Skocz do zawartości

Podłączenie trenażera Elite Novo Force do komputera stacjinarnego

Boro71

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
strava.png
endomondo.png

Witam :)

Rozważam zakup trenażera ELITE NOVO FORCE + czujnik Misuro B+. Mam pytanie: czy ten trenażer będzie można połączyć z komputerem stacjonarnym wykorzystując adapter bloototh np. Adapter SAVIO BT-040  na USB dostępny w Media Expert za 21 zł i nie korzystać z dużo droższego ANT+. Jeśli ma ktoś doświadczenie w tym temacie z góry dziękuję za podpowiedź.

Edytowane przez Boro71
Opublikowano

Ponoć z BT są problemy i lepiej przez ANT+. Jeśli chodzi o misuro również piszą w netach, że nie jest to tak dobre rozwiązanie jak własne czujniki. I w sumie nic dziwnego bo o ile prędkość z rolki sobie bez problemu wyliczy to kadencję już nie. Biorąc pod uwagę ceny to wyjdzie na jedno.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź. Najważniejsze nie mieć problemów i niepotrzebnie się denerwować. ELITE Novo Force to na początek chyba dobra opcja w nie za dużym budżecie. Można już coś podziałać w domu gdy pogoda za oknem nie za bardzo i jest jakaś możliwość podłączenia go do komputera, a to znowu pozwala nie zanudzić się przy kręceniu kolejnych kilometrów.

Opublikowano
16 godzin temu, Medzamir napisał:

Ponoć z BT są problemy i lepiej przez ANT+

Masz ten trenażer o którym mowa w temacie?

Jak tak,to podłącz go dla @Boro71 pod najzwyklejszy laptop z BT nie używając ANT+ i sprawdź czy działa.Producenci często na siłę wciskają,zbędne dużo droższe produkty.

Opublikowano

Miałem trenażer ELITE NOVO FORCE i  Misuro B+ jak napisał @Accent_Szaj miałem go podłączonego bezpośrednio do lapka przez BT + osobno czujnik Pulsu i Kadencji sparowany z Garminem 820 wszystko działało bez problemowo.

• Pomógł 1
Opublikowano
15 minut temu, KRL064 napisał:

wszystko działało bez problemowo.

No i taką pomocną odpowiedź to ja rozumie ;) 

Opublikowano

@Accent_Szaj Mam Qubo Digital Smart B+. I ma to to wbudowaną jakąś wersję misuro. Nie chce się połączyć z 3 telefonami po BT. ANT+ bez problemu ale kadencja działa z niezłym opóźnieniem. Tak samo na kompie, z którym łączę się dzięki modułowi Magene. Ale chyba sobie kupię ten BT Savio bo przydałby mi się do kompa a przy okazji sprawdzę czy z tym trenażer się połączy.
W każdym razie własne czujniki to dodatkowy plus bo w sezonie zabiera się je ze sobą.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wielkie dzięki za informację :) 

Czyli można zacząć zabawę z trenażerem. Choć i wczoraj i dziś pogoda jeszcze dopisuje, więc można coś na dworze ogarnąć.

Serdecznie pozdrawiam :)

Opublikowano
W dniu 4.01.2020 o 11:02, KRL064 napisał:

Miałem trenażer ELITE NOVO FORCE i  Misuro B+ jak napisał @Accent_Szaj miałem go podłączonego bezpośrednio do lapka przez BT + osobno czujnik Pulsu i Kadencji sparowany z Garminem 820 wszystko działało bez problemowo.

Jestem zadowolony z Novo Force i dokupiłem czujnik Misuro B+. Przeprowadziłem instalację jak w instrukcji., Raczej nie da się tego chyba sknocić. Niestety u mnie to nie działa. Próbowałem na telefonie i na laptopie. Aplikacja myETraining pokazuje bzdury. Prędkość 4 km/h i moc (choć jej mierzyć nie powinien) 5W. No aż tak słaby nie jestem. Wyjmowałem z czujnika baterie i próbowałem jeszcze raz ustawić wszystko ale dalej lipa. Wyrzucone pieniądze (ponad 200 zł) na czujnik w błoto -:(

Opublikowano

Trudno wskazać mi przyczynę, widzę na różnych forach że faktycznie są przypadki że połączenie z Misuro B+ nie funkcjonuje prawidłowo. Ja sprzedałem swój trenażer koledze i mimo że u mnie działał z laptopem bez problemowo po przeniesieniu sprzętu do kolegi okazało się że u niego nie ma możliwości sparowania go z lapkiem lub inaczej nie potrafiliśmy tego zrobić. 

Natomiast całość wystartował na telefonie i do dziś tak działa. 

Opublikowano

Ja mam co prawda Elite Turno z czujnikiem misuro, ale powinno być podobnie. po pierwsze trzeba go skalibrowac pod dany trenażer (liczba kliknięć guzikiem w komorze baterii), u mnie czujnik podpięty jest do licznika bryton i tam z poziomu licznika trzeba jeszcze ustawić odpowiedni rozmiar koła (stosuje się odpowiedni mnożnik), w innym wypadku rzeczywiście kosmiczne wartości się pojawiały.

Opublikowano
38 minut temu, ComaR napisał:

Ja mam co prawda Elite Turno z czujnikiem misuro, ale powinno być podobnie. po pierwsze trzeba go skalibrowac pod dany trenażer (liczba kliknięć guzikiem w komorze baterii), u mnie czujnik podpięty jest do licznika bryton i tam z poziomu licznika trzeba jeszcze ustawić odpowiedni rozmiar koła (stosuje się odpowiedni mnożnik), w innym wypadku rzeczywiście kosmiczne wartości się pojawiały.

Jeśli chodzi o liczbę kliknięć w komorze przy baterii to dla Novo Force  jako innych (bo nie ma go w spisie) powinno być 1. Tak też zrobiłem choć jak nie działało to wyjąłem baterię i próbowałem też w ogóle bez kliknięć. 

Opublikowano

Czy to nie na forum był problem Misuro B+ z Zwiftem ? Przy tym trenażerze, Zwift potrzebuje prędkość obrotową koła ( a nie prędkość obrotową rolki).Tym samym misuro raczej bezpośrednio nie zadziała z Zwift, bo będzie podawał dużo większą prędkość obrotową rolki.