Skocz do zawartości

Dylemat co kupić - spinning czy trenażer

tygrysek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie obecnie jestem już po zwrocie kasy za trenażer Elite Aleno Smart (700 zł), który oddałem w ramach reklamacji z uwagi na źle działającą elektronikę  i rozważam w sumie 2 opcje - albo spinning, albo trenażer DD.

Za trenażerem DD przemawia:

- możliwość jazdy w Zwifcie plus korzystania z aplikacji typu Rouvy itd.

- większa pewność co kupuje (takie trenażery ma tysiące osob w Polsce)

- trochę niższa cena od porządnego spinningu z pomiarem mocy

za spinnigiem przemawia:

- większa wygoda (spinning po treningu będzie służył za wieszak na klamoty, można go przesunąć na kółkach);

- brak konieczność inwestycji w rower (mam 2 rowerki - jeden wolnobieg z  8 rzędami z tyłu, drugi 6 rzędowy wolnobieg) - do direct drive pewnie potrzebował bym kupić nową przerzutkę  i kasetę 10-11 rzedów,

- walory estetyczne - smar, zapach opon, konieczność trzymania roweru na balkonie, kontra spinning trzymany w kącie za szafą

- brak zużycia roweru;

-

Opcja 3 ewentualnie - możliwość  kupienia tanszego spinninga plus dokupienia oddzielnego pomiaru mocy, który potem będzie służył w trakcie sezonu na rowerku gravel i umożliwi jazde spinningiem na zwifcie (mam pomiar kadencji i pulsometr działające przez ANT+)

na chwilę obecną chyba bardziej jestem za opcją 3 ze spinnigiem, z racji tego że z trenażerów już 2 korzystałem i zawsze była to lekka zamaracha z wyjęciem roweru z balkonu,. zamocowaniem go a potem z demontażem. Spining  to byłoby coś nowego i na dodatek miałbym pomiar mocy na sezon letni

Ale może wy coś podpowiecie? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i krytykę bo to będzie zakup na lata, mój budże to 2,5 do 3,5 tysiąca.

Opublikowano

Pomiar mocy zamierzasz kupić w pedałach? Bo jak w korbie to kiepsko widzę taką podmiankę na lato. Spinning zajmuje podobną ilość miejsca co rower z trenażerem więc i jego upchniesz za szafą ale wielkie koło zamachowe robi robotę.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak mysle o pomiarze mocy w pedalach, widzialem ze mozna kupic takie juz za 1800 zl lub jakies uzywki.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem czy temat nadal aktualny ale ja w listopadzie stałem przed podobnym dylematem i ostatecznie wybrałem spinninga Kettler Ergorace. Jest na Allegro nawet teraz kilka sztuk. Mojego nabyłem za 1750 zł. Jest na prąd. Opór się zmienia magnetycznie. A co jest największa jego zaletą (odkrytą dosłownie przed tygodniem) to możliwość podpięcia go kablem USB do komputera i śmiganie na programie Rouvy :):):) nie działa niestety na Zwifcie. Ale na Rouvy jest rewelacja: sam dostosowuje opór do nachylenia terenu. Jest możliwość konfiguracji wielkości koła w Twoim wirtualnym rowerze, ustawienia biegów itd. Rewelacja!!!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Pomógł 1
Opublikowano

@benmal

Hej dzięki że się odezwałeś

Ja zrobilem podobnie jak Ty, ale wyszlo  trochę drożej. Kupiłem używany rower Horizon S3 za 700 zł, do tego pomiar mocy w pedałach Favero Assioma Uno za jakieś 1800 zl i dongle Ant+ za kilkadziesiat złociszy.

U mnie nie ma zmiany poziomu obciążenia z poziomu aplikacji, natomiast działa bardzo dobrze ze zwiftem, pomiar mocy to jednak bardzo dokładne odwzorowanie jazdy.

Nad Kettlerem też sie zastanawiałem, ale zniechęcił mnie fakt, ze lepiej zorientowany sprzedawca uświadomił mnie że firma Kettler niestety zbankrutowała - w zwiazku z czym może być problem z dostępnościa części zamiennych, ew. naprawą i aktualizacją oprogramowania 😩

Ale mam nadzieję że ty będziesz dlugo i szczęśliwie ujeżdzał w domu tego rumaka. 😃

Opublikowano

Wow, a nie wiesz kiedy zbankrutowali?
Bo niedawno szukałem ich aktualnej aplikacji Kettler World Tours i jakoś dosłownie przed miesiącem wypuścili wersje 3.0

Opublikowano

Hej, wiem że jak szukałem roweru w grudniu i styczniu, to juz mi powiedzieli że kettler zbankrutował.

Ale jako że jestem prawnikiem i troche siedze w tym temacie, to niekoniecznie bankructwo (upadłosć) oznacza ze firma fizycznie znika z rynku. Bardzo często to jest po prostu jakaś forma transformacji tego podmiotu, podziału lub ktoś wykupuje prawa patentowe do ich produktów i produkuje to dalej tylko pod inną nazwą.

Więc jest bardzo możliwe że jakaś cześć Kettlera dalej funkcjonuje i wydaje oprogramowanie

@benmal

Twoj rower ma pomiar mocy?

51 minut temu, benmal napisał:

Wow, a nie wiesz kiedy zbankrutowali?
Bo niedawno szukałem ich aktualnej aplikacji Kettler World Tours i jakoś dosłownie przed miesiącem wypuścili wersje 3.0

twój rower ma pomiar mocy?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak, ma jakiś pomiar mocy i nawet przez USB to się komunikuje z programem Rouvy. Ale nie znam się na tym za bardzo i nie umiem opisać jak to działa bo na pewno nie ma ANT, Bluetooth ani nic w tym stylu. Nie da się właśnie z tego powodu połączyć go ze Zwiftem. Natomiast Rouvy odczytuje ten pomiar mocy i nawet sam oblicza moje FTP co jakiś czas przy dłuższych trasach i aktualizuje mój profil. Te pomiary wydają się dość wiarygodne. Natomiast nie umiem nic więcej powiedzieć.

Opublikowano
5 godzin temu, benmal napisał:

Tak, ma jakiś pomiar mocy i nawet przez USB to się komunikuje z programem Rouvy. Ale nie znam się na tym za bardzo i nie umiem opisać jak to działa bo na pewno nie ma ANT, Bluetooth ani nic w tym stylu. Nie da się właśnie z tego powodu połączyć go ze Zwiftem. Natomiast Rouvy odczytuje ten pomiar mocy i nawet sam oblicza moje FTP co jakiś czas przy dłuższych trasach i aktualizuje mój profil. Te pomiary wydają się dość wiarygodne. Natomiast nie umiem nic więcej powiedzieć.

Ważne, że masz możliwość korzystania z aplikacji treningowej. Słyszalem o Rouvy dobre opinie, może kiedyś tez spróbuje

Opublikowano

Polecam :)
Dużo fajnych tras. Wydaje się technologicznie nieco z tyłu za Zwiftem ale plusem jest to ze trasy są video a nie jak w grze komputerowej i druga sprawa to cena. Jak płacisz w koronach czeskich to wychodzi koło 27 zł miesięcznie. Jest też możliwość wykupienia subskrypcji rodzinnej dla maks 3 osób z Tobą łącznie. Wtedy wychodzi kilkanaście zł od osoby. A na początek jest 14 dni za darmo.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Chce kupić kettler ergoracer ale nie wiem jaki model bo są podobno wersje bez interwałów chodzi mi taki starszy model Poza tym nie wiem jak to podłączyć z rouvy rozumiem ze musi być przejściówka z rs na USB ? Z góry dzięki za podpowiedz

Opublikowano
22 godziny temu, konr11 napisał:

Chce kupić kettler ergoracer ale nie wiem jaki model bo są podobno wersje bez interwałów chodzi mi taki starszy model Poza tym nie wiem jak to podłączyć z rouvy rozumiem ze musi być przejściówka z rs na USB ? Z góry dzięki za podpowiedz

@konr11

Kettler jakiś czas temu zbankrutował, z rok temu jego rowery były przecenione jako ostatnie sztuki,

Upewnij się przed zakupem czy do tego roweru są dalej dostępne części zamienne.