Skocz do zawartości

Trenażer nieinteraktywny czyli jaki?

eltomek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

W związku z zaistniałą sytuacją rozglądam się za trenażerem do MTB. Wstępnie biorąc pod uwagę, że jestem kompletnym amatorem i zależy mi na zrobieniu kondycji przed sezonem w Beskidach oraz spaleniu zbędnego tłuszczu upatrzyłem sobie Elite Turno Misuro B+ (za ok 2000zł, ale rozważam zakup używanego).

Ten trenażer jest nieinteraktywny, bardzo proszę wyjaśnijcie mi co to znaczy, że nie jest sterowany softwarowo/aplikacji/telefonu - to znaczy, że opór jest stały? Rozumiem, że interaktywność polega na tym, że jak w programie treningowym ma być pod górkę to zwiększane jest obciążenie napędu?

A jeśli nie jest interaktywne to co, kręcę cały czas na takim samym obciążeniu, czy też to obciążenie jest zależne od prędkości kręcenia? Czy w takim wypadku program będzie potrafił policzyć ile watogodzin ukręciłem i ile kalorii spaliłem?

Ina koniecm czy ta nieinteraktywność to poważne ograniczenie funkcjonalności trenażera, czy też odwrotnie, interaktywność to dodatek przydatny do bardziej zaawansowanych treningów i raczej nie powinienem sobie jako amator tym głowy zawracać?

Pozdrawiam /e

Opublikowano

Trenażer nieinteraktywny ma zwykle wajchę z 8 stopniami oporu, które ustawiasz ręcznie. Jak chcesz zasymulować sobie jazdę pod dużą górkę, to ustawiasz sobie 8, a jak chcesz lekko kręcić, to 1 i cały zakres pomiędzy do własnego upodobania. W przypadku trenażerów smart, ustawieniem oporu steruje komputer i po podłączeniu do odpowiedniej aplikacji, jeśli jedziesz pod górę, to trenażer sam Ci ustawi odpowiedni opór. Oczywiście, większa frajda jest z trenażerem smart, ale i na zwykłym możesz zrobić wartościowy trening. 

Na początku kupiłam zwykły trenażer z ustawianiem oporu z wajchy, ale potem dołożyłam do smarta i do zwykłego już nie wrócę. A zawodnik pro ze mnie żaden.

Opublikowano

Sziva dość dobrze wszystko wyjaśniła. Jedyne uzupełnienie to, ze trenażery smart nie są tożsame z trenażerami interaktywnymi. Trenażery smart jedynie przesyłają na urządzenie mobilne lub komputer informacje o Twojej jeździe: prędkość, moc itd. Działa to jednokierunkowo. Przykładami takich trenażerów są: Elite Qubo, Elite Turno Misuro, Tacx Flow Smart. One nie odbiorą z komputera informacji o wzniesieniach podczas jazdy i w nich właśnie musisz sam sobie ustawiać opór.
Trenażery interaktywne działają dwukierunkowo, czyli przesyłają informacje o jeździe do komputera ale jednocześnie komputer informuje je o wszystkich wzniesieniach a one automatycznie dostosowują opór. Przykładami takich trenażerów są: Tacx Bushido, Tacx Genius, Tacx Flux, Tacx Neo, Elite Rampa, Elite Suito, Elite Direto, Elite Tuo.
Reasumując trenażery smart umieją odczytać informacje o Twojej jeździe i jedynie jednokierunkowo wysłać to na tabketvlub komputer. Interaktywne komunikują się z komputerem lub tabletem w dwie strony.

Opublikowano
6 godzin temu, benmal napisał:

Trenażery smart jedynie przesyłają na urządzenie mobilne lub komputer informacje o Twojej jeździe: prędkość, moc itd. Działa to jednokierunkowo.

To ciekawe co napisałeś bo widzisz Tacx Flow Smart nie jest interaktywny a dane o oporze otrzymuje z urządzenia sterującego np tablet. 

Opublikowano
8 godzin temu, benmal napisał:

Sziva dość dobrze wszystko wyjaśniła. Jedyne uzupełnienie to, ze trenażery smart nie są tożsame z trenażerami interaktywnymi. Trenażery smart jedynie przesyłają na urządzenie mobilne lub komputer informacje o Twojej jeździe: prędkość, moc itd. Działa to jednokierunkowo. Przykładami takich trenażerów są: Elite Qubo, Elite Turno Misuro, Tacx Flow Smart. One nie odbiorą z komputera informacji o wzniesieniach podczas jazdy i w nich właśnie musisz sam sobie ustawiać opór.
Trenażery interaktywne działają dwukierunkowo, czyli przesyłają informacje o jeździe do komputera ale jednocześnie komputer informuje je o wszystkich wzniesieniach a one automatycznie dostosowują opór. Przykładami takich trenażerów są: Tacx Bushido, Tacx Genius, Tacx Flux, Tacx Neo, Elite Rampa, Elite Suito, Elite Direto, Elite Tuo.
Reasumując trenażery smart umieją odczytać informacje o Twojej jeździe i jedynie jednokierunkowo wysłać to na tabketvlub komputer. Interaktywne komunikują się z komputerem lub tabletem w dwie strony.

Tacx Flow Smart automatycznie dostosowuje opór. Miałam taki.

Opublikowano

Jeżeli Tacx Flow Smart otrzymuje dane z komputera tudzież tabletu to jest interaktywny. Mój błąd.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Nie jest bo nie symuluje wszystkich wrażeń z jazdy. O ile podjazdy potrafi symulować (pomijam brak możliwości podłączenia ramy sterującej) zwiększając opór o tyle zjazdów już nie. 

Opublikowano

Symulacja zjazdów nie jest cechą konieczną trenażerów interaktywnych. Interaktywność trenażerów tak naprawdę oznacza zdolność komunikacji trenazera z komputerem w dwu kierunkach.

Z interaktywnych Tacxa jedynie Neo i Genius symulują zjazdy. Flux, Vortex czy Bushido są trenażerami interaktywnymi a żaden z nich nie symuluje zjazdów. Poczytaj stronę producentów jak Tacx Elite czy Wahoo.

Symulacja zjazdów jest już pewnym miłym luksusem. Ale nie decyduje czy trenażer jest interaktywny. Podobnie pominięta przez Ciebie rama... trenażery Bushido, Vortex czy Elite Rampa i Tuo są interaktywne pomimo że nie są Direct Drive. To jest kwestia mocowania i napędu a nie komunikacji ze sprzętem. A w interaktywności chodzi właśnie o tą komunikacje.

Wstawiam jeszcze linka ze strony Tacxa o Flow Smart, gdzie producent pisze, że jest on „fully interactive”:

https://tacx.com/product/flow-smart/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymienione wyżej Qubo również jak najbardziej jest interaktywne i smart...