Skocz do zawartości

Plecak z kierunkowskazem

turas1993bdg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój znajomy pokazał mi ciekawy plecak, który ma wbudowany panel ledowy i wyświetla strzałki, które sygnalizują zamiary rowerzysty. Czy ktoś z Was ma takowy i chciałby podzielić się wrażeniami z użytkowania. Mam co do niego jedno pytanie, bo nigdzie nie mogłem znaleźć sensownych informacji na ten temat - ani na stronach sklepów, ani na blogach rowerowych - czy taki plecak w świetle prawa może zastąpić sygnalizowanie swoich zamiarów w trakcie jazdy ręką? 

Jeśli ktoś nie wie o jaki chodzi, to załączam stronkę, gdzie takowy znalazłem https://www.gadzetyrowerowe.pl/gadzety-na-dluzsze-wyprawy/plecak-rowerowy-z-kierunkowskazami/

Opublikowano (edytowane)

1. Prawo o Ruchu Drogowym mówi prost, że rowerzysta ma sygnalizować zamiar skrętu wyciągniętą ręką. Więc nie, taki gadżet nie jest przepisowy.

2. Reszta uczestników ruchu drogowego jest przyzwyczajona do sygnalizacji ręką. Mogą zwyczajnie nie powiązać świecącej strzałki z zamiarem skrętu z tego prostego powodu, że nigdy czegoś takiego nie widzieli. Więc jest to wręcz niebezpieczne. 

3. Z daleka będzie widać pomarańczową plamę, nie strzałkę. Niebezpieczne.

4. Za dnia nie będzie to widoczne. Znowu niebezpieczne. 

Generalnie moim zdaniem to nieprzepisowy bajer, który nie będzie spełniał swojej funkcji, a może wręcz pogorszyć bezpieczeństwo. 

Edytowane przez RadS
  • Lubię to! 3
Opublikowano (edytowane)

Widziałem jak ktoś u mnie z takim jeździł, szczerze mówiąc to prezentowało się bardzo dobrze. Na skrzyżowaniu było bardzo dobrze (dużo kontrastu i te LEDy były bardzo mocne) widać gdzie jedzie, tylko ja też byłem na rowerze, więc nie jestem pewien jak kierowcy aut by to odbierali.

Edytowane przez M.C
Opublikowano

Wystawienie ręki jest widoczne z tył i z przodu,  a to co się na plecach wyświetla nie ma znaczenia w myśl zasad ruchu drogowego. Można użyć tego jako dodatek w ruchu ulicznym lub kupić dziecku do zabawy na podwórku. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś już o tym nie pisał (były zdjęcia takiej kamizelki) na forum...

W dniu 5.11.2019 o 20:26, Grzegorz_Macko napisał:

Ja coś takiego jeszcze wyczytałem gdzieś w gazecie w podróży.

https://lumoshelmet.co/pages/kickstart

Jak nie jeżdżę z kaskiem, to taki chętnie bym założył, na jakiś czas. Tylko jak każde, takie gadżety, tanie nie są. Choć kamizelka średnio mi się podoba.

A panowie od ruchu drogowego, trochę więcej pojeżdżą w gęstym korku na obu pasach...popękanych ulicach, śliskich zakrętach o różnych dziwnych nachyleniach, wąskich ulicach, gdzie wystawienie ręki może grozić jej urwaniem przez nadjeżdżający pojazd z przeciwka, lub próbującego cię wyminąć na gazetę. Nie zawsze jest bezpiecznie wystawić rękę a samo jej oderwanie, nawet na chwilę, może spowodować przykry w skutkach upadek/wypadek. Dopracowany element sygnalizacyjny, znacznie ułatwi sprawę i poprawi bezpieczeństwo tam , gdzie to będzie potrzebne. Niepełnosprawni też pewnie docenią taką formę opcjonalnej sygnalizacji. 

Edytowane przez piotr.solek