Skocz do zawartości

wymiana freehuba, serwis piasty, na co zwrócić uwagę? #MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, chciałbym niedługo podmienić freehuba na coś lepszego i żeby fajniej, głośniej grzechotało.

Moim największym problemem jest to, że na piastach nie ma nigdzie napisanego modelu to też nie mogę sobie sprawdzić specyfikacji i poczytać chociażby o wymiarach.

Druga sprawa że muszę wymienić całą tylną ośkę bo gdzieś wcięło uszczelkę, która była na konusie.  I tu pojawia się pytanie. Na co ja mam właściwie patrzeć? Wiem tylko, że ośka ma 145mm i zamykana jest na quicka tradycyjnego a freehub 11 speed

Możecie polecić jakieś freehuby albo sklepy gdzie tego mogę poszukać? Może są jakieś lepsze rozwiązania niż kulki luzem utopione w smarze? 

Jeszcze dodam, że po górach nie jeżdżę ale jeżdżę dosyć agresywnie po mieście, rower codziennie w ruchu a krew mnie zalewa, że koło zaczyna mieć opory i staje po 5 sekundach od zakręcenia nim.

Piastę czyściłem już dwa razy, teraz podmieniłem konusy na trochę lepsze ale i tak potrzebna mi cała nowa ośka z wszystkim. 

IMG_20200301_104140.jpg IMG_20200301_104152.jpg IMG_20200301_104442.jpg Edytowane przez criispyhere
Opublikowano

Free hub to po prostu bębenek piasty.

Po drugie to jakaś podstawowa piasta w której nic lepszego nie zamontujesz, bo to piasta na konusy. Trzeba wymienić całą piastę na coś lepszego na maszynach.

Jeśli masz szybkozamykacz to albo rozmiar typowy 135mm lub wymysł taki jakim jest boost szybkozamykacz 141 mm

Szerokość piasty liczy się w widełkach lub od śrubki do śrubki, oś może być różna.

Jeśli koło źle pracuje to albo za mocno zacentrowane albo wżery na kulkach lub na samej bieżni w piaście. 

W miarę okey piasta to koszt 250-350 złotych .

• Lubię to! 1
Opublikowano

Możesz polecić mi najlepszy bębenek jaki jestem w stanie tutaj wsadzić? Piasta jest jakaś Giantowa ale po wymianie całej ośki i konusów jeszcze długo pojeździ. Z tego co mi się wydaje na ten moment mam tutaj grzechotkę od XT. Znajdzie się coś lepszego mocowanego w ten sam sposób? Na śrubę w sensie czy to nie ma sensu i lepiej podmienić piastę? 

Opublikowano

Przykro mi żaden. Znaczy się kupisz taki sam jak masz w najlepszym przypadku. Shimano nie ma lepszych bębenków w sensie do SLX pasuje przeważnie model do SLX'a . Ogólnie gra nie warta świeczki.

Jeśli chcesz mieć głośniejszą tą piastę to rozbierz bębenek, daj twardszą sprężynkę np z kółeczka od kluczy, daj rzadki smar i będzie ciut głośniejsza.

Jeśli chcesz mieć traktor na maszynówkach to sorry ale wymiana piasty musi być. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
36 minut temu, Kruk napisał:

Przykro mi żaden. Znaczy się kupisz taki sam jak masz w najlepszym przypadku. Shimano nie ma lepszych bębenków w sensie do SLX pasuje przeważnie model do SLX'a . Ogólnie gra nie warta świeczki.

Jeśli chcesz mieć głośniejszą tą piastę to rozbierz bębenek, daj twardszą sprężynkę np z kółeczka od kluczy, daj rzadki smar i będzie ciut głośniejsza.

Jeśli chcesz mieć traktor na maszynówkach to sorry ale wymiana piasty musi być. 

Dzięki serdeczne za pomoc. W takim razie skręcę tą tak w miarę żeby jeszcze pojeździć i rozglądnę się za czymś lepszym na tył. Masz pod ręką jakiś tutorial czym się kierować przy doborze piasty do obręczy? Jakie szprychy i tak dalej? 

Opublikowano

Jak idzie o piasty to podstawa taka:

-piasta musi mieć tyle samo oczek co obręcz np. 28H piasta i 28H obręcz

-Szerokość piasty musi być dostosowana do ramy, typowy szybkozamykacz to 135x10 mm, są też piast na oś przelotową 135x12mm, zwykłą oś sztywna 142x12mm, system boost czyli 148x12mm

- Szprychy a raczej ich długość dobierasz do piasty i obręczy:

https://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych

prosty i sprawdzony kalkulator.

Jak idzie o konkretne komponenty to ja zawsze polecam:

-Novatec D772SB CL lub D792SB CL

-Szprychy Spaim D-light lub Sapim Laser

-Obręcze np. DT 553d lub coś lepszego jak X412 czy X432