Skocz do zawartości

Jakie polecacie klocki i tarcze Hamulcowe ??

Tomcio Rowerzysta

Rekomendowane odpowiedzi

Tomcio Rowerzysta
Opublikowano

Siemka Bracia , to znowu ja hah. Poszukuję jakie najlepiej kupić klocki i  tarcze hamulcowe , jaka firma itd. Mam rower Storm shark 3.0 i poszukuję do niego klocków i tarcz, Jakbyście mogli podeślijcie jakieś linki , podpowiedzi itd. Pozdrawiam :)

P.S budzet nieograniczony 

Opublikowano

Kto jest producentem Twoich hamulców i w jakim terenie najczęściej jeździsz? 

Twoja waga? 

Opublikowano

Budżet?

Ja do takiego roweru bym kupił jakieś okładziny ze sklepu Szaja, są na prawdę dobre i ludzie je chwalą.

Tomcio Rowerzysta
Opublikowano

@Franz Mauer Moja waga to 100kg . aktualnie producentem moich tarcz jest shimano a klocków to nie pamiętam :( 

@Kruk Jest napisane że budżet nieograniczony. Pooglądam okładziny i pomyśle o zakupie. Dzięki za info :) 

@Franz Mauer często jeżdżę po lesie , podmokłym terenie , ale tez nawet dużo po ulicy :) 

Opublikowano

jak nie masz ograniczeń bierz tarcze XT sm mt800 i klocki od szaja ceramiki i będzie kotwica :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wziąłem łopatę i odkopałem temat. Jestem teraz na etapie wyboru nowych tarcz do roweru, XC z dużymi przewyższeniami i wartkimi zjazdami, moja waga to ok. 88kg, hamulce M7100, 180/160, centerlock.

Tarcze RT70 wyglądają całkiem przystępnie cenowo, jakościowo chyba też. Zastanawiam się czy oprócz kwestii wizualnych i wagowych jest różnica między MT800. Patrzyłem też na RT81 (z racji centerlocka) ale na stronie shimano jest zaznaczone, że do MTB tylko nadają się na tył. Ktoś wie czemu tak jest? Czy są jeszcze jakieś tarcze które mogłyby być lepsze od RT70 i zestaw by się zamknął w ok.250zł?

Opublikowano

SM-RT70 to już tarcze 3 -warstwowe czyli wyższe modele poza mniejszą masą nic nie wnoszą. Osobiście nie mam za bardzo zaufania do konstrukcji kanapkowych i wolałbym pełne stalowe (sztywności w nich nigdy mi nie brakowało).

Opublikowano
16 minut temu, vdcmike napisał:

SM-RT70 to już tarcze 3 -warstwowe czyli wyższe modele poza mniejszą masą nic nie wnoszą. Osobiście nie mam za bardzo zaufania do konstrukcji kanapkowych i wolałbym pełne stalowe (sztywności w nich nigdy mi nie brakowało).

Czyli na podstawie twojego doświadczenia w starciu SM-RT70 vs SM-RT64 zwycięzcą będzie...?

Opublikowano (edytowane)

Nie chodzi o to, żebym polecał czy odradzał. Są osoby, które twierdzą, że zwykłe stalowe tarcze dzwonią w zakrętach i że niby pomaga tu kanapka. Nigdy nie spotkałem się z tym, żeby kanapka w przypadku braku sztywności amortyzatora cokolwiek pomogła. Poza tym obecnie użytkuję widły gdzie problem w ogóle nie występuje (2 reby, sid, 2 pike, 1 yari i kilka sztywnych alu i węglowych), ważę ~105-110kg, wszędzie duże koło a tarcze mam RT64 albo wręcz chińszczyznę udającą SRAMowskie G2.

Czemu nie mam zaufania do kanapek - widziałem kiedyś testy (owszem mocno przesadzone bo symulowany był zjazd raczej nierealny w "naturze") - kanapki shimano tego nie przetrwały - zaczęły się rozłazić pod wpływem ciepła (warstwa alu zrobiła się plastyczna).

Co do klocków to w wyższych modelach shimano jestem bardziej niż zadowolony z oryginałów czy to metalicznych czy żywicznych. W modelach niższych (poniżej deore) bardzo dobrze spisują się czerwone kool-stopy (drogie i trudno osiągalne).

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Odprowadzanie ciepła też jest tutaj ważnym czynnikiem - ostatnio podczas maratonu mieliśmy 7km zjazd i tarcze dostawały mocno w pióra. Nie jestem jakimś pro gościem, na podium raczej nie stanę, ale z obecnych tarcz (RT54) jestem średnio zadowolony

Opublikowano (edytowane)

Marketing. Klocki metaliczne i temperatura tarczy nie straszna. IMHO transmisja ciepła do piasty to zło.

Praktycznie we wszystkich testach gdzie testowane są wysokie modele sh w porównaniu z magurami, hope itp. shimano wypada blado pomimo swoich cudownych "technologii kosmicznych".

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Obecnie jeżdżę na SM-RT64, i póki co jest ok. Nic nie dzwoni, ale cieplutkie się robią jak się trafią, a trafiają, długie i ostre zjazdy. U mnie heble zawsze są ON - jakoś tak nie mam parcia na speed na zjazdach, zwłaszcza krętych i w lesie
Tak czy siak, chcę stare graty przerzucić z nowych kół na "stare" obręcze i zrobić zestaw na speed. Nowe koła dostaną nowe tarcze i kasetę. No i sobie pomyślałem "SM-RT70". Chyba spróbuję.

Opublikowano (edytowane)

@vdcmike, a jakie tarcze magura/hope/sram byś polecił na centerlocka do ok. 130zł? Niestety poza zabawkami shimano jestem średnio rozeznany

Edytowane przez kkoyot
Opublikowano (edytowane)

Do shimano? Żadne. Tarcze do shimano deore w górę to shimano typu narrow (rt64 w górę). Do niższych modeli tarcze typu wide (rt56 i niżej). Jest to wbrew pozorom istotne gdyż klocki w niskich modelach są szerokie i wystają poza wąskie tarcze i dodatkowo tarcze szerokie są też minimalnie grubsze (bo luz między klockami w niskich modelach sh jest nominalnie większy). Podobno są też  miękkie (co może stanowić problem dla klocków metalicznych) - tego nie potwierdzam ani nie zaprzeczam - nie jeździłem na takim mixie.

Edytowane przez vdcmike