Marcin Kwita Opublikowano 15 Marca 2020 Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) Hej. Stałem się posiadaczem trenażera Elite Direto X. Od wczoraj staram się rozgryźć jak ustawić kasetę bym tę samą płynność zmiany biegów miał na kole i trenażerze? Chodzi mi o to że mam sztywną oś 12x142. Kaseta 9. Na piaście DT Swiss 350 bez podkładek. Kaseta Alivio. Taka sama na obu sprzętach. Ale chyba bębenek ma inny rozmiar bo zakładając rower na trenażer biegi nie przełączają się płynnie. Zaś dając dwie podkładki na trenażer jest lepiej ale nie ideał. Czy można to jakoś pomierzyć albo dopasować? Ok chyba ogarnąłem. Pożąglowałem podkładkami i jakoś działa. Edytowane 15 Marca 2020 przez Marcin Kwita
Marcin Kwita Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Opublikowano 25 Marca 2020 I kolejny problem. Elite Direto X w połączeniu z Polar Vantage V pokazuje km/h z kosmosu. Poczytałem i powinno się ustawić 603mm. Niestety w Polarze poniżej tysiąca się nie da a Elite jakoś tak sobie to ustawił że mógłby w sofcie zmienić to na np. standardowe 700x28c. Czy te firmy nie mogą się dogadać na poziomie IT programowania??? Kurcze buli człowiek za wszystko kilka tysięcy zł a i tak nie działa wszystko jak trzeba... #jestemwkurzony
staszek.s Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Z przerzucaniem biegów - nie wygrasz... liczą się ułamki mm... Mam do roweru dwa koła - trenażerowe i uliczne Obie identyczne kasety... Zawsze jest minimalna różnica i trzeba ją zniwelować... Pokręć śrubką od indeksu przerzutki i po sprawie.. Z kilometrami - miałem w Garminie to samo - w aplikacjach było ok a w liczniku głupoty... Trenażery (przynajmniej te od elite) transmitują ilość obrotów ale rolki lub wałka kasety... a nie koła... Liczniki i zegarki te wartości rozumieja jako obroty koła... U mnie w garminie dało się wpisać wartość kilkudziesięciu mm i było ok...Polara nie znam żeby podpowiedzieć...
Rekomendowane odpowiedzi