Skocz do zawartości

Kellys Viper SF- wymiana napędu

oskarito

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będzie bez problemu pasować, ale moim zdaniem nie ma co się pchać z napędy 3x9. To jest najbardziej nieudana wersja napędu - nieprecyzyjna i podatna na deregulację.

3x10, albo lepiej 2x10 działa dużo sprawniej, a jest niewiele droższy obecnie. Można też oszczędzić dając korbę 9 rzędową, bo nie ma dla niej znaczenia co siedzi na tyle.

Opublikowano

Bez przesady, napęd 3x9 jest od 1999 roku i z klasycznymi przerzutkami ( jak np. ta z linku rd-m430 ) działa bardzo ok. Jak chcesz tanio i dobrze - to łap to :

• Lubię to! 1
Opublikowano

Szmat czasu używałem napędu 3x9 (od 2009 roku). Aby zachować taki sprzęt w dobrej kondycji należy przede wszystkim zwracać uwagę na czystość pancerzy. To decydujący czynnik wpływający w dużej mierze na precyzje działania "Mega9". Gdy nie stosowałem zamkniętego systemu pancerzy własnej roboty to wymiana wszystkich linek i pancerzy była niezbędna już po trzech miesiącach użytkowania całego zestawu.

Dodam, że często śmigałem w warunkach, w których niektórym nie chcę się wyjść na dwór z psem :)

Po instalacji systemu zamkniętego złożonego z końcówek z noskami i rurek termokurczliwych wymiana całego zestawu następuje wiele rzadziej. Po roku cały zestaw chodził nienagannie mimo tyrania w błocie, deszczu czy kurzu.

Co do podanych przez Ciebie komponentów to będzie to ze sobą bez problemu działać i współgrać. Zwróć tylko uwagę by pancerze i linki były nowe oraz na to czy hak przerzutki jest prosty. Potem już tylko ustawienie i regulacja zgodnie ze sztuką i będzie śmigać bardzo fajnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.02.2020 o 05:17, PrzeLuka napisał:

Używana ale duuuużo lżejsza

Do tej korby jaka bedzie pasowac kaseta i łańcuch?