zomg Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 Szukam jak najcichszego trenażera, z uwagi na mieszkanie w bloku. Przejrzałem już trochę filmików odnośnie poziomu hałasu, ale ciężko na ich podstawie wyciągnąć w miarę spójne wnioski. Neo 2T jedni opisują jako cichszy od Neo 2, ktoś sprawdzał "sonometrem" na telefonie i wyszło, że jest głośniejszy, w porównaniu do Wahoo niby jest cichszy, gdzie indziej, że na tym samym poziomie. Nie wiem - może różnice będą inne w pomieszczeniu o innej akustyce. Z tego, co słyszałem na filmikach, Wahoo generuje dźwięk bardziej podobny do napędu roweru, z kolei Neo 2T wydaje się trochę buczeć - nie wiem jak to się przekłada na rozchodzenie się dźwięku po podłodze etc. Sama różnica w cenie raczej nie stanowi dla mnie problemu - ważniejsza jest możliwość korzystania ze sprzętu bez popadania w konflikty z sąsiadami. Jak ktoś wierci sobie SDSem, to na pewno jest to dużo bardziej słyszalne - ale nie trwa to godzinę czy dwie bez przerwy 😄
89neo Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 3 minuty temu, zomg napisał: Szukam jak najcichszego trenażera, z uwagi na mieszkanie w bloku. Przejrzałem już trochę filmików odnośnie poziomu hałasu, ale ciężko na ich podstawie wyciągnąć w miarę spójne wnioski. Neo 2T jedni opisują jako cichszy od Neo 2, ktoś sprawdzał "sonometrem" na telefonie i wyszło, że jest głośniejszy, w porównaniu do Wahoo niby jest cichszy, gdzie indziej, że na tym samym poziomie. Nie wiem - może różnice będą inne w pomieszczeniu o innej akustyce. Z tego, co słyszałem na filmikach, Wahoo generuje dźwięk bardziej podobny do napędu roweru, z kolei Neo 2T wydaje się trochę buczeć - nie wiem jak to się przekłada na rozchodzenie się dźwięku po podłodze etc. Sama różnica w cenie raczej nie stanowi dla mnie problemu - ważniejsza jest możliwość korzystania ze sprzętu bez popadania w konflikty z sąsiadami. Jak ktoś wierci sobie SDSem, to na pewno jest to dużo bardziej słyszalne - ale nie trwa to godzinę czy dwie bez przerwy 😄 Tacx miewa niestety problemy z kołem zamachowym co po jakimś losowym okresie może się pogłębiać, co ma miejsce w wahoo ale zdecydowanie sporadycznie. Mimo, iż tacx to stary wyjadacz na rynku trenażerów to popełnia błędy wieku dziecięcego a jego sprzęty wydają się nie rozwijać i cały czas być dziećmi z jakąś przypadłością także z początku będzie cicho a potem głośniej i głośniej, przez 2 lata to przeskoczysz poprzez reklamację i przerwę w treningach ale potem już niestety zostaniesz pozostawiony sam sobie. Także ja bym brał Wahoo a potem Elite a dopiero potem Tacxa.
korea83 Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 Bierz Wahoo, jest naprawdę bardzo cichy. Używam w bardzo małym pomieszczeniu i jedyne co generuje dźwięki to napęd roweru, sam trenażer jest w zasadzie bezgłośny. Wahoo jest też wyraźnie tańszy, gwarancja działa jak należy, po usterce dostałem nową sztukę bez żadnych problemów.
dfq Opublikowano 13 Września 2020 Opublikowano 13 Września 2020 Też mam Wahoo i nie narzekam. Podstawa to nie umieszczaj trenażera bokiem blisko ściany bo wtedy dźwięk się odbija i jest głośniej.
pecio Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Elite D X /XR są ciche. Hałas generuje tylko napęd roweru i muza puszczona z wieży.😁
Tetnopulsu Opublikowano 26 Lipca 2021 Opublikowano 26 Lipca 2021 Cześć rozważam zakup Tacx NEO 2 Smart i Wahoo Kickr, nie mogę niestety znaleźć informacji który z nich będzie „grał” z Campagnolo Ekar z kasetą 9-42 i bębenkiem N3W. Czy jest to możliwe? Znalazłem opis techniczny bębenka https://www.campagnolo.com/media/files/035_2481_Technical_manual_sprockets_13s_Campagnolo_Rev00_06_21_ENG.pdf
mihauroza Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 siemka, będziesz potrzebował ten bębenek. Jak go założysz to będzie grało:) https://trigar.pl/pl/p/Bebenek-Tacx-Campagnolo/3712
Rekomendowane odpowiedzi