m-peter Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Czy ktoś z Was wykorzystuje drugie koło do jeżdżenia na trenażerze? Pogoda rozpieszcza więc żal kręcić czasem w domu, z drugiej strony fajnie nie musieć po takiej jeździe zmieniać opony na trenażerową. Zastanawia mnie zakup jakiegoś taniego tylnego koła tylko pod jazdę w domu. Tutaj pytanie o kasetę ponieważ na co dzień mam założoną sporą kasetę (11-40T) w gravelu (którego wykorzystuję do jeżdżenia w domu) a dysponuję też drugą, mniejszą (11-34), którą chciałbym założyć na to drugie koło i użytkować razem z drugim, krótszym łańcuchem. Jak zapatrujecie się na rozpinanie i zapinanie łańcuchów spinkami? Wiem, że dla niektórych spinki to samo zło a inni mają ambiwalentny stosunek o ile rozpina się je tylko raz w roku ;). Czy według Was lepiej kupić taką samą drugą kasetę i użytkować z jednym, nierozpinanym łańcuchem?
korea83 Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Spinka Connex i można rozpinać ile dusza zapragnie. Łańcuch tylko do jazdy w domu to też wygoda bo odpada czyszczenie 😉 1
Gość Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Ja mam osobne koło do trenażera i to tanie z zestawu do Tribana. Łańcuchy mam tylko ze spinkami i raczej nikt mnie nie namówi na piny. Chwila moment i łańcuch rozpięty lub zapięty,a przy dobrej jakościowo spince, to sama przyjemność (używam spinek Connex). Takie tanie koło z dedykowaną pod trenażer oponą, to same zalety.
Gość Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Moim zdaniem pomysł świetny. Sam mam dwa rowery, więc szosą jest uziemiona ale na sezon kupuję nowe koła a obecne zostaje właśnie jako treningówka. Na szczęście udało mi się uratować uszkodzone koło i na trenażer będzie jak znalazł.Gdyby tak się nie stało, zapewne kupiłbym to:https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-28-wzmacniane-8-9-10s-szosa-cz-7469115733?utm_medium=app_share&utm_source=facebookCiężkie jak byk, ale na trenażerze to nie ma znaczenia.
m-peter Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Opublikowano 4 Lutego 2020 25 minut temu, zibi_j1 napisał: Gdyby tak się nie stało, zapewne kupiłbym to:https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-28-wzmacniane-8-9-10s-szosa-cz-7469115733?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Ciężkie jak byk, ale na trenażerze to nie ma znaczenia. Tak, też myślę o czymś podobnym. Ani waga ani wytrzymałość nie jest w tym wypadku raczej istotna. Dzięki wszystkim za potwierdzenie, że moje plany są sensowne
Łukasz_P Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 49 minut temu, Sziva napisał: Ja mam osobne koło do trenażera i to tanie z zestawu do Tribana. Łańcuchy mam tylko ze spinkami i raczej nikt mnie nie namówi na piny. Chwila moment i łańcuch rozpięty lub zapięty,a przy dobrej jakościowo spince, to sama przyjemność (używam spinek Connex). Takie tanie koło z dedykowaną pod trenażer oponą, to same zalety. Masz do spinek dedykowane szczypce czy jakimś patentem ją rozpinasz?
Gość Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Teraz, Łukasz_P napisał: Masz do spinek dedykowane szczypce czy jakimś patentem ją rozpinasz? Posiadam szczypce, ale Connexa rozpinam rękami bez problemu. Wystarczy chwilę poruszać spinką na boki i ładnie się rozpina.
sznurka Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Słuchajcie, łopatologicznie jesteście w stanie wyjaśnić? na razie raczkuję w temacie rowerowym Mam kasetę Sram PG1130, 11-42 T Jeśli chcę do trenażera kupić nowe koło i nie chcę się bawić w zmianę łańcucha muszę kupić do koła nowego dokładnie taką samą kasetę? Przyznam, że chciałabym najbardziej ekonomicznie i komfortowo to rozwiązać. Przymierzam się do zakupu trenażera i chcę oszacować ile dodatkowo nowe koło będzie mnie kosztować.
nctrns Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 @sznurkaTak, najlepiej kupić taką samą kasetę, albo chociaż o takiej samej rozpiętości. Czyli możesz kupić coś tańszego 11-42, albo 11-40 (2 ząbki różnicy nie zrobią problemów).
sznurka Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 11 minut temu, nctrns napisał: @sznurkaTak, najlepiej kupić taką samą kasetę, albo chociaż o takiej samej rozpiętości. Czyli możesz kupić coś tańszego 11-42, albo 11-40 (2 ząbki różnicy nie zrobią problemów). a co oznacza T przy oznaczeniu kasety?
sznurka Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Dzięki. Zastanawiam się czy jest szansa zmieszczenia się w 400 zł bez opony:(
m-peter Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2020 Godzinę temu, sznurka napisał: Dzięki. Zastanawiam się czy jest szansa zmieszczenia się w 400 zł bez opony:( Kaseta, z tego co widzę na jednym ze sklepów ok 270zł, do tego najtańsze koło za 90-100zł i zmieścisz się w budżecie.
JaroYarecki Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Ja w rowerze mam kasetę 8 biegów, 11-34, 3 blaty z przodu a w kole na trenażer (kupione jak najtaniej) 11-34 i niedawno, w ramach ulepszania, zmieniłem tę w rowerze na rozpiętość 11-40 a na trenażerze dalej używam 11-34 bez problemów, bez zmiany łańcucha, nawet przerzutki nie musiałem regulować (warto sprawdzić jakie rozpiętości ogarnia przerzutka, zazwyczaj producent to podaje, ja mam acerę) Zaznaczam jednak, że nie robiłem "prób terenowych", pod dużym obciążeniem tylko takie tam spokojne przejażdżki ale wygląda obiecująco
Rekomendowane odpowiedzi