Fenikspo Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 Czytam i czytam o trenażerach i nie mogę się zdecydować co sprawić sobie na gwiazdkę. Może najpierw krótki setup: początkujący cyklista, to ma być pierwszy trenażer i zapewne ostatni, rower crossowy 28" , czujnik kadencji, pulsometr, mieszkanie w bloku z betonowej płyty. Przez zimę chciałbym trochę potrenować aby wiosną startować z lepszą kondycją. Moje typy: A. Elite novo force, za przemawia koszt, czujnik prędkości do dokupienia. Z filmików na internecie wnioskuję że jest cichy. B. Elite qubo digital + z decathlona, za przemawia interaktywność. Rozterki: Praktycznie byłem przekonany do tańszego modelu ale zaczęły we mnie kiełkować wątpliwości. 1.Czy nie znudzi mi się za szybko takie pedałowanie? 2.Czy zwift nie wciągnie mnie tak bardzo że będę żałował wydanych pieniędzy na model nieinteraktywny? 3.Czy jest to racjonalne aby wydać dwa razy tyle za droższy model? 4.Czy qubo digital jest dużo głośniejszy od novo force? 5. Dodatkowe pytanie, czy mogę coś zrobić aby podjazd pod Górę św. Anny przenieść do świata wirtualnego, jaki program i z czym to się je itp. Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Medzamir Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 1. Idź na Jasną Górę a tam cyganka prawdę Ci powie :). Wybacz ale na to pytanie nikt nie odpowie bo każdy przypadek jest inny. 2. Patrz punkt 1. Zresztą nie samym Zwiftem człowiek żyje. 3. Tak ale do pewnego stopnia. Jeśli trenażer ma być droższy od roweru to chyba coś nie teges. Chyba, że mieszkasz na Grenlandii :). 4. Nie mam bladego pojęcia. W teorii im mocniejszy trenażer tym cichszy bo osiągasz wyższe moce przy niższych prędkościach. 5. O ile się nie mylę to Bkool lub Rouvy coś takiego umożliwiają. Do poczytania https://road.cc/content/feature/255118-13-best-indoor-cycling-apps-all-you-need-find-right-one-you-what-they-do-what
Gość Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 Hej, jako właścicielka trenażera interaktywnego i zwykłego powiem Ci tak - dozbieraj do interaktywnego, bo będziesz żałował i dużo szybciej Ci się to znudzi. Tak, Zwift wciąga, a ze zwykłym trenażerem traci się z niego bardzo dużo. Co do ceny za rower, a ceny za trenażer, to nie ma reguły, że jedno musi być tańsze lub droższe od drugiego. Ja swego czasu pedałowałam na rowerze za 250 złotych, a trenażer miałam za 1000 i sprzęty się nie pogryzły. Co do wygłuszenia w bloku i ogólnej frajdy z jazdy, to polecam takie wycieraczki za 12 złotych (potrzebne są w sumie 3 - 2 pod trenażer i jedna pod przednie koło): https://www.leroymerlin.pl/dywany-i-wykladziny/wycieraczki-zewnetrzne-i-wewnetrzne/wycieraczki/wycieraczka-zewnetrzna-alfa-60-x-40-cm-gumowa-czarna,p19357,l1225.html Bardzo ładnie pochłaniają wibracje, a do tego umożliwiają lekkie ruchy na boki całego zestawu (rower+trenażer), co dużo lepiej symuluje normalną jazdę niż sztywny układ. Co do symulacji jazdy po zadanej trasie, to swego czasu miałam aplikację Elite My E-Training, w której wyznaczało się trasę na zasadzie Google Maps i w ten sposób odtwarzało się ukształtowanie terenu. Człowiek pedałował i widział, jak punkt przesuwa się po mapie, a program kazał zmieniać w odpowiednich momentach opór w trenażerze (miałam wtedy jeszcze niesmartowy trenażer). W taki sposób wjechałam na Biały Krzyż
Fenikspo Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Opublikowano 5 Listopada 2019 Dzięki Sziva, o taką odpowiedz mi chodziło. Może rzeczywiście dołożę do droższego modelu (żona mnie powiesi). Fajnie jakby wypowiedział się ktoś kto jeżdził na tych dwóch modelach lub subiektywnie podzielił się wrażeniami z głośności qubo.
Gość Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 15 minut temu, Fenikspo napisał: Dzięki Sziva, o taką odpowiedz mi chodziło. Może rzeczywiście dołożę do droższego modelu (żona mnie powiesi). Fajnie jakby wypowiedział się ktoś kto jeżdził na tych dwóch modelach lub subiektywnie podzielił się wrażeniami z głośności qubo. Głośność zależy od opony. Jeśli masz gładką do trenażera, to jest względnie cicho. Każdy wzorek na oponie generuje hałas. Tu masz nagrania z pracy tego trenażera:
Fenikspo Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Opublikowano 5 Listopada 2019 Oczywiście założyłem że oponę dokupię 700x35 schwalbe insider bo taka najbardziej pasuje pod oryginalne koło 700x40C
Gość Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 A rozważałeś model Tacx Flow Smart na początek? Wprawdzie potrafi się rozsypać, ale Decathlon nie robi kłopotów ze zwrotem sprzętu lub pieniędzy, a można za 1000 sprawdzić jak pracuje smart. Ja przez rok jeździłam na Tacx Flow, a gdy zaczął skrzypieć, oddałam go do Decathlonu i dopłaciłam do Vortexa.
Fenikspo Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Opublikowano 5 Listopada 2019 Oczywiście że brałem go pod uwagę, ale jakoś się zraziłem metalową rolką i tą usterkowością (pomimo gwarancji z decathlona). Sam montaż w qubo wydaje mi się bezstresowy (napór roweru z rowerzystą na rolkę).
Gość Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 11 minut temu, Fenikspo napisał: Oczywiście że brałem go pod uwagę, ale jakoś się zraziłem metalową rolką i tą usterkowością (pomimo gwarancji z decathlona). Sam montaż w qubo wydaje mi się bezstresowy (napór roweru z rowerzystą na rolkę). Jest to z pewnością wygodniejsze w Elite. Mam Tacx w wersji smart i Elite Qubo w wersji nie smart. Elite jest lepiej wykonany w moim odczuciu. Co do metalowej rolki, to ja tutaj nie widzę specjalnych wad.
Medzamir Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 Awaryjność to prawda ale rolka czy to w Elite czy Tacx to jeden pies. Jak coś się maz tym stać to się stanie. W podobnej cenie co Qubo jest również Bkool smart go ale z tego co czytałem stawiają go niżej niż Elite czyli pewnie coś w rodzaju Vortexa. Z żoną zagadaj, powiedz że przecież ona też może z niego korzystać i jeździć po Hiszpanii, Sycylii czy Australii. Jak zabierzesz jej wiatrak to szybko poczuje się jakby tam była latem Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Fenikspo Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Opublikowano 6 Listopada 2019 Żona pewnie jakoś też po czasie będzie coś jeździć ale na razie uważa to za fanaberię. Ogólnie muszą to wszystko załatwić jakimś podstępem :)). Już nie łatwo było jak kupiłem rower za 3,5kzł, musiałęm ściemniać że był w super promocji itp.... Dzięki za wszystkie uwagi i rozjaśnienie sytuacji. Zdecydowałem się na 99% na qubo. Po świętach napisze coś o nim z perspektywy żółtodzioba. P.s. Ciekawi mnie jak trenażer oblicza kadencje, moc i prędkość to rozumiem ale jak zlicza obroty korbą?
edmundo Opublikowano 10 Listopada 2019 Opublikowano 10 Listopada 2019 Rodzaj posiadanego trenażera nie jest sprawą decydującą. Większość ludzi nie potrafi wytrzymać na trenażerze dłużej niż pół godziny. Sprzęt niewiele tu zmienia. Warto zresztą spojrzeć na ranking km przejechanych na trenażerach w ciągu całego roku (dostępny na tym forum). Jak na dłoni widać tam, że tylko kilka pierwszych osób robi jakieś znaczące dystanse na swoim sprzęcie. Reszta kręci bardzo okazjonalnie. Na Twoim miejscu nie zakładałbym, że w Twoim przypadku będzie inaczej. Proponowałbym więc zacząć od najtańszej dostępnej opcji. Naprawdę różnica między interaktywnym a smartem jest pomijalna. Jeśli tego nie polubisz to na obu rodzajach trenażerów nie będziesz jeździł.
Fenikspo Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Opublikowano 14 Listopada 2019 Mam nadzieję że jednak będzie inaczej. Już w tym roku słyszałem od żony "nie uda ci się" i podziałało jak płachta na byka. Jak na całkowitego laika i siedzącego za biurkiem pracownika, z dwójką dzieci i brakiem swojego czasu udało się wybrać na wyprawę 120km i podjazdem na górę św. Anny po 60 km. Łącznie cała trasa 1200m podjazdu i się dało także jak się uprę jak osioł to wiosną będę startował z innego poziomu. Latka już lecą ('81) i młodym bogiem już nie jestem, dlatego trzeba się za siebie brać i nie słuchać nikogo z boku.
mareq Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 Hehe, młokos jesteś. Mam 6 lat więcej ale najważniejsze jest to, że dzięki rowerowi czuję się o conajmniej 10 lat młodszy . Też się czasem zastanawiam nad trenażerem ale chyba postawię na zimowym jeżdżeniu w realu. Boję się monotonii trenażera.
Łukasz_P Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 Monotonii? ZWIFT i monotonia nie istnieje. Albo konkretne plany treningowe TrainerRoad.
dfq Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 Monotonii ? Oj tam, najważniejsze jest nastawienie psychiczne. Przez trzy sezony (zimowe) wpatrywałem się tylko w słupki wykresu wysokości i pedałowałem po półtorej godziny na rowerku stacjonarnym aż zajeździłem sprzęt na śmierć. Od seriali wolałem dynamiczną rytmiczną muzę (np Parov Stelar) 😀
Darasgw Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 W dniu 5.11.2019 o 11:38, Sziva napisał: A rozważałeś model Tacx Flow Smart na początek? Wprawdzie potrafi się rozsypać, ale Decathlon nie robi kłopotów ze zwrotem sprzętu lub pieniędzy, a można za 1000 sprawdzić jak pracuje smart. Ja przez rok jeździłam na Tacx Flow, a gdy zaczął skrzypieć, oddałam go do Decathlonu i dopłaciłam do Vortexa. Witaj. Kupując rower gravel-owy kupiłem też trenażer Elite Novo Force 8 . Teraz kupił bym smart ale wtedy byłem po operacji kolana i nie mogłem w terenie jeździć a trzeba było się ruszać. Ale do rzeczy. Dokupiłem czujnik Misuro B+ i zainstalowałem apkę Elite My e Training. Apka łączy się z telefonem ale pokazuje bzdury. Pokazuje, że jadę 4 km/h i moc około 5 W. Liczyłem, że pokaże prędkość, kadencję i dystans. Szkoda więc kasy na czujnik. Czy wiesz może gdzie można napisać czy zadzwonić by skonsultować co z tym zrobić? Czy wina po stronie apki czy czujnika? Mam wrażenie, że montaż był zgodny z instrukcją.Ja na razie wyszukałem, że dystrybutorem jest Shimano Polska. Czy dzwonić do nich do Poznania po wsparcire techniczne? Pozdrawiam
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 4 godziny temu, Darasgw napisał: Witaj. Kupując rower gravel-owy kupiłem też trenażer Elite Novo Force 8 . Teraz kupił bym smart ale wtedy byłem po operacji kolana i nie mogłem w terenie jeździć a trzeba było się ruszać. Ale do rzeczy. Dokupiłem czujnik Misuro B+ i zainstalowałem apkę Elite My e Training. Apka łączy się z telefonem ale pokazuje bzdury. Pokazuje, że jadę 4 km/h i moc około 5 W. Liczyłem, że pokaże prędkość, kadencję i dystans. Szkoda więc kasy na czujnik. Czy wiesz może gdzie można napisać czy zadzwonić by skonsultować co z tym zrobić? Czy wina po stronie apki czy czujnika? Mam wrażenie, że montaż był zgodny z instrukcją.Ja na razie wyszukałem, że dystrybutorem jest Shimano Polska. Czy dzwonić do nich do Poznania po wsparcire techniczne? Pozdrawiam Czyli zainstalowałeś czujnik przy rolce trenażera, a aplikacja pokazuje bzdury? A ustawiłeś Misuro pod swój trenażer?
Darasgw Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Dokładnie tak zrobiłem. 1 kliknięcie przy baterii bo Novo Force 8 to tzw inny. Czujnik łączy się ale wskazuje bzdury. Użyłem go więc nie mogę odesłać do sklepu. A reklamować to powiedzą, że działa ale coś nie tak z aplikacją. Szkoda kasy i braku pomiarów. 5 godzin temu, Sziva napisał: Czyli zainstalowałeś czujnik przy rolce trenażera, a aplikacja pokazuje bzdury? A ustawiłeś Misuro pod swój trenażer? A przynajmniej tak mi się zdaje.
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 2 godziny temu, Darasgw napisał: Dokładnie tak zrobiłem. 1 kliknięcie przy baterii bo Novo Force 8 to tzw inny. Czujnik łączy się ale wskazuje bzdury. Użyłem go więc nie mogę odesłać do sklepu. A reklamować to powiedzą, że działa ale coś nie tak z aplikacją. Szkoda kasy i braku pomiarów. A przynajmniej tak mi się zdaje. Sprawdź jeszcze w samej aplikacji czy nie trzeba przy trenażerze podać szerokości rolki. W którymś miejscu się to ustawia, ale już nie pamiętam w którym.
Darasgw Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 3 godziny temu, Sziva napisał: Sprawdź jeszcze w samej aplikacji czy nie trzeba przy trenażerze podać szerokości rolki. W którymś miejscu się to ustawia, ale już nie pamiętam w którym. Nie mogę tego znaleźć ustawienia szerokości rolki. Ale gdyby o to chodziło to były by przekłamania. A tak nie podaje kadencji w ogóle itp. Podaje bzdurna moc choć nie powinien w ogóle. Czarno to widzę. Wyjąłem baterie z czujnika i jutro znów spróbuje. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2019 Opublikowano 16 Grudnia 2019 20 godzin temu, Darasgw napisał: Nie mogę tego znaleźć ustawienia szerokości rolki. Ale gdyby o to chodziło to były by przekłamania. A tak nie podaje kadencji w ogóle itp. Podaje bzdurna moc choć nie powinien w ogóle. Czarno to widzę. Wyjąłem baterie z czujnika i jutro znów spróbuje. Pozdrawiam To może napisz bezpośrednio do producenta i opisz problem: https://www.elite-it.com/en/contacts
Fenikspo Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2019 Święta minęły i słów kilka o qubo. Montaż prosty, nie wiedzieć czemu rower trochę ściąga w lewo ale podkładki załatwiły sprawę. Ogólnie jest cichy ale nie mylić z bezgłośny. Połączenie z kompem bezproblemowe. Co do samego zwifta to tak jak myślałem, jest fajnie ale szkoda że jestem taki cienki, zobaczymy do wiosny. Na dworzu jeździ się jednak zdecydowanie lepiej niż w pomieszczeniu.
korea83 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Opublikowano 30 Grudnia 2019 30 minut temu, Fenikspo napisał: jest fajnie ale szkoda że jestem taki cienki Akurat z tą myślą bardzo ciężko jest się rozstać Jedyna rada to patrzeć jedynie na własny progres i nie oglądać się na innych bo na zwift jest cała masa takich co to łatwo człowieka w depresję mogą wpędzić
Rekomendowane odpowiedzi