Skocz do zawartości

Dylemat odnośnie trenażera

lukglo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

aktualnie używam Merida Crossway MD40 + Elite Rampa + Zwift ogólnie jestem zachwycony ale naszła mnie pewna myśl. Teraz jeżdżę na zamykanym korytarzu w bloku, najbliższym sąsiadom nie przeszkadza dźwięk trenażera, tak samo nie budzę nim syna. W przyszłym roku sytuacja się zmieni, przeprowadzam się do mieszkania gdzie już nie będę miał takiego korytarza i będę musiał jeździć w wiatrołapie lub przedpokoju. Jak znam żonę to będzie jojczyła, że głośno i, że syna obudzę (tu jej akurat muszę przyznać rację). Pomyślałem, że przejeżdżę ten sezon na Rampie, a na przyszły kupię coś Direct Drive. Powoli robię research ale nie wiem czy DD nada się do mojego roweru, do tego wszędzie dają kasetę 11, a ja mam napęd 3x9. Będzie coś z tego czy raczej nie ma opcji? 

Opublikowano

Bębenek Shimano pod 11spd jest taki sam jak pod 9 czy nawet 8spd więc większych obaw nie ma. Po prostu będziesz musiał się sam zaopatrzyć w dodatkową kasetę. Co do hałasu. U mnie narzekają tylko osoby piętro niżej ale to chyba kwestia grubości stropu. 

Opublikowano
3 minuty temu, Red napisał:

Bębenek Shimano pod 11spd jest taki sam jak pod 9 czy nawet 8spd więc większych obaw nie ma. Po prostu będziesz musiał się sam zaopatrzyć w dodatkową kasetę. Co do hałasu. U mnie narzekają tylko osoby piętro niżej ale to chyba kwestia grubości stropu. 

No to mnie uspokoiłeś z kasetą. Ja będę musiał kupić bezdźwiękowy :D. Prosem nie jestem, na Watach liczonych w tysiącach mi nie zależy jedynie chodzi mi o dźwięk, a raczej jego braku.

Opublikowano

Zainteresuj się Wahoo KickR Core. Mega cichy i bardzo fajnie działający trenażer. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
19 godzin temu, Red napisał:

Zainteresuj się Wahoo KickR Core. Mega cichy i bardzo fajnie działający trenażer. 

Jeżdżę na Kickr Core oglądając z żoną seriale wieczorem. Słychać tylko napęd (i chłodzący mnie wentylator), trenażera nie słyszę w ogóle. Ma jednak swoje wady - kwestia przenoszenia jest problemem. W wyższym modelu jest uchwyt, a w Core niestety trzeba łapać w niewygodny sposób, a to cholerstwo waży swoje. Tak czy siak nie kupiłbym innego :)

Opublikowano
Godzinę temu, wojtek.k napisał:

Jeżdżę na Kickr Core oglądając z żoną seriale wieczorem. Słychać tylko napęd (i chłodzący mnie wentylator), trenażera nie słyszę w ogóle. Ma jednak swoje wady - kwestia przenoszenia jest problemem. W wyższym modelu jest uchwyt, a w Core niestety trzeba łapać w niewygodny sposób, a to cholerstwo waży swoje. Tak czy siak nie kupiłbym innego :)

Czy jest jakieś ryzyko uszkodzenia roweru jeśli podnoszę przymocowany Kickr Core za tylne widełki ramy? 

Opublikowano
6 minut temu, RadS napisał:

Czy jest jakieś ryzyko uszkodzenia roweru jeśli podnoszę przymocowany Kickr Core za tylne widełki ramy? 

Nie mam pojęcia, ale nie sądzę :D 

Opublikowano
13 minut temu, RadS napisał:

Chodzi Ci czy te zwisające 20 kg uszkodzi ramę? Nie bardziej, niż Twoje 70-80 kg obciążające widełki od góry przy wjechaniu w nierówność, gdzie to obciążenie zwiększa się jeszcze gdzieś z dwukrotnie 😉

• Pomógł 1
Opublikowano
6 minut temu, Łukasz_P napisał:

Chodzi Ci czy te zwisające 20 kg uszkodzi ramę? Nie bardziej, niż Twoje 70-80 kg obciążające widełki od góry przy wjechaniu w nierówność, gdzie to obciążenie zwiększa się jeszcze gdzieś z dwukrotnie 😉

No właśnie zastanawiałem się, czy jest jakaś różnica między ciężarem naciskającym z góry na mocowanie osi a zwisającym z niego.

Łapanie jedną ręką za widełki jest dla mnie najłatwiejszym sposobem na przenoszenie Core'a.

Opublikowano

Nawet jeśli miałaby być różnica, to obciążenie trenażera będzie co najmniej 5x mniejsze, więc bez stresu :)

Opublikowano (edytowane)

Ja miałęm podobny dylemat jak Ty i zdecydowałem sie na używany rower spinningowy plus pomiar mocy w pedałach. Wyjdzie wiecej niż za trenażer DD i jest mniej funkcjonalnie bo opór muszę sam ręcznie regulować, natomiast jest naprawde cichutko plus nic nie brudzi, a ma rowerek ma kółka i wozi sie go jak cięzki odkurzacz. :)

f

Edytowane przez tygrysek
Opublikowano
W dniu 23.12.2019 o 19:11, lukglo napisał:

Cześć!

aktualnie używam Merida Crossway MD40 + Elite Rampa + Zwift ogólnie jestem zachwycony ale naszła mnie pewna myśl. Teraz jeżdżę na zamykanym korytarzu w bloku, najbliższym sąsiadom nie przeszkadza dźwięk trenażera, tak samo nie budzę nim syna. W przyszłym roku sytuacja się zmieni, przeprowadzam się do mieszkania gdzie już nie będę miał takiego korytarza i będę musiał jeździć w wiatrołapie lub przedpokoju. Jak znam żonę to będzie jojczyła, że głośno i, że syna obudzę (tu jej akurat muszę przyznać rację). Pomyślałem, że przejeżdżę ten sezon na Rampie, a na przyszły kupię coś Direct Drive. Powoli robię research ale nie wiem czy DD nada się do mojego roweru, do tego wszędzie dają kasetę 11, a ja mam napęd 3x9. Będzie coś z tego czy raczej nie ma opcji? 

Od trzech lat jeżdżę na trenażerze DD z napędem 3x9. Do swojego trenażera dostałem podkładki, które pozwalają na użycie takiej kasety. Nie ma z tym żadnego problemu.

Opublikowano
W dniu 27.12.2019 o 14:26, RadS napisał:

Jeśli jest jakieś ryzyko to takie że słabo zamocowany, zwisajacy trenażer gruchnie z hukiem na ziemię 😂 Generalnie to nie ma ryzyka 

• Lubię to! 1