Skocz do zawartości

Prox Centaur czy Prox Crater?

Zico

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję lampki przedniej do jazdy nocnej. Tylko asfalt, czas jazdy w ciemności 3-4 godziny, tereny rzadko zaludnione (dokoła pola i lasy), ruch znikomy. 

Wizualnie i opisowo pasują mi:

1. Prox Centaur. Dosyć mało opinii ale opis wygląda fajnie. 

https://aljot.pl/pl/p/LAMPA-PRZOD-PROX-CENTAUR-600Lm%2C-2600mAh-USB/5767

2. Prox Crater. Tu już dużo więcej opinii i także recenzje filmowe ale głosy są różne. Od zachwytów, po takie że oślepia, że parametry opisowe zawyżone, że to podróbka Fenix BC21R

https://aljot.pl/pl/p/LAMPA-PRZOD-PROX-CRATER-CREE-XM-L2-U2%2C-880Lm%2C-2600mAh%2C-USB/2164

Czy ktoś miał do czynienia zwłaszcza z tym pierwszym modelem? Nie mogę znaleźć ani jednej opinii. 

Opublikowano
4 godziny temu, Tygr napisał:

Jak chcesz w takie tereny to może klasycznie S2+?

Ogólnie wcześniej brałem pod uwagę ale nawet w tym opisie pojawia się informacja że 

Na dobrym akumulatorze, Convoy S2+ świeci trochę ponad 1 godzinę w trybie 100%, lub ok. 2,5 godziny w trybie 50%

Potrzebuję czegoś na dłużej bez podmianek przy mocnym zachmurzeniu i zalesieniu, nawet 4h 

Opublikowano

albo latarka świeci mocno, albo długo,
Akumulator do s2 to koszt 12zł/szt.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Pierwsze wrażenia po zakupie cratera.

Wygląda solidnie. Dość duża, ciężka, fajna. 

Mocowanie moim zdaniem dość solidne. Nie rusza się podczas jazdy. 

Tryby stałe wystarczają do jazdy po mieście czy po leśnych ścieżkach po ciemku. Oczywiście mam na myśli spokojną dosyć jazdę, nie 40km/h. 

Uważam też , że nie ma problemu z oślepianiem pod warunkiem, że ją ustawimy jak należy. 

O baterii nic nie wiem ,bo póki co za krótko ją mam. Natomiast plusem jest standardowe, wymienne ogniwo. 

Z minusów pierwszym jest to ,że sprężyna w środku w czasie jazdy brzęczy. Słabo . W koncu lampka za ponad 100. 

Drugim minusem jest mocna doświetlenie obszaru zaraz za kierownicą. Jeździłem dotąd z proxem Aero II i jakoś lepiej tam to wyglądało.  No i te tryby . Maksymalny ma podobno 880lm. W Aero miałem max 180lm. Nie wydaje mi się,  żeby Crater świecił 4x mocniej. 

Na tą chwilę szczerze mówiąc nie uważam , żeby to był wybór godny polecenia.  Zobaczymy jak się sprawdzi w boju. 

Opublikowano
11 godzin temu, elmapeto napisał:

No i te tryby . Maksymalny ma podobno 880lm. W Aero miałem max 180lm. Nie wydaje mi się,  żeby Crater świecił 4x mocniej.

Bo jesteś człowiekem. Oczy tak nie działają.

Włącz tryb 100% a potem 50%. Jest 2x ciemniej? No nie jest.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziś rano byłem w lesie. Totalna ciemność.  Stwierdzam ,że Crater robi robotę. Początkowo wydawało się  ,że jego moc nie jest jak trzeba. Wynika to z rozproszenia światła.  Ładnie świeci. Teraz jeszcze kwestia baterii.  

Zrobię fotki po ciemku to wrzucę. 

Na tą chwilę jestem zadowolony😉

Opublikowano

Trzy tryby cratera

20201028_040929.jpg 20201028_040936.jpg 20201028_040942.jpg

I dla porównania mój stary prox Aero (180lm)

20200922_041441.jpg

Crater świeci zupełnie inaczej. Rozprasza światło i doświetla  boki.