Skocz do zawartości

Niedrogi bagażnik samochodowy na rower

tol2di

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie jaki niedrogi bagażnik polecicie do samochodu, odrazu powiem nie posiadam chaka i nie zamierzam go montować.

Edytowane przez SpiderMAN
Ortografia!!!
Opublikowano

No to zostaje ci opcja dachowego lub na klapę bagażnika. Co do drugiej opcji zdania są podzielone a do tego większość z nich zasłania światła i tablicę rejestracyjną. Odnośnie wyboru najlepiej wpaść do jakiegoś sklepu z bagażnikami i samemu je pomacać. Ja tak pojechałem z myślą, że kupię najtańszy poniżej 100zł a jak sam pooglądałem to wyszedłem ze sklepu biedniejszy o ponad 200zł a jakbym mógł sobie pozwolić to wziąłbym taki za 400 :). Ostatecznie kupiłem Thule FreeRide 532.

Opublikowano

problem w tym że niemam fabrycznie zamontowanych relingów a zwykłe belki wyglądają paskudnie i woził bym je przez cały rok bo nie mam gdzie schować.

Opublikowano (edytowane)

A ile to jest nie drogo? Najtańsza opcja to belki na dach, ale poza wyglądem ma to też swoje wady - bardzo podwyższa samochód, szumi i ogranicza osiągi.

Jeśli bagażnik na klapę to raczej taki, który mocuje się wysoko. Taki nie zasłania świateł i rejestracji, ale nie znajdziesz nic podobnego taniej niż 2-3x drożej niż belki i uchwyt. No i jak masz sedana to raczej odpada.

Edytowane przez seraph
Opublikowano

Bierz najtańszego Thule, warto dopłacić do przemyślanego rozwiązania. Ja pożałowałem i przy każdym użyciu żałuję.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, foxy napisał:

po zamontowaniu na klape nie zasłania niczego

Pewnie zależy od samochodu. U mnie bagażnik tego typu powodował że światła były zasłaniane przez koła. Niby przez szprychy światła widać jednak z formalnego punktu widzenia było to niezgodne z przepisami. Także przed zakupem bym to sprawdził zwłaszcza że jak napisałeś w instrukcji są podane dane dotyczące montażu w różnych autach.

Opublikowano (edytowane)

Kolega zwyczajnie nie napisał czym jeździ, więc można tylko gdybać czy coś zasłoni, bo są różne samochody. Jedne mają rejestrację na zderzaku, inne na klapie, jedne mają światła nisko, a drugie w słupkach po bokach okna. W takim Fordzie Focusie (mk1 i 2) choćbyś na głowie stanął to rower na klapie coś zasłoni i już...

Edytowane przez seraph
Opublikowano

Ja zastanawiam się nad:

ROCKBROS Suction Cup Bike Rack Car Roof-Top Cycle Rack 

W UK około £140

Opublikowano

Mam Nissana Note wersja e11 światła w słupkach i na zderzaku,rejestracja na klapie oraz wycieraczka na szybie tylnej.

Opublikowano

Jeżeli nie szkoda Ci samochodu, to bierz na klapę. Plusy są takie, że łatwo i szybko demontujesz taki bagażnik i nie musisz z nim jeździć cały czas, ale wg mnie nie ma takiego bagażnika na klapę, który by nie uszkodził auta choćby w minimalnym stopniu.

Thule jest drogie w zakupie, ale jakościowo wg mnie najlepsze. Ponieważ często zmieniam samochody to i często bagażniki kupuję. Przerobiłem kilku producentów i obecnie nie szukam nic innego - tylko Thule. Belki na dach inne niż Thule zamontowałbym tylko na relingi.

Poszukaj na alledrogo używanych belek do Nota np:

https://allegro.pl/oferta/oryginalny-bagaznik-dachowy-nissan-note-i-7997111918

i kup dodatkowo uchwyt na rower.

pozdrawiam,

Bartek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja polecam Thule Proride mam 4szt Thule Proride 591  i jestem zadowolony, gdybym teraz kupował to pewnie kupiłbym nowszy model Proride 598, według mnie lepsze mocowanie paskami koła do uchwytu.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie co sądzicie o tym bagażniku firmy AMOS bo temat wożenia roweru wrucił jak bumerang.

Co sądzicie o bagaznikach na belki do przewożenia roweru bez przedniego koła ?

Jaki bagaznik kupić na dziecięcy rowerek z 12 calowymi kułeczkami plus boczne kułka.

Opublikowano
Godzinę temu, tol2di napisał:

Jaki bagaznik kupić na dziecięcy rowerek z 12 calowymi kułeczkami plus boczne kułka.

14 cali z Decathlon da się złapać na zwykły bagażnik za ramę. Kółeczka boczne radzę zdjąć bo strasznie hałasują.

Godzinę temu, tol2di napisał:

Co sądzicie o bagaznikach na belki do przewożenia roweru bez przedniego koła ?

Jak masz QR to spoko, a jak rowery z różnymi osiami to zaczyna się zabawa z kupnem adapterów.

Opublikowano
1 godzinę temu, IOO napisał:

Jak masz QR to spoko, a jak rowery z różnymi osiami to zaczyna się zabawa z kupnem adapterów.

Nie mam standardową ośkę z szybko zamykaczem, czyli lepiej zwykły bagażnik bez odkręcania koła.

Warto dopłacać do blokady na kluczyk przed demontażem bagażnika ?