. O ile jest na gwarancji.
staszek.s Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Jest...Ma 3 miesiące.. A da się jakiś backup danych zrobić? Ustawienia, ekrany itd...??
Łukasz_P Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Jest wszystko w manuału i na necie. Garmin Edge backup w Google.
KRL064 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Podłącze się do tematu - ponieważ opisany przez kolegę problem dotkną także mojego Garmina po instalacji nowego oprogramowania 12.13 Garmin gubi czujniki co chwila włącza się pauza a czasem chce łączyć poszczególne czujniki w jeden. Mam pytanie czy da się wrócić do poprzedniej wersji 12.10 i jak ewentualnie to zrobić. Może jest jakieś inne rozwiązanie może ktoś z forumowiczów miał podobną sytuację i już sobie poradził. Będę wdzięczny za pomoc i podpowiedzi?
staszek.s Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 U mnie na razie pomogło wymuszenie restartu - długie naciśnięcie power, i ponowne parowanie z telefonem...Na razie jest znów dobrze
KRL064 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) U mnie niestety to nie pomaga. Musiałem wykonać całkowity reset urządzenia i rozpocząć konfigurację od zera z ponownym dodaniem czujników, parowaniem telefonu, trenażera itd. Na szczęście wszystko działa. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez KRL064
KRL064 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Wrócę jeszcze raz do kwestii nowego oprogramowania 12.30, niestety problemy po instalacji jest znacznie więcej i krótko mówiąc chciałbym wrócić do poprzedniej wersji 12.10 i tu moje pytanie do osób które mają zdecydowanie większą wiedzę czy istnieje możliwość powrotu do poprzedniej wersji oprogramowania?
pecio Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Możesz sobie wracać do dowolnej wersji ale potrzebujesz specjalnego programu co się nazywa - Garmin Firmware Patcher . Wszelakie dłubanie na własne ryzyko, jak coś spaprasz to Garmin na złom. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez pecio
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 U mnie niestety ten sam objaw w 820. Właśnie jestem po całkowitym zresetowaniu urządzenia i mam nadzieję, że to pomoże.
staszek.s Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2020 No cos sie ewidentnie nie popisali...;(
pecio Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Na angielsko języcznych forach Garmina problem jest znany i szeroko opisywany. Abo cofnięcie lub czekanie na poprawkę , która szybko powinna się ukazać. Reset nie zmienia firmware do pierwotnej wersji - przywraca tylko ustawienia użytkownika do stanu fabrycznego. W oficjalnych kanałach ostatnia stabilna wersja to 12.10 reszta wycofana. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez pecio
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 No i hard reset nie pomógł. Właśnie wgrywam starszą wersję 12.10 i mam nadzieję, że to rozwiąże problem, bo licznik jest obecnie bezużyteczny.
KRL064 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 W moim wypadku twardy reset także niewiele zmienił poza koniecznością instalacji wszystkiego od nowa - głównie problem dotyczy współpracy z trenażerem. A dokładniej problem pojawia się w momencie kiedy mamy zainstalowane na Garminie 820 dwa czujniki np. prędkości. U mnie to czujnik na piaście i czujnik trenażera. Co chwila otrzymuję komunikat że urządzenie wykryło drugi czujnik prędkości i chce je połączyć ale problem tkwi w tym że realnie podczas jazdy na trenażerze koło przednie jest bez ruchu więc czujnik jest w spoczynku co powoduje włączenie pauzy. Jest to problem w zasadzie jak na tę chwilę nie do usunięcia zasięgnąłem języka u producenta i potwierdził że może wystąpić taki błąd ale rozwiązanie nie mają na ten moment. Wyjście - w czasie jazdy na trenażerze odinstalować czujnik zamontowany na kole - taką otrzymałem radę ale znalazłem inny sposób po prostu trzeba wyłączyć funkcję auto pauzę. Co prawda pojawia się kolejny problem z czujnikiem mocy także mam dwa trenażer i pedały więc zmiana pedałów ale czy mam za każdym razem odkręcą i przykręcać pedały zdejmować czujnik prędkości - masakra. Nie wiem jak u innych posiadaczy 820 ale u mnie licznik działa po tym updacie znacznie wolniej uruchamia się bardzo długo i niestety gubi czujniki. Do tej pory byłem więcej niż zadowolony z 820 i mimo iż dostałem rok temu na urodziny Garmina 1030 to po przymiarce stwierdziłem ze bardziej pasuje mi 820, będę musiał się chyba jednak przeprosić z prezentem. Albo pójdę drogą Szivy i wrócę do poprzedniej wersji oprogramowania.
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Ja obecnie ujeżdżam trenażer rolkowy, który nie ma żadnych czujników. Korzystam więc z czujników prędkości i kadencji zamontowanych na rowerze i z czujnika tętna, który mam zamontowany na klacie. Po aktualizacji sytuacja jest taka, że długo szuka czujników, a gdy już je znajdzie, to co chwilę je gubi, znajduje znowu, a po kilku minutach już niczego nie widzi. Skorzystałam z porady podanej przez kogoś na forum Garmina: https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-820/220132/sensor-pairing-and-connection-issues-after-12-30 Ściągnęłam plik z aktualizacją i mam obecnie zainstalowaną wersję 12.10. Żeby nie parować i ustawiać wszystkiego na nowo, skorzystałam z tej porady: https://support.garmin.com/ms-MY/?faq=eWswdSH4aC3xrXxmQj7U9A Jutro będę sprawdzać wszystko bojem na balkonie
pecio Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 A tak nawiasem mówiąc na przyszłość lepiej stosować taką praktykę- wychodzi aktualizacja "blokować" instalację. Potem czytać fora i jak wszystko super to instalujemy. Nie pierwszy raz i na pewno nie ostatni coś sknocili.
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Po powrocie do oprogramowania 12.10 wszystko wróciło do normy. Czujniki są prawidłowo wykrywane i nie gubią się podczas jazdy.
KRL064 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Otrzymałem dziś informacje że pojawiła się nowa wersja 12.40 podobno naprawia błędy z gubieniem czujników.
M.C Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Parę dni temu już była i jak na razie nie miałem problemów z nimi. Z notatek wyczytałem że tylko cofneli zmiany które zepsuły czujniki. Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez M.C
KRL064 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 To najważniejsze ja dziś to zainstaluję i mam nadzieję że zapomnę o znikających czujnikach.
Rekomendowane odpowiedzi