rafal88 Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Witam serdecznie Szanowny Forumowiczów, Mój pierwszy post, dlatego jeżeli jest w nim nic coś niezgodnego z regulaminem z góry przepraszam. Postaram się krótko opisać mój problem. Informacje teoretyczne znalazłem, ale proszę Was o radę jaką opcję najlepiej wybrać. Kupiłem rower w którym był napęd 3x11. Przód XT 22/30/40, Tył kaseta SLX 11rz - 42T. Tył XTR - na moje oko uszkodzony. Wózek chodzi na boki - zmiana przełożeń nieprecyzyjna. Muszę kupić tylną przerzutkę i tu rodzi się kilka pytań: Według producenta przy 3x11 kaseta to max 40t. 1) Czy jest szansa, że XT z długim wózkiem łyknie 42T Jeżeli nie, (średnio mi zależy mi na blacie 22T) to czy: 2) Można jakoś ograniczyć pracę (na obecnej manetce ?) przedniej przerzutki do dwóch blatów (wywalić 22T)? lub porostu wystroić napęd na dwa blaty 30T i 40T z kasetą 42T - i kupić przerzutkę (wolałbym SLX ale chyba nie ma długiego wózka, lub XT ,tylko który wózek) W zasadzie moje pytanie ogranicza się do tego czy kupić w wyżej wymienionej konfiguracji napędu, SLX ze średnim wózkiem czy XT z długim. Chyba najbardziej logicznym rozwiązaniem będzie kupno przerzutki z długim wózkiem - wtedy obsłuży wszystkie przełożenia poza (22T przód; 42T tył) - potwierdźcie proszę czy mój tok rozumowania jest prawidłowy. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Edytowane 5 Lutego 2020 przez rafal88
vdcmike Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Przełożenie 22x42 i tak jest kompletnie nieużyteczne a do tego średni wózek jest do napędów 1x i niektorych konfiguracji 2x Edytowane 5 Lutego 2020 przez vdcmike
WściekłyDzik Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 średnio zależy ci na 22t a chcesz zwiększyć zakres z tyłu na miększy, kosztem stopniowania? bez sensu
rafal88 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Mam z przodu XT 22/30/40, tył kaseta SLX 11rz 42T i potrzebuję dokupić tylną przerzutkę, która ogarnie jak najwięcej w tej konfiguracji. Więc moje pytanie czy SLX czy XT. Nie znalazłem nigdzie SLX z długim wózkiem (nie wiem czy był w ogóle oferowany). Więc stąd moje pytanie: 1) Czy średni wózek SLX ogarnie blaty 30/40 i kasetę 42T (wtedy zdejmę 22T i przestawię manetkę) 2) Jeżeli wezmę XT z długim wózkiem czy ogarnie całość poza przełożeniem 22 przód 42 tył, czy będę mógł np. wrzucić 30 przód 42 tył. Jak bym sam kompletował graty nie kupiłbym takiego setu, ale jest w bardzo ładnym stanie, więc chcę zainwestować tylko w tylną przerzutkę żeby złożyć już rower do kupy;) Mam nadzieję, że teraz wygląda to bardziej zrozumiale. Dzięki.
Kruk Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Przerzutka 11 z długim wózkiem występuje tylko w XT m8000 i XTR M9000. SLX 11 rzędowego z długim wózkiem nie ma.
rafal88 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 No to w zasadzie teraz pozostaje jedno pytanie czy: Czy średni wózek SLX ogarnie blaty 30/40 i kasetę 42T (wtedy zdejmę 22T i przestawię manetkę) - według specyfikacji powinien. "Różnica tarcz korby (max): 18T Duża koronka kasety: max: 40/42/46T (46T tylko dla 1x11) / min: 40T" I to chyba będzie najlepsza opcja zrobić 2x11 30/40 + 11rz 42 i SLX GS - wyjdzie najtaniej i najlepiej. Czy lepiej pobawić się z XT i zostać na trzech blatach? W zasadzie sam sobie odpowiedziałem na pytanie, ale chyba jeszcze szukam potwierdzenia u bardziej doświadczonych kolegów;) Pozdrawiam.
Motke Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 12 minut temu, rafal88 napisał: I to chyba będzie najlepsza opcja zrobić 2x11 30/40 + 11rz 42 i SLX GS - wyjdzie najtaniej i najlepiej. Ta korba wyjdzie trochę boostowata.
Accent_Szaj Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 11 minut temu, rafal88 napisał: W zasadzie sam sobie odpowiedziałem na pytanie, ale chyba jeszcze szukam potwierdzenia u bardziej doświadczonych kolegów;) Trafione w dychę Sam musisz się zastanowić czy potrzebujesz 3x przy zębatce 42 nie ma góry pod którą nie podjedziesz. Co do przerzutki podejdzie do 2x(40/30) i da się skręcić ,ale niestety do 3x M7000 nie podejdzie (jej pojemność to 47T,a potrzebujesz 49T)
Kruk Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 3 godziny temu, rafal88 napisał: (wtedy zdejmę 22T i przestawię manetkę Nie ma jakiejś blokady w lewej manetce która przestawia z 3 na 2 rzędy. Po prostu ograniczasz pracę manetki przerzutką przednią. Dla mnie 3x11 to dużo. Lepiej 2x11 i to wystarczy w zupełności, nie mniej jeśli chcesz koniecznie 3x11 to czemu nie.
Gość Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Trafione w dychę Sam musisz się zastanowić czy potrzebujesz 3x przy zębatce 42 nie ma góry pod którą nie podjedziesz. Co do przerzutki podejdzie do 2x(40/30) i da się skręcić ,ale niestety do 3x M7000 nie podejdzie (jej pojemność to 47T,a potrzebujesz 49T) Co do M7000 to może być różnie ale musimy być pod 11 rzędówU mnie dział w nie uwzględnione konfiguracji 2x10 28/38 11_46, dobrze by było gdyby była opcja sprawdzeniaSądzę tutaj że zmieniarka typu M8000 mogła by to ogarnąć (ale zaznaczam że mogła) tutaj już nie pamiętam czy były z dłuższym wózkiem tutaj kruku by wiedziałJak masz 3x napęd to nie koniecznie musisz z niego rezygnować obecnie na 1x 2x nie wycisniesz tyle to na 3xI bardziej poradzisz sobie na podjazdachPrzerabiałem różne napędy i w sumie sprawdzają się przy różnego typu jeździe oraz terenie w jakim się poruszaszJak jeździsz tylko po płaskim to szkoda się grzebać w 3x bo wtedy nie potrzebny Ci jest blat 22
w0jta5 Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 5 godzin temu, Kruk napisał: Nie ma jakiejś blokady w lewej manetce która przestawia z 3 na 2 rzędy. Były takie, np. SL-M610.
vdcmike Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) Odnośnie ogarniania to jest szansa że XT SGS dałaby radę (tylko 2T poza specyfikację) ogarnąć 3x11. Pojemność napędu masz 18+31 a SGS ma całkowitą 47T. Jeśli nie będziesz korzystał z młynka to i tak wychodzisz poza specyfikację w przypadku GS (również 2T) tak więc pewnie będzie działać ale niekoniecznie idealnie. Blokady manetek 3x do 2x odeszły w niepamięć wraz z seria 4 cyfrową. Edytowane 6 Lutego 2020 przez vdcmike
rafal88 Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Opublikowano 6 Lutego 2020 Dzięki za wszystkie odpowiedzi! 8 minut temu, vdcmike napisał: Odnośnie ogarniania to jest szansa że XT SGS dałaby radę (tylko 2T poza specyfikację) ogarnąć 3x11. Pojemność napędu masz 18+31 a SGS ma całkowitą 47T. Jeśli nie będziesz korzystał z młynka to i tak wychodzisz poza specyfikację w przypadku GS (również 2T) tak więc pewnie będzie działać ale niekoniecznie idealnie. Blokady p.przerzutki 3x do 2x odeszły w niepamięć wraz z seria 4 cyfrową. Potwierdzam, moja manetka SL-M7000 nie ma blokady 2/3 Wybór na 99% padnie na XT SGS - zobaczymy jak to się sprawdzi. Dzięki za pomoc.
Accent_Szaj Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 8 godzin temu, piter614 napisał: U mnie dział w nie uwzględnione konfiguracji 2x10 28/38 11_46, Hehe Piter w sumie racja,teoria swoje praktyka swoje. Choć ja i @Kruk mamy teoretycznie te same napędy(Ja XT,kruk XTR) różnica jest w materiale z jakiego jest wykonany i cenie .Niestety kolega nie może wyregulować,aby idealnie zmieniała manetki M9100. Podsumowując moje wypociny U ciebie mogło działać idealnie ,a u innych może być kicha
Medzamir Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Z własnego doświadczenia napiszę, że zestaw 3x10 Deore 6000 z długim wózkiem ogarnia 42 zęby na kasecie i 40 na blacie. Nie sprawdzałem na stojaku tylko na żywca w terenie, nic się nie urwało. Przy 22x11 łańcuch szura sam o siebie. Jeśli slx 7000 ma podobne wymiary to też będzie działać.Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 5 godzin temu, Accent_Szaj napisał: U ciebie mogło działać idealnie ,a u innych może być kicha Pewnie tak ale mój rower wygląd czasami jak by o nim ktoś zapomniał obecnie napęd nie działa tak bardzo precyzyjnie (wymaga drobnej regulacji) teraz obecnie zajmuję się samochodami więc na razie jest jak jest i aura z oknem lipna Jednak uważam że czasami i w wielu przypadkach ten schemat jaka przerzutka ogarnia jakie przełożenia można sporo naciągnąć i wtedy działa bardzo dobrze nawet bez wstawiania np adaptera który odsuwa przerzutkę od kasety
Kruk Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 10 minut temu, piter614 napisał: Jednak uważam że czasami i w wielu przypadkach ten schemat jaka przerzutka ogarnia jakie przełożenia można sporo naciągnąć i wtedy działa bardzo dobrze nawet bez wstawiania np adaptera który odsuwa przerzutkę od kasety Prawda. można naginać ale bez przesady, bo to pogarsza pracę, jak komuś wszystko jedno jak działa przerzutka to fakt można przesadzać, ale jak ktoś chce normalnej pracy przerzutki to nie przeginajmy. Jak ktoś chce bardzo 2x11 z kasetą 11-46 to prosta rada....Proszę sobie kupić przerzutkę 12 shimano SGS i z końcówką Mxx20 i po problemie, bo tak, przerzutki 12 pod 2x12 działają z manetkami i napędami 11. 1
Accent_Szaj Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 2 godziny temu, Kruk napisał: z manetkami U niektórych nawet z manetkami 12 działają dobrze
rafal88 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Tak trochę słowem podsumowania i zamykając temat. Kupiłem tył XT z wózkiem SGS i zostało 3x11. Przejechałem już ponad 1000km i jest git. W praktyce tył łyknął 42T przy małym blacie z przodu 22T - więc odpowiedź na moje zasadnicze pytanie, jest taka, że się da się i działa. W praktyce użyteczność jest raczej wątpia, ale działa. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Kruk Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 w takim razie zamykam, grunt że wszystko bangla
Rekomendowane odpowiedzi