Skocz do zawartości

Kaseta w trenazerze Elite Suito (wielkość)

flymiki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witma. Mam takie pytanie. Czy jeśli mój rumak ma kasetę Shimano 105 11-34 a trenażer ma 11-28 to przy zakładaniu roweru na trenazer, będę mógł spokojnie jezdzic, czy będę musiał co regulować przy manetkach itp.?

Edytowane przez flymiki
Opublikowano

Wbijasz środkową koronkę z tyłu i tego w ogóle nie ruszasz w czasie jazdy. Oczywiście zakładając, że będziesz korzystał z trybu ERG. 
Jeśli nie będziesz korzystał, to i tak będzie ok. 

Opublikowano (edytowane)

A jeśli chciałbym zmieniac biegi, to muszę bawić się w skracanie łańcucha albo w regulację tylnej przezutki itp?

Edytowane przez flymiki
Opublikowano (edytowane)

Nie powinno być potrzeby regulacji przerzutki. Skracać łańcucha też nie, bo małe zębatki z tylu masz takie same w obu kasetach. 

Edytowane przez Łukasz_P
Opublikowano

Nic nie musisz robić. Gdyby to były normalne warunki to warto byłoby skrócić łańcuch żeby był bardziej napięty ale przy trenażerze, gdzie nie występują duże drgania nie ma to sensu.

Opublikowano

Korzystam z dokładnie takiego samego zestawu od 3 miesięcy i nie robiłem nic z łańcuchem. Śmigam często bez trybu ERG gdzie korzystam z pełnego zakresu przełożeń i żadnych problemów.

Opublikowano

Ja przełożyłem kasetę 11-32 z roweru do trenażera a z trenażera 11-28 na rower nie ma żadnych problemów z działaniem przerzutki. Koło domu mam płaskie drogi a na trenażerze mogę podejmować większe wyzwania jeżeli chodzi o podjazdy.

Opublikowano

Też mam pytanie do wątku ze Suito. Noszę się z zakupem takiego trenazera ale ma napisane w specyfikacji, że jest kompatybilny z kasetami 9/10/11. Ja mam rower trekkingowy z Shimano Alivio 8-rzędów. Czy w takim razie da się jakoś zamontować taki trenażer na tym osprzęcie czy muszę zmieniać osprzęt w rowerze na wyższy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk