Skocz do zawartości

ELITE QUBO DIGITAL SMART B+, piski w napędzie?

Rowil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tamtym tygodniu kupiłem  ELITE QUBO DIGITAL SMART B+  i mam pytanie.Po podłączeniu do programu Myetraining i jazdy na mapach podczas zwiększania obciążenia lub zmniejszania przez program strasznie coś piszczy (pisk raczej elektroniczny niż mechaniczny) w napędzie trenażera, czy to normalny objaw czy też jakaś wada???

Opublikowano

U mnie nic nie szumi. Masz tak tylko na mapach a na reszcie nie?

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tylko na mapach bo z nich dostaje obciążenie, jak jadę normalnie to nic nie piszczy, tylko raz zapiszczy jak podłącze do zasilania. 

Opublikowano

To znaczy, że z reszty nie masz obciążenia? Sprawdź jazdę na jakimkolwiek filmie albo wejdź w treningi i wybierz tryb poziomu. Z niego możesz dokładać obciążenie po trochu czyli przez wszystkie 16 poziomów. Ale tak czy siak taki dźwięk to nic normalnego.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam. Posiadam także ten trenażer od około tygodnia. Mój problem wyglada tak, ze łącząc się ze zwiftem (na telefonie) i ustawiając tam Trainer Difficulity na 100% nie odczuwam zmian obciążenia podczas jazdy. Czy to normalne? Sytuacja wyglada podobnie przy połączeniu z licznikiem (wahoo elemnt bolt). Łączy się, wszystko mogę regulować jednak jak wybiorę z licznika trasę to trenażer kompletnie nie reaguje na nachyleni terenu. Proszę o porady. Dziękuje i pozdrawiam 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy problem został rozwiązany?

U mnie zaczął piszczeć podczas zmiany obciążeń. Kiedyś było słychać ttlko cichy dźwięk silnika. Pierwszy pisk to podłączenie do zasilania, później już w czasie jazdy kiedy Zwift zmienia obciążenie. Zastanawiam się czy jakiś smar nie wytopił się np z prowadnicy?

Opublikowano

Jeśli piszczy przy podłączeniu do zasilania, to może jakaś cewka daje o sobie znać?

Opublikowano

U mnie też zaczął piszczeć, jakoś na początku stycznia. Po podłączeniu i podczas zmiany obciążenia. Na razie stosuje zasadę mechaników samochodowych - jeżdżę, obserwuję. Jeśli wcześniej nie padnie, to w miarę możliwości najdalej za miesiąc oddaję na gwarancję.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i stało się. Pisk przy włączaniu do prądu i odpaleniu apki przeraźliwy, w trakcie treningu podczas zmiany obciążenia też ale tu już w zależności od zmiany mocy - im więcej tym głośniej i dłużej. Oddałem do sklepu i kasę zwrócili. Teraz tak czy siak będę czekać do jesieni i jeżeli nie zdecyduję się na coś lepszego to prawdopodobnie wezmę Vortexa o ile będzie dostępny. Ale nie dlatego, że nabrałem niechęci do Qubo, bo ciągle uważam że to super trenażer ale ot tak dla jakiejś odmiany i możliwości porównania.