Skocz do zawartości

Miernik mocy Ronde kalibracja

morior11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich,'

Kupiłem niedawno korbę ultegry z pomiarem mocy w lewym ramieniu Ronde. Przy kalibracji i parowaniu z licznikiem (Wahoo element roam) wyświetla się komunikat "calibration complete 0ffset -10"

I moje pytanie brzmi czy wartość offsetu ma znaczenie, ponieważ za każdym razem wyświetla się inna wartość, mimo ustawienia korby w tym samym położeniu, czasem jest to -10 a czasami -150. W czym rzecz? Dzięki za pomoc

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć i jak ta korba sie sprawuje, ja sie nad nią zastanawiam. 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć @morior11, udało Ci się coś więcej dowiedzieć w temacie? Ja zainstalowałem obustronny pomiar ronde w pająku do korby SRAM i u mnie też za każdym razem wynik kalibracji pokazuje coś ok -60 i nie wiem za bardzo co z tym fantem zrobić. Jak to w przypadku chinskiego badziewia, instrukcja 1 strona i żadnych przydatnych informacji.

Opublikowano

Wszystko jest chińskie :) Garmin zwraca wartość korekty, apka Xcadey wartość osiągniętą dla położenia zerowego korby. Kalibracja działa. Lepiej jednak używać apek, bo mogą one wprowadzać dodatkowe korekty związane np. ze zmianą temperatury otoczenia.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

No właśnie - temperatura. Właściwie zawsze (choć w zimie bardziej) jest różnica między temperaturą w miejscu gdzie przechowujemy rower, a tam, gdzie jeździmy (nie dotyczy trenażerowania). Czy w takich przypadkach kalibrujecie w "garażu", czy na dworze?

A jeśli nie, to jak bardzo mogą być zakłamane wyniki odczytów mocy?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 11.03.2021 o 19:15, Marcin_b91 napisał:

Cześć @morior11, udało Ci się coś więcej dowiedzieć w temacie? Ja zainstalowałem obustronny pomiar ronde w pająku do korby SRAM i u mnie też za każdym razem wynik kalibracji pokazuje coś ok -60 i nie wiem za bardzo co z tym fantem zrobić. Jak to w przypadku chinskiego badziewia, instrukcja 1 strona i żadnych przydatnych informacji.

Cześć, też mam pająk ronde sram 104 bdc i też podobny wynik kalibracji za każdym razem. Czasem bliżej wartości 50. Więc wszystko jest ok, skoro wyniki są podobne przy każdej kalibracji.