modzel Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 Czołem! Nie ma oddzielnego działu foto, więc wrzucam w kamery. Poniekąd to te same urządzenia Mam pytanie do tych, co wożą ze sobą aparat. Czego używacie?? I odrazu dodam, że nie interesują mnie smartfony, tylko normalne aparaty foto. Miałem dużą lustrzankę, sprzedałem (bo była za duża) i kupiłem Nikona Coolpix P7700. Było to już ładne parę lat temu. Teraz stoją przed wyborem- naprawić mojego Nikona, czy kupić coś nowego? Tylko nie wiem co miałbym kupić. Nie wiem co jest teraz na rynku. Wiem, że od pewnego czasu modne są bezlusterkowce, ale obawiam się że to nadal jest za duże. No i ceny obiektywów zabijają. Chciałbym coś dużo bardziej zaawansowanego niż małpka. Mój Nikon w niewielu miejscach ustępuje lustrzance i to mi w nim bardzo pasuje. Doradzicie coś?
Bujak Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 Nie napisałeś jaki masz budżet.Mogę polecić Panasonic LX100 lub nowszego brata LX100II, ale on do tanich nie należy. 1
modzel Opublikowano 20 Października 2019 Autor Opublikowano 20 Października 2019 Budżet to sprawa drugoplanowa Powiedzmy, że chciałbym się zmieścić w 3tys pln.
Bujak Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 LX100II kosztuje ok 4 tys.Poprzednia generacja, którą mam osobiście jest teraz w cenie 2100zł.
Kajgana Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Też jestem posiadaczem lx100. Mogę go pochwalić za świetny obiektyw, dobrą matrycę, i całkiem sporo przycisków, co pozwala nie grzebać w menu. Też wymieniłem dużą lustrzankę na mniejszy kompakt i jestem zadowolony. Częściej zabieram aparat że sobą, bo nie trzeba targac tyle gratów. 1 1
modzel Opublikowano 21 Października 2019 Autor Opublikowano 21 Października 2019 Dzięki panowie za wskazówki. 4tys to już trochę za dużo- nie chcę tyle wydawać. Przyjrzę się LX100 w takim razie i zobaczymy co dalej
polmaj Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 (edytowane) Część , siedziałem trochę w fotografii wcześniej mimo że lx 100 to dobry aparat z dużą matrycą i jasnym obiektywem to zawsze tylko kompakt , osobiście polecam bezlusterkowca https://allegro.pl/oferta/bezlusterkowiec-panasonic-lumix-dmc-gx80-12-32mm-7797356198 Większy zakres ogniskowych kosztem światła i gabaryty podobne , ta sama matryca i możliwość w przyszłości założenia czegoś lepszego a w systemie jest mnóstwo tanich perełek typu Panasonic 20 mm1,7 , rybie oko od Samyang 7,5 2,8 po ostre jak brzytwa stalki Sigma i cały urok tego systemu polega na tym że mieści się w małej torbie a stwarza naprawdę spore możliwości Edytowane 21 Października 2019 przez polmaj
modzel Opublikowano 21 Października 2019 Autor Opublikowano 21 Października 2019 To co normalnie jest zaletą busterkowca, czyli wymienna optyka, to w tym wypadku dla mnie jego największa wada. Szkło które jest w zestawie zaczyna się od f/3.5 a kończy na 5.6 co dla mnie jest nieporozumieniem w dzisiejszych czasach. Takie parametry to oferował kit do Canona 400D, którego kupiłem nie pamiętam kiedy.. w 2008 roku? W kategorii aparatu na rower LX100 jednak bardziej do mnie przemawia. Ma mały zakres ogniskowych- to fakt. Z drugiej strony mimo fajnych parametrów to nadal tylko kompakt i jak mam wybierać większy zakres ogniskowych, albo lepsze światło to wolę światło. Kupując aparat do normalnego używania (czyt. nie na rower) pójdę w lustrzanki, ewentualnie bezlustra, ale takie które obsłużą szkła od Canona albo Nikona bo są dużo łatwiej i taniej dostępne niż optyka dedykowana np do Olka. Poza tym obsługa Olka poprostu mi nie pasuje
jarovit Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Co fotografujesz, że aż tak Ci zależy na świetle? Objeżdżasz kościoły, muzea? Właściwie, to od tego rozpocząłbym rozkminę.
polmaj Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Jak wolisz , światłem bym się nie przejmował , jakość matrycy nadrabia, z ostrością też nie powinno być źle zalety małej matrycy , w tym systemie z powodu rozmiaru obiektywów występują raczej problemy z korekcją wad obiektywu , lx 100 też będzie pewnie miał ten problem choć jeżeli nie grzebiesz w Raw to pewnie tego nie zauważysz , porównanie micro 4/3 do lustrzanek i innych systemów raczej nie trafione jest to najpełniejszy i najmniejszy system na rynku . Śmiem też twierdzić że w amatorskim użytku nie zauważysz różnic między lx 100 z jego jasnym obiektywem a gx 80 z dwoma kitami i gabarytowych też nie , siła micro 4/3 są właśnie gabaryty , co jest dobre np na rower , panas i kilka obiektywów micro zmieścisz w małej torbie np fisha a ile zmieścisz kobylastych obiektywów Nikona lub Canona ?
Bujak Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Jasność obiektywu ma kolosalne znaczenie.Jak potrzebujesz małej głębi to nie ma innego sposobu jak otwarcie przysłony - szczególnie przy szerokim kącie.W dodatku najlepszą ostrość obiektyw ma po przymknięciu o 2 przysłony.
polmaj Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 (edytowane) Od małej głębi są małe jasne stałki , obiektyw w lx 100 ,ma 1,7 tylko na 12 mm przy tej matrycy nie będzie małej głębi , w amatorskim użytkowaniu przymykasz kita o dwie działki i też jest ok , w słabszych warunkach podbijasz ISO i też nie będzie dużych strat jakości, nie ma teraz słabych sprzętów wszystko zależy od umiejętności Edytowane 21 Października 2019 przez polmaj
Bujak Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Jesteś na wycieczce rowerowej z kompaktem na pasku. Lustrzanka została w domu.Jak chcesz małą jasną stałkę do kompakta założyć?Poza tym akurat LX100 ma sensor 4:3" więc jest olbrzymi jak na kompakt, ale to nie ma znaczenia w kontekście głębi ostrości. Na obiektywie z jasnością 1:3.5 fizycznie nie nie da się ustawić przyslony 1:1.7. Odwrotnie już tak.Dla jednego jest to ważne, dla innego nieistotne i niepotrzebne.https://m.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-lx100
polmaj Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Chyba się nie rozumiemy ja nie polecam kompakta tylko bezlusterkowca do którego istnieją małe jasne stałki i to jest siłą tego systemu , na początek body z dwoma kompaktowymi kitami , też całkiem niezłe optycznie a jak cię w przyszłości najdzie to kupujesz np stalkę 20 1,7 , 25 1,7 , trafisz jakiś urbex po drodze wyciągasz małego fisha Samyang , też dobrego optycznie , i wszystko w małej torbie foto w ramach jednego systemu małego i poręcznego , a do kompakta zbliżonego rozmiarami nic już nie podłączysz , jak wyżej zauważyłeś, ale każdemu według potrzeb , jak ktoś ma smykałkę to komórka zrobi dobre zdjęcie , tylko że czasami brakuje światła bądź szerokiego kąta i w przypadku kompaktu nic już nie zrobisz
modzel Opublikowano 21 Października 2019 Autor Opublikowano 21 Października 2019 Panowie, widzę że się nakręciliście, niestety zupełnie niepotrzebnie. Nie chcę nic z wymienną optyką. Nie mam zamiaru się zastanawiać jakie szkła zabrać, tym bardziej że na rowerze nie będę jeździł z plecakiem foto. Pytałem o alternatywę dla mojego Nikona P7700, który wymaga serwisu i LX100 wydaje się być ciekawą alternatywą. Nie szukam aparatu systemowego, tylko mądrzejszego kompakta. Jakbym chciał się bawić w noszenie szklarni na plecach, to bym sobie Canona 5D kupił, a do tego 70-200L bo jestem staromodny i lubię czuć sprzęt w łapie Ale nie chcę. Bo to ciężkie i nieporęczne na rower.
jarovit Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 W tej sytuacji brałbym soniacza z serii RX, albo panasa lx 15.
nctrns Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 @polmaj Na rowerze z aparatem jeździ się tak jak na zdjęciu, a nie z torbą z obiektywami i akcesoriami 3
polmaj Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 Temat już nie aktualny ,bo autor ma określone preferencje , ale swoje zdanie mam , i biorąc pod uwagę rozmiary m 4/3 to wolałbym malego systemowca plus kilka obiektywów w torbie podsiodlowej
Zigfir Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 12 minut temu, polmaj napisał: Temat już nie aktualny ,bo autor ma określone preferencje , ale swoje zdanie mam , i biorąc pod uwagę rozmiary m 4/3 to wolałbym malego systemowca plus kilka obiektywów w torbie podsiodlowej To też jest dobre podejście ale jak się jest fotografem, który jeździ na rowerze, a nie kolarzem, który czasem robi zdjęcia. U mnie lustro i szklarnia się kurzą w domu, a ja płacze nad brakiem szerokiego w komórce. Jak jadę na sesyjkę foto to ładuję sobie lusterko w plecak, ale jak mam z chłopakami na przelocik to niewygodnie nieco i i tak nie ma czasu na zabawę w profesjonalne fotografowanie. Telefonu albo kompaktu jeszcze jakoś użyjesz, ale już innego sprzętu niestety nie.
polmaj Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Roboczo zapinasz na gx 80 krótkiego kita , a jak trafisz ciekawy temat np urbex wyjmujesz z podsiodlowej samyanga 7,5 , przy tych rozmiarach to ma sens i porównywanie tego systemu do lustrzanek to nieporozumienie Edytowane 22 Października 2019 przez polmaj
modzel Opublikowano 22 Października 2019 Autor Opublikowano 22 Października 2019 2 godziny temu, jarovit napisał: W tej sytuacji brałbym soniacza z serii RX, albo panasa lx 15. Na pierwszy rzut oka te aparaty oferują gorszą ergonomię niż mój aktualny Nikon, ale poczytam- może się mylę Dzięki za propozycje.
Łza Włóczynutka Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Miesiąc temu kupiłem telefon, który robi lepsze zdjęcia i filmy niż moja dotychczasowa lustrzanka - pstrykałem równocześnie zdjęcia lustrzanką i telefonem, żeby się samemu przekonać. (sony alfa / xiaomi 9t - ceny obu urządzeń zbliżone). Postęp techniki jest okrutny dla lustrzanek. Swoją drogą, to to co się stało w dziedzinie fotografii w telefonach w ostatnim roku/dwóch zepchnęło proste aparaty na drugi plan, a wkrótce zepchnie je w niebyt. Telefony Bardzo, bardzo wypierają aparaty "kompaktowe" z rynku. W zasadzie taki kompakt nie ma za bardzo już sensu. (produkt raczej dla tych co się przyzwyczaili i z przyzwyczajenia nie chcą zmieniać aparatu na telefon). Telefon plastikowymi szkiełkami i oprogramowaniem AI korygującym robi teraz takie zdjęcia i filmy, że wprawia mnie to w osłupienie, a od 20 lat akceptowałem jedynie jakość z lustrzanek (wcześniej analogowych, później cyfrowych). 2019 rok to dla mnie pożegnanie z lustrzanką Oczywiście gdybym się zajmował fotografią zawodowo, to pewnie nie było by to pożegnanie. Ale dla amatorskich zastosowań z wymaganiem bardzo dobrej jakości - lustrzanka, a tym bardziej kompakt już nie ma sensu Edytowane 22 Października 2019 przez Łza Włóczynutka
polmaj Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) 5 godzin temu, nctrns napisał: @polmaj Na rowerze z aparatem jeździ się tak jak na zdjęciu, a nie z torbą z obiektywami i akcesoriami Kompaktu raczej że sobą nie wozisz , na dwie dodatkowe stałki w micro wystarczy podsipdlowka ,a na plecy gx z kitem i byłoby to mniejsze niż twoj aparat, no ale niektórzy aparat wożą a niektórzy robią zdjęcia Edytowane 22 Października 2019 przez polmaj
Gość Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 2 minuty temu, Łza Włóczynutka napisał: Miesiąc temu kupiłem telefon, który robi lepsze zdjęcia i filmy niż moja dotychczasowa lustrzanka - pstrykałem równocześnie zdjęcia lustrzanką i telefonem, żeby się samemu przekonać. (sony alfa / xiaomi 9t). Postęp techniki jest okrutny dla lustrzanek. Swoją drogą, to to co się stało w dziedzinie fotografii w telefonach w ostatnim roku/dwóch zepchnęło proste aparaty na drugi plan, a wkrótce zepchnie je w niebyt. Telefony Bardzo, bardzo wypierają aparaty "kompaktowe" z rynku. W zasadzie taki kompakt nie ma za bardzo już sensu. (produkt raczej dla tych co się przyzwyczaili i nie chcę zmieniać). Telefon plastikowymi szkiełkami i oprogramiowaniem korygującym robi teraz takie zdjęcia i filmy, że wprawia mnie to w osłupienie, a od 20 lat akceptowałem jedynie jakość z lustrzanek (wcześniej analogowych, później cyfrowych). 2019 rok to dla mnie pożegnanie z lustrzanką Chyba trochę Cię poniosło porównując lustrzankę do telefonu.
Łza Włóczynutka Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 Spróbuj sam jakiegoś współczesnego flagowca - też nie wierzyłem dopóki nie sam się nie przekonałem na własnej skórze.
Rekomendowane odpowiedzi