primax Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Cześć Wydaje mi się, że dokładnie przeszukałem forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, więc zakładam nowy temat. Tydzień temu kupiłem w deca powyższy trenażer, podłączyłem, ściągnąłem apkę na telefon, Tacx Utility, i wszystko ładnie się sparowało. Doczytałem na temat siły docisku na stronie tecx'a, ustawiłem wg instrukcji i chciałem się przejechać ale: Nie mogę przejść przez kalibracje. W apce mam komunikat error during calibration. Opona do trenażera jest nadymana do ciśnienia 8Bar, zalecanego a docisk wyregulowany zgodnie z instrukcją czyli zapinamy -> rolka dotyka lekko opony -> odpinamy -> 3-4 obroty pokrętłem w celu zwiększenia oporu -> zapinamy ponownie. Mam wrażenie, że taka regulacja jest za słaba i kombinowałem mocniej ale bez rezultatów. W apce tacx Training czy jakoś tak to samo. Obydwie łączą się po bluetooth. Druga sprawa to apce trainingowej jak wybieram prosty trening to nie mogę go wystartować, przycisk "play" nie odpala treningu i nie mogę sterować oporem. Owszem trenażer działa i oporuje ale mam wrażenie że bez kalibracji działa on na zasadzie liniowego zwiększania oporu wraz z prędkością. Kadencje i moc pokazuje więc jest jakaś komunikacja. Miał ktoś podobny problem? Dziękuję za sugestie. Pozdrawiam Andrzej
Nemrod Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Po pierwsze zejdź z ciśnieniem o conajmniej 1 bar. Chwilę pokręć na trenażerze by rozgrzać oponę.Im wyższe tym mniejsze opory toczenia i większe prawdopodobieństwo uślizgu opony na rolce.W apce przy konfiguracji powinno pojawić się polecenie by rozpędzić rower do 30 km/h. Później przestać i powinna pojawić sie taka tabelka: Będziesz wiedział czy jest za ciasno czy się ślizga. A u mnie gdy jeden smartfon jest sparowany to drugi się nie chce połączyć z trenażerem...
primax Opublikowano 25 Października 2019 Autor Opublikowano 25 Października 2019 Oki ciśnienie dostosuje. Wiesz kręciłem jakieś pół godziny próbując co jakiś czas więc opona była ciepła ale może faktycznie ciśnienie za wysokie. Zmienię i dam znać. W apce faktycznie jest polecenie rozpędzenia do 30 i zatrzymania pedałowania ale potem nie pojawia się ta tabelka tylko error. Będę testował wieczorem. Dzięki.
primax Opublikowano 27 Października 2019 Autor Opublikowano 27 Października 2019 Cześć Ciśnienie obniżyłem do 6bar, poluzowałem docisk i zaczęło działać to znaczy po kalibracji pojawia się ta tabelka z zielonym paskiem . Na początku nadal docisk był zbyt mocny niemal kreseczki się pokrywały, więc jeszcze popuściłem i kreska wylądowała na kolejnych kalibracjach na środku. Jest jednak problem ponieważ w czasie pedałowania to opona się ślizga, na samym starcie ale i w czasie jazdy jak mocniej nacisnę na geje. Czy Wam też się ślizga, czy nie lepiej na kalibracji być bliżej prawej strony skali ale bez ślizgania? Pozdrawiam
Nemrod Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 Jak się ślizga to daj bardziej z prawej. Ogólnie musi się tylko łapać w ramce.
kedziora0 Opublikowano 30 Października 2019 Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Witam Panowie, również jestem szczęśliwym użytkownikiem VORTEXA od niedawna. Zauwazyłem po dzisiejszym treningu jeden problem. W aplikacji tacx wybrałem nieco bardziej górzystą trasę. Teoretycznie trenażer potrafi generować opór do 6% nachylenia, zauważyłem jednak że od nachylenia 3% do 6% nie odczuwałem praktycznie żadnej różnicy w oporze. Znaczny wzrost jest mniej więcej co 0,5 % ale tylko do 3 % nachylenia, wyżej nie odczuwam już zmian. Dodam że kalibracja przebiega w porządku, oponę pompuje do 8 bar. Wskaźnik mam bardziej ustawiony prawej kreski może z tego to wynika i przestawić go bardziej środka, jednak wydaje mi się że wtedy opona może się nieco ślizgać? Pozdrawiam Edytowane 31 Października 2019 przez kedziora0 a
pinok Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) Mam podobny problem z Tacx Flow smart, na zwifcie jak jest podjazd to opór trenażera zwiększa się naprawdę mocno i trzeba wachlować przerzutkami żeby dać rade pedałować. W programie Tacx Desktop app na windows 10 włączam trasę z filmem ale czy jadę z górki czy podjazd 15% to opór się nie zmienia. Mogę mieć ustawione najtwardsze przełożenie, koło obraca się kilkadziesiąt km/h a na ekranie 5km/h bo akurat jest podjazd.Tak jakby prędkość na ekranie była brana tylko z mocy jaką wkładam a nie z czujnika prędkości/kadencji.Można przejechać godzinną trasę nie zmieniając biegów. Na liście podłączonych czujników jest Speed, Power, Cadence ale nie widzę "Trainer" tak jak to jest w symulatorze. Edytowane 14 Listopada 2019 przez pinok
macko1 Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Witam, również mam problem z tacx vortex, po 20 min treningu na zwifcie trenazer robi się gorący i zaczyna rozłączać sygnał.
Kacper83 Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 W dniu 14.11.2019 o 08:00, pinok napisał: Mam podobny problem z Tacx Flow smart, na zwifcie jak jest podjazd to opór trenażera zwiększa się naprawdę mocno i trzeba wachlować przerzutkami żeby dać rade pedałować. W programie Tacx Desktop app na windows 10 włączam trasę z filmem ale czy jadę z górki czy podjazd 15% to opór się nie zmienia. Mogę mieć ustawione najtwardsze przełożenie, koło obraca się kilkadziesiąt km/h a na ekranie 5km/h bo akurat jest podjazd.Tak jakby prędkość na ekranie była brana tylko z mocy jaką wkładam a nie z czujnika prędkości/kadencji.Można przejechać godzinną trasę nie zmieniając biegów. Na liście podłączonych czujników jest Speed, Power, Cadence ale nie widzę "Trainer" tak jak to jest w symulatorze. Kolego mam ten sam problem jesli chodzi a aplikację tacx desktop app...bo na zwifcie działa...czy poradziles sobie z tym ustawieniem by opór się zwiekszal ?? Jeśli tak mógłbyś pomóc gdzue to można zmienić ?? Posiadam tacx Vortex smart
Gość Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 A masz może Zwifta włączonego w tle? Spróbuj go zamknąć i wtedy uruchomić program Tacx. Może też pomóc ponowne sparowanie trenażera.
Kacper83 Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) No właśnie Zwift mam wyłączony wtedy, ale jak zobaczyłem program tacx łączy się za pomocą Bluetooth A nie tylko ant+ jak to w zwifcie bo tam wystarczy ant+ A ja mialem wyłączony bluetooth w laptopie A tylko włączoną ant+ teraz po włączeniu bluetooth chyba działa dobrze, ale dziękuję za pomoc..🙂🙂🙂 Edytowane 11 Lutego 2020 przez Kacper83
kanciab Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 tez mam problem z oporem w trenazerze... smart flow tacx.. na poczatku po kalibracji na telefonie odpalilem trase i bylo naprawde super jesli chodzi o symulacje oporu.. nastepnie odpalilem apke tacx na PC i symulacji zadnej pozniej odpalilem zwifta i symulacji zadnej... ktos pomoze ?
lisu1981 Opublikowano 21 Października 2021 Opublikowano 21 Października 2021 Panowie czy ktoś znalazł rozwiązanie ?
Rekomendowane odpowiedzi