xpietrov Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Jak na zdjęciu, najwyższe przełożenie, dolne z przodu Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Łukasz_P Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 A jak często jeździsz na takim przekosie? Tylna przerzutka jak przerzutka, ale łańcuch będzie tarł o przednią. No i w zasadzie w jakim celu?
xpietrov Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Opublikowano 19 Lutego 2020 Nie jeżdżę ale serwisowane łańcuch bo był brudny i nie jestem pewien czy go poprawnie założyłem Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
SzpiceR Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Nie da się go założyć inaczej żeby działał
Łukasz_P Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 (edytowane) Hehe na pewno przypadkowo go nie skróciłeś, więc spokojnie Co najwyżej mogłeś go odwrotnie założyć (napisy mają być na zewnątrz, przynajmniej w Shimano), ale wtedy przerzutka i tak będzie tak samo się zachowywać. Edytowane 19 Lutego 2020 przez Łukasz_P
kaido2 Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Czy przerzutka może być tak bardzo wysunięta? Może.
zenobek Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 A zapodaj foto drugiego skrajnego położenia: gdy łańcuch jest na najmniejszych koronkach...
xpietrov Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Opublikowano 19 Lutego 2020 A zapodaj foto drugiego skrajnego położenia: gdy łańcuch jest na najmniejszych koronkach...WysylamWysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
zenobek Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 A skąd pytanie? Coś się dzieje? Coś się nie przerzuca? Jakieś niepokojące dżwięki? Czy coś innego niepokojącego w pracy przerzutki? Jeśli nie ma żadnych efektów ubocznych to zostaw i ciesz się jazdą. Widokiem się nie przejmuj bo po to jest przerzutka, żeby korygować długość łańcucha w zależności od zastosowanych koronek. Jeśli natomiast coś niepokojącego występuje, to zastanowiłbym się na wydłużeniem łańcucha o jeden element (dwa ogniwka). W tej sytuacji łańcuch wydaje się pracować na skraju właściwej długości i może się okazać, że jego wydłużenie poprawi pracę napędu (szczególnie w skrajnych położeniach).
Gość Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 1 minutę temu, zenobek napisał: A skąd pytanie? Coś się dzieje? Coś się nie przerzuca? Jakieś niepokojące dżwięki? Czy coś innego niepokojącego w pracy przerzutki? Jeśli nie ma żadnych efektów ubocznych to zostaw i ciesz się jazdą. Widokiem się nie przejmuj bo po to jest przerzutka, żeby korygować długość łańcucha w zależności od zastosowanych koronek. Jeśli natomiast coś niepokojącego występuje, to zastanowiłbym się na wydłużeniem łańcucha o jeden element (dwa ogniwka). W tej sytuacji łańcuch wydaje się pracować na skraju właściwej długości i może się okazać, że jego wydłużenie poprawi pracę napędu (szczególnie w skrajnych położeniach). Na skrajnych przełożeniach się nie jeździ. A obliczenie długości łańcucha to matematyka a nie celowanie Jak dotąd spotkałem się tylko z odwrotną sytuacją tj za długi łańcuch upośledzał precyzję.
zenobek Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 6 minut temu, zibi_j1 napisał: Na skrajnych przełożeniach się nie jeździ. A niby dlaczego się nie jeździ? Jeździ się! Należy tylko zdawać sobie sprawę z konsekwencji jeżdżenia w ten sposób. Właściwie działający napęd powinien umożliwić bezproblemową zmianę przełożeń w każdej sytuacji. A ta matematyka, o której piszesz niekiedy potrzebuje baaaardzo skomplikowanych wzorów żeby opisać rzeczywistość. I niekiedy prościej jest organoleptycznie sprawdzić i skorygować niedoskonałość wzorów niż zastanawiać się nad ich modyfikacją i dopasowaniem do rzeczywistości. Oczywiście tylko pod warunkiem, że coś nie działa albo działa niezgodnie z oczekiwaniami. W innej sytuacji, tak jak pisałem: CIESZYĆ SIĘ JAZDĄ. 1
Kruk Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Ja też miałem taki dylemat przy składaniu roweru i dałem o 2 ogniwa więcej i działa ładnie. Moim zdaniem może tak być ale ja wolę mieć ciut zapasu, w razie W można dać większe dolne kółeczko i ciut napnie przerzutkę tak aby było cacy.
Bujak Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 @zibi_j1 Zgadzam się, że w napędach 3x jeżdżenie na skrajnych przełożeniach jest totalnie bez sensu. Za to w napędach 2x wykorzystuję już cały zakres, żeby nie wachlować co chwilę przednią przerzutką. Tak jest dużo wygodniej, a zużycia nadmiernego nie widzę. W tym jest właśnie urok napędu 2x.
xpietrov Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Opublikowano 19 Lutego 2020 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wolałem się upewnić Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi