tygrysek Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 czołem szajbajki od 2 lat jeżdzę na trenażerze na starym górskim rowerze z oponą 26 cali 47 mm (continental home trainer) wyposażonym w 6 biegowy wolnobieg. Dotychczas jeździłem na trenażerze M-wave yoke n roll 10 ze stalową rolką, który nie był zły ale powyżej 25 km/h na najwyższym oporze było już głośno, za głośno na warunki kawalerki w bloku z wielkiej płyty. Trenażer sprzedałem i chcę zakupić coś nowego Szukam trenażera który będzie kompatybilny z wolnobiegiem, kołem 26 cali szerokosci 47 mm, który będzie cichy i który będzie umożliwiał pomiar mocy budżet - 1000 zł. Z tego co czytałem to trenażery nie-smart maja pomiar mocy w oparciu o wyliczenie prędkości i kadencji, w związku z czym taki pomiar jest mało dokładny. Nie wiem czy będę korzystał ze zwifta Jakieś propozycje? Jeżeli ktoś miałby coś używanego do sprzedania, co spełniałoby poniższe wymagania to z chęcią się zapoznam. Pozdrawiam, Tygrys. Myślałem o czymś takim https://www.decathlon.pl/trenaer-aleno-smart-id_8398214.html?rec=recommendations_viewed_3
Red Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 Jeśli zmieniłbyś oś na szybkozamykacz to nie widzę problemu a użycie takiego roweru na trenażerze. Ewentualnie kombinuj z wykonaniem odpowiednich adapterów, które umożliwią instalacje roweru w trenażerze. Do amatorskich wyczynów wystarczy Tacx Flow Smart.
Medzamir Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 W dniu 12.11.2019 o 19:23, tygrysek napisał: Z tego co czytałem to trenażery nie-smart maja pomiar mocy w oparciu o wyliczenie prędkości i kadencji, w związku z czym taki pomiar jest mało dokładny. Te tańsze interaktywne (nazywane smart) również wyliczają sobie moc więc jeden pies a ich dokładność to około 10%. Bodaj najtańszy na rynku ze zintegrowanym miernikiem jest Elite Direto X ale cena 2,7 tysia. Trenażery DD w niższych cenach estymują (wyliczają) moc z błędem 3% ale i tak trzeba wydać za nówkę ponad 2 koła. Zaś za kilka tygodni będzie dostępny Elite Tuo, który ma mieć podobny zakres błędu ale że to rolka więc cena katalogowa 1699. Wszystko sporo ponad budżet, pomijam że w przypadku DD+Twój rower są jeszcze dodatkowe kombinacje. W dniu 12.11.2019 o 19:23, tygrysek napisał: Nie wiem czy będę korzystał ze zwifta ...ani z żadnej rzeczy, która podobna do niego jest - bo pewnie masz na myśli ścigi. Jeśli tak to dokładna moc nie jest ci do niczego potrzebna. W dniu 12.11.2019 o 19:23, tygrysek napisał: Jeżeli ktoś miałby coś używanego do sprzedania, co spełniałoby poniższe wymagania to z chęcią się zapoznam. Oprócz znanych serwisów od sprzedaży polecę Ci jeszcze grupę na fejsie https://www.facebook.com/groups/160289667908926/ Z nowych tylko Tacx Flow bo do reszty musisz dołożyć przynajmniej 300PLN. 1
janek69 Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 11 godzin temu, Medzamir napisał: Te tańsze interaktywne (nazywane smart) również wyliczają sobie moc więc jeden pies a ich dokładność to około 10%. Bodaj najtańszy na rynku ze zintegrowanym miernikiem jest Elite Direto X ale cena 2,7 tysia. Trenażery DD w niższych cenach estymują (wyliczają) moc z błędem 3% ale i tak trzeba wydać za nówkę ponad 2 koła. Zaś za kilka tygodni będzie dostępny Elite Tuo, który ma mieć podobny zakres błędu ale że to rolka więc cena katalogowa 1699. Wszystko sporo ponad budżet, pomijam że w przypadku DD+Twój rower są jeszcze dodatkowe kombinacje. ...ani z żadnej rzeczy, która podobna do niego jest - bo pewnie masz na myśli ścigi. Jeśli tak to dokładna moc nie jest ci do niczego potrzebna. Oprócz znanych serwisów od sprzedaży polecę Ci jeszcze grupę na fejsie https://www.facebook.com/groups/160289667908926/ Z nowych tylko Tacx Flow bo do reszty musisz dołożyć przynajmniej 300PLN. Smart to co innego niż interaktywne ! Smart maja komunikację jednokierunkową a interaktywne dwukierunkową. Smart poda moc ale nie może być sterowane przez aplikacje do zmiany parametrów pracy w odróżnieniu od interaktywnego. 1
tygrysek Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) 14 godzin temu, Medzamir napisał: Te tańsze interaktywne (nazywane smart) również wyliczają sobie moc więc jeden pies a ich dokładność to około 10%. Bodaj najtańszy na rynku ze zintegrowanym miernikiem jest Elite Direto X ale cena 2,7 tysia. Trenażery DD w niższych cenach estymują (wyliczają) moc z błędem 3% ale i tak trzeba wydać za nówkę ponad 2 koła. Zaś za kilka tygodni będzie dostępny Elite Tuo, który ma mieć podobny zakres błędu ale że to rolka więc cena katalogowa 1699. Wszystko sporo ponad budżet, pomijam że w przypadku DD+Twój rower są jeszcze dodatkowe kombinacje. ...ani z żadnej rzeczy, która podobna do niego jest - bo pewnie masz na myśli ścigi. Jeśli tak to dokładna moc nie jest ci do niczego potrzebna. Oprócz znanych serwisów od sprzedaży polecę Ci jeszcze grupę na fejsie https://www.facebook.com/groups/160289667908926/ Z nowych tylko Tacx Flow bo do reszty musisz dołożyć przynajmniej 300PLN. Ostatecznie kupiłem w decathlonie trenażer elite aleno smart. Jest jednokierunkowy, rolka z elastożelem, cena 699 zł. Ten trenażer Elite Tuo o którym wspomniałeś jest bardzo fajny, gdybym miał większe środki pewnie bym się na niego zdecydował. Może kiedyś się skuszę jak dostane podwyżkę. na razie uznałem że z uwagi na fakt, że jeżdżąc głównie oglądam seriale i filmy dokumentalne, nie potrzebuje trenażera który będzie miał opór sterowany z aplikacji Przymierzałem się co prawda do Tacxa Flow Smart, ale zarówno z recenzji internetowych, jak i z tego co pogadałem z pracownikami Deca, wynika że ma tendencję do przegrzewania się i jest bardzo awaryjny. A mi akurat zależy na tym aby możnabyło poćwiczyć solidnie interwały i nie latać z nim do serwisu. Edytowane 14 Listopada 2019 przez tygrysek
Red Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 W dniu 14.11.2019 o 09:36, janek69 napisał: Smart to co innego niż interaktywne ! Smart maja komunikację jednokierunkową a interaktywne dwukierunkową. Smart poda moc ale nie może być sterowane przez aplikacje do zmiany parametrów pracy w odróżnieniu od interaktywnego. No nie. Interaktywne to też trenażery Smart tyle że na tyle zaawansowane że potrafią stymulować jazdę na zewnatrz. To znaczy może oprócz podjazdów sumulować również zjazdy. Zwykły Smart tego nie potrafi ale jak najbardziej opór atycznym oporem sterowany jest automatycznie przez aplikację.
Rekomendowane odpowiedzi