Skocz do zawartości

Trenażer Tacx Neo 2T problem z S-works Venge Vias

miura81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

kupiłem TACX Neo 2T Smart. Posiadam S-works Venge Vias Dura Ace 9150 Di2 z 2018r.

Mam dwa problemy.

1. Kłopot z wyregulowaniem przerzutek. Na kole wszystko sprawnie działało. Większość biegów wchodziła bez kłopotu, czasem na małej tarczy z prodzu nie wchodziły dwie najmniejsze zebatki z tyłu, ale poza tym wszystko ok. Po założeniu roweru na trenażer (dla oszczędności zakupiłem do trenażera kasetę Ultegra CS-R8000 z identyczną ilością biegów 11-30T) zaczęło się. Zębatki hałasują, nie wszystkie biegi wchodzą na kasacie gdy z przodu jest najmniejsza tarcza; łańcuch skacze np z 2 na 4 zębatkę na kasacie, nie przechodzi płynnie (podobnie pomiędzy 6 a 7 bodajże).

Nie mogę sobie poradzić z regulacją. Śruby ograniczające H i L z tyłu reguluję ale efekt żaden, a w sumie gorzej, przerzutka cyka (źle ustawiony ogranicznik łańcucha). Kółko przerzutki w sumie ustawione idealnie pod 5 zębatką (podczas regulacji). Nie jestem w stanie tak ustawić śrób ogranicznika aby wszystkie biegi na kasecie działały. Gdy rower stoi na kołach problemu w sumie nie było. Hak raczej prosty - po regulacji napędu w serwisie nic nie mówili, że jest nie tak.

Przerzutka z przodu trze o wózek przy skrajnych położeniach łańcucha, nie mogę tego również idealnie wyregulować.

Jakiś pomysł albo polecany serwis w Warszawie?

2. Montaż roweru na trenażerze. S-works ma oś 12x142; kupiłem dodatkowe osie z TACX. Nie jestem zadowolony z tego jak rower siedzi na trenażerze. Albo jest lekko luźny alby wchodzi z oporem na oś z trenażera. Montując kasetę na trenażer użyłem dwóch podkładek 1 i 05mm ak jak w instrukcji aby zwiększyć odległość wózka od trenażera. Początkowo wszystko było ok ale gdy już zacząłem regulować przerzutki bo nie byłem zadowolony z pracy łańcucha i napędu na kasacie trenażera - wózek rozregulowałem i trze o obudowę trenażera (gdy nie tarł - nie wszystkie biegi wchodziły).

Czy ktoś ma taki trenażer i podobny rower z osią 12x142? Jakich adapterów używacie do zamocowania roweru? Używacie osi dołączonej do TACX, czy z  zestawu opcjonalnych adapterów TACX czy może oś z roweru?  Czy używaliście podkładek pod kasetę na trenażerze? 

Jestem mega zirytowany bo nie mogę trenować :/