MacCypGda Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Cześć. Ostatnio stałem się właścicielem sztycy Rock Shox Reverb. Problem w tym, że nie jestem w stanie jej "włożyć" na tyle głęboko w rurę pod siodłową, żeby w pełni wysunięta była dla mnie na odpowiedniej pozycji. Czy można jeździć na sztycy która nie jest w pełni wysunięta? Czy ewentualnie są jakieś metody żeby skrócić skok (maksymalne wysunięcie)?
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Czyli kupiłeś zbyt długą tak to mam rozumieć?Podaj jaki skok kupiłeś?Z tego co się orientuję tu takie zabiegi robił wichu Workshop, poprzez dorobienie jakiejś tulejki dystansowej która obniża skok
MacCypGda Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2020 8 minut temu, piter614 napisał: Czyli kupiłeś zbyt długą tak to mam rozumieć? Podaj jaki skok kupiłeś? Z tego co się orientuję tu takie zabiegi robił wichu Workshop, poprzez dorobienie jakiejś tulejki dystansowej która obniża skok Na to wychodzi, że jest zbyt długa. Niestety nie miałem wyboru - kupiłem cały rower. Skok to 100mm. Muszę ją "schować" około dwóch cm żeby było ok i według mnie to używanie tej sztycy w takiej konfiguracji nie będzie miało sensu - jest to mało praktyczne. Dodatkowo nie wiem czy jej nie uszkodzę jeżdżąc w taki sposób.
Kruk Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 To chyba musisz ją sprzedać i kupić inną.
MacCypGda Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2020 45 minut temu, piter614 napisał: Zrób foto pokaż jak wystaje?
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 I na prawdę nie można tego niżej wcisnąć w rurę by wystawało mniej?
MacCypGda Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2020 53 minuty temu, piter614 napisał: I na prawdę nie można tego niżej wcisnąć w rurę by wystawało mniej? Niestety nie da się. Rura pod siodłowa się zwęża i to co pokazałem na zdjęciu to max
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jak będziesz jeździł na w pełni nie wysunietej nic się jej nie stanieNie ma znaczenia czy będzie wysunięty pół czy cała, nie zapowietrzy się ani nie zepsujeJedynie pamiatam by nie ciągnąć lub podnosić na siodełko gdy jest sztyca schowanaTak jak pisałem musiał byś pisać do wichu Workshop wiem że oni na tokarce coś dorabiają i montują by sztyca miała mniejszy skok
Ares Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jasne, że można jeżdzić na nie w pełni wysuniętej sztycy. Kwestia tylko taka, że takie użytkowanie mija się z celem czyli lepiej wsadzić tradycyjną sztycę. 1
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Musiał byś napisać do sziva ona dawała sztyce do wicha na zmianę skoku
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Hej! U mnie była taka sytuacja, że sztyca miała skok 125mm i było to dla mnie o 25mm za dużo (pomimo wsuniętej na maksa części dolnej). Ciągłe ustawianie kuprem odpowiedniej wysokości było dla mnie mordęgą, ale tutaj z pomocą przyszedł Wichu Workshop. Dorobili w środku jakąś tulejkę i skrócili mi skok do 100mm. Sztyca cały sezon chodziła jak ta lala. Całość kosztowała około 150 złotych i przy okazji zrobiony był pełen serwis sztycy. Mogę tylko polecić zarówno zabieg skrócenia skoku, jak i Wichu Workshop.
Ares Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 To nie jest przypadek taki jak u koleżanki @Sziva Tu nie ma dobrego rozwiązania poza zmianą sztycy, zmianą ramy czy roweru lub opcją kombinacyjną, która spowoduje, że idea myk myka zostanie mocno zniwelowana. Można tak użytkować rower no ale to już zależy od użytkownika. Ja bym jednak zalecał tej się pozbyć i kupić taką jak należy. 2
MacCypGda Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2020 Dziękuję wszystkim za porady. Postanowiłem, że pozbędę się Reverba na rzecz klasycznej sztycy karbonowej Udanego weekendu!
Rekomendowane odpowiedzi