staszek.s Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Witajcie. Szarpnąłem się i zakupiłem nową 820kę, w wersji bundle (z czujnikami). Czujniki Garmina, kadencja na korbę, prędkość na piastę.. Póki co testuję w domu ale....Prędkość i kadencję znalazł bez problemu, tyle że cały czas pika że znalazł... W menu czujników co chwilę je traci i radośnie oznajmia że znalazł ... On tak ma czy ja coś źle robię ? Za to tętna nie mogę podłączyć... szuka i szuka... i nic... Druga sprawa... Nie mogę sie doszukać jak konfigurować ekrany (te wyświetlane w czasie jazdy)... Chciałbym mieć co najmniej prędkość, tętno, i kadencję jednocześnie...A póki co danych kadencji nie moge nawet gdziekolwiek znaleść...
pecio Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zwilż elektrody wodą i załóż czujnik na klatkę. Wtedy 820 powinna go wykryć. Jutro napiszę dokładnie jak konfigurować ekrany i ewentualnie rozwiązywać problemy z czujnikami bo to będzie długi wykład.
staszek.s Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2020 Numer z wodą znam - w tym przypadku nie pomógł...
pecio Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 (edytowane) A patrzyłeś do komory baterii czy jest zabezpieczenie przed rozładowaniem.Ja w swoim pasku miałem taki krążek z folii pod baterią. Edytowane 27 Stycznia 2020 przez pecio
Łukasz_P Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge820/PL-PL/GUID-668E2816-63F2-49B6-B67D-E2DBB2CC2B6E.html Kadencja, to "rytm".
staszek.s Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2020 Ok, pasek zadziałał...wygląda na to ze garmin ma elektrody szerzej niz sigma... zlalem woda cały pasek i dziala;) Dzięki za link - o to chodziło chyba Bede próbować;)
Łukasz_P Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Pasek najlepiej nawilżać na całej „gumowej” długości, bo elektrody są bodajże w 4 miejscach.
pecio Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Widzę ,że koledzy już pomogli oraz jednak numer z wodą zadziałał. Tak od siebie dodam ,że warto w menu wyłączać czujniki z których nie korzystamy, oraz zestawy map (regiony w których nie działamy) co przyśpiesza start urządzenia.
staszek.s Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2020 No to sie przejechałem pierwszy raz - co prawda w trybie Indoor we własnym pokoju ale zawsze cos Życie przyjdzie stracić na tych ustawieniach Ale zaczynam ogarniać... Choć nadal nie wiem np dlaczego cały czas w trakcie jazdy, co paręnaście sekund, jestem informowany o znalezieniu czujników... Strasznie to wkurza...
KRL064 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Przyznam że dziwi mnie takie zachowanie mam 820 od dwóch lat i nie informuje mnie ona o znalezieniu czujników jedyne informacje związane z czujnikami pojawiają się gdy należy wymienić baterię w czujniku co w moim wypadku średnio robię dwa razy w roku. Musisz mieć coś źle ustawione lub jest jakiś inny problem, nawet gdy miałem stary trenażer gdzie czujnik był założony na tylnym kole więc dalej od licznika to i tak nie pojawiała mi się informacja że znalazł czujnik następowało to raz po włączeniu licznika.
staszek.s Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2020 Czujnik V jest na tylnym kole, bo rower na trenażerze. Ale... te komunikaty dotyczą wszystkich 3 czujników - każdy z nich, na zmianę, radośnie mnie informuje że się znalazł...:)
Łukasz_P Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Jak dla mnie to fuck up Edge. Wyślij zgłoszenie do supportu.
KRL064 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Niestety nie wiem co może być przyczyną ale zapewne nie jest to standardowa praca 820, pofatygowałbym się do serwisu.
staszek.s Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2020 Kurcze...urzadzenie jest nowe - sam otwierałem pudełko:) Aż tak źle z jakością u nich że nowy sprzęt może już od razu z fuckupem przyjść ??:(
Łukasz_P Opublikowano 29 Stycznia 2020 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Różnie może się zdarzyć. Mają dobry support. Dzwoń, pisz lub czaruj.
staszek.s Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2020 Tak chyba zrobię... Jeszcze...tak myślę... nie sprawdzałem go na drodze - tylko na trenażerze w domu... czy jest możliwe żeby czujniki z trenażera i od garmina, wszystkie ANT+, się wzajemnie jakoś zakłócały ??
pecio Opublikowano 29 Stycznia 2020 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Są znane przypadki kiedy trenażer zakłóca działanie czujników. Trenażery działają na zasadzie silnego magnesu (w dużym uproszczeniu ). U mnie też jest piknięcie po włączeniu garniaka jak znajdzie czujniki i telefon a potem już spokój. Zobacz jaki masz numerek softu i jak starszy zrób aktualizację. Jak aktualny to zrób reset i wypróbuj garniaka w plenerze na rowerze. Uwaga taka mała przez parę kilometrów będzie się kalibrował czujnik prędkości o czym na końcu cię poinformuje. Jeżeli wtedy nic to nie da i dalej jest ten problem sprawdź napięcie na bateriach nie powinno być mniejsze niż 2 V. Jeżeli baterie ale raczej w to wątpię to je wymień . W innym przypadku kontakt z suportem Garmina i ewentualnie odsyłka do nich.
staszek.s Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2020 Soft aktualny, po rozpakowaniu i sparowaniu z telefonem i wifi, powiedział że ma aktualizację i sobie zrobił. Aktualnie mówi że jest aktualny. Spróbuje popołudniu się przejechać - kółko muszę zmienić żeby opony nie zniszczyć...i zobaczę
staszek.s Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2020 Temat czujników się rozwiązał - za daleko komputerkowi do tylnego koła... Wczoraj położyłem dziada na stołeczku z boku, zamiast na kierownicy - ani raz się nie pokazało info o czujnikach... Teraz tak - czy nie mając zewnętrznego pomiaru mocy, mogę podpiąć jakoś trenażer do Garmina, jako właśnie czujnik mocy ? Wiem że mogę podpiąć jako trenażer sterowalny z komputerka, ale mi trenażerem steruje apka od Elite... a zależało by mi żeby Garmin dostał dane o mocy...
pecio Opublikowano 30 Stycznia 2020 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Mam Tacxa Fluxa i u mnie nie ma problemów z równoczesnym "podpięciem " komputera , telefonu i Garmina . Fakt nie używam tego jednocześnie ale np komputer steruje trenażerem i równocześnie działa Garmin czytając dane. Jest też możliwość aby Garmin sterował pracą trenażera np . odtwarzająć twoją jakąś trasę czy kurs. Opcji jest multum i tak naprawdę musisz sam poeksperymentować (to chyba najlepsza frajda).
staszek.s Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Opublikowano 3 Lutego 2020 Udało mi się wczoraj pojeździć na dworze... Faktycznie - problemu z czujnikami nie ma, prędkość i obw ód koła się ładnie skalibrowały. Podpięcie trenażera jako dane o mocy też zadziałało:)
gery77 Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Witam, i jak mam ten sam problem ale tylko z czujnikiem kadencji (HRM i Predkość jest ok). Używam od 2 lat licznika rowerowego Edge 820. Ostatnio mam problem z wyskakującym co kilka sekund ciągłym komunikacie "Wykryto czujnik rytmu". Na początku myślałem że to problem może słabej baterii, ale wymieniłem na nową (2 razy) i ten komunikat cały czas występuję co dodatkowo jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym. Powiem szczerze że to notoryczne wykrywanie czujnika jest to dość irytujące w czasie jazdy. Oczywiście mogę go wyłączyć, ale przecież nie o to w tym chodzi.
staszek.s Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Opublikowano 2 Lipca 2020 Spróbuj przestawić licznik bliżej czujnika...nawet na chwile trytka do ramy i sie przejedz...u mnie pomogło ustawienie komputerka bliżej czujników. Problem zniknął.
gery77 Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 3 minuty temu, staszek.s napisał: Spróbuj przestawić licznik bliżej czujnika...nawet na chwile trytka do ramy i sie przejedz...u mnie pomogło ustawienie komputerka bliżej czujników. Problem zniknął. To nie pomoże. Ściągnąłem czujnik z korby i dzieje się tak nawet jeśli kręcę nim bezpośrednio nad licznikiem. Cały czas ten sam komunikat. Tak jakby tracił na mikrosekyndę łączność. Wskazania kadencji na liczniku nie są zakłócone przez tą "anomalię". Załączam link do krótkiego gif-a ukazującego problem: https://photos.app.goo.gl/FqrPJgPbgenhW1UG6
eathan Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 @gery77 rozumiem, że usuwałeś czujnik z Garmina i dodawałeś od nowa? Jeżeli nie to sprawdź. Ostatecznością jest pełne reset licznika i ponowna konfiguracja plus podłączenia czujnika.
Rekomendowane odpowiedzi